Οι παραδόσεις φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν οριστικά το πρωί της Πρωτοχρονιάς, μετά την εκπνοή της ισχύος του πενταετούς συμβολαίου που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να «κερδίσει επιπλέον δισεκατομμύρια στο αίμα μας» και έδωσε στην ΕΕ ένα χρόνο για να προετοιμαστεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, δήλωσε ότι το σύστημα Φυσικού Αερίου της ηπείρου είναι «ανθεκτικό και ευέλικτο» και ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αλλαγή.
Η Σλοβακία, ωστόσο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αναταραχή και η Μολδαβία, η οποία δεν είναι στην ΕΕ, αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις.
Η Ρωσία μπορεί ακόμα να στείλει αέριο στην Ουγγαρία, την Τουρκία και τη Σερβία μέσω του αγωγού TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα μετέφερε Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, από το 1991.
Ενώ τα άμεσα αποτελέσματα είναι αμυδρά, ο στρατηγικός και συμβολικός αντίκτυπος για ολόκληρη την Ευρώπη είναι τεράστιος.
Η Ρωσία έχει χάσει μεν μια σημαντική αγορά, αλλά ο Πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέει ότι οι χώρες της ΕΕ θα υποφέρουν περισσότερο.
Η ΕΕ έχει μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία το 2022, αλλά ορισμένα ανατολικά κράτη-μέλη εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες, πληρώνοντας τη Ρωσία περίπου 5 δις ευρώ το χρόνο.
Το Ρωσικό Αέριο ήταν λιγότερο από το 10% των εισαγωγών Φυσικού Αερίου της ΕΕ το 2023, σύμφωνα με το μπλοκ. Το ποσοστό αυτό ήταν 40% το 2021.
Ωστόσο, αρκετά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Αυστρίας, συνέχισαν να εισάγουν σημαντικές ποσότητες Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία.