Τα από νερά του Μνημονίου στην Κύπρο.

0
353

Η Βουλή στην Κύπρο, με το πιστόλι στον κρόταφο, έχοντας ενώπιον της ένα πιεστικό δίλημμα που αφορούσε την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, επέλεξε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις.

Κοντολογίς το Κοινοβούλιο είχε να επιλέξει μεταξύ μιας κακής συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα για απορρόφηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ενός νέου κουρέματος καταθέσεων και νέου μνημονίου.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσιάσθηκε χωρίς σχέδιο Β’ και στο παρά πέντε ζήτησε σανίδα σωτηρίας από την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή όλα κρέμονταν από μια κλωστή. 

Οι εγγυήσεις του κράτους προς την ελληνική τράπεζα ύψους 2,6 δις ευρώ εγκρίθηκαν από 32 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ) και εναντίον 20 (ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι). Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση πέρασαν με την ψήφο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, χωρίς τις τροπολογίες, που έθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής, η κυβέρνηση σφυροκοπήθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ για τους χειρισμούς στο θέμα του Συνεργατισμού. Για τους χειρισμούς που έγιναν, για όσα θα μπορούσαν να γίνουν και δεν προχώρησαν, αλλά και το γεγονός ότι οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν πανικό στους καταθέτες. 

Σημειώνεται πως η συμφωνία κυβέρνησης και Ελληνικής Τράπεζας δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον της Βουλής, γεγονός που επικρίθηκε.

Διαμορφώνονται νέα δεδομένα με την ψήφιση νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα καθορίζονται από τα όσα αποφασίσθηκαν. 

Ο δρόμος για την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα άνοιξε με κρατική εγγύηση, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών. Ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες για τιτλοποίηση και πώληση δανείων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Με τις νέες νομοθεσίες επιταχύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων, που περιμένουν από το 2015. Τερματίζεται το προνομιακό καθεστώς εάν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και εάν ο δανειολήπτης λαμβάνει κρατική χορηγία για μερική κάλυψη των χρεών του. Επίσης, προχωρεί η δημιουργία Φορέα για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, όπως και το σχέδιο «Εστία».

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, εκκλήσεις, αντιπαραθέσεις έκλεισε ένας ακόμη κύκλος στο πεδίο της κυπριακής οικονομίας. Πόσο ρόδινο είναι το μέλλον αυτό θα φανεί. 

Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σαφές πως έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Είναι πρόδηλο πως εάν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, το πιστόλι θα επανέλθει αναζητώντας κρόταφο για να ακουμπήσει.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here