Μια πολυπληθής ομάδα πολιτικών εκπροσώπησε την αμερικάνικη κυβέρνηση στην 83η ΔΕΘ αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που έδωσαν οι ΗΠΑ στη φετινή έκθεση, στην οποία ήταν η τιμώμενη χώρα.
Τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, συνόδευαν ο υφυπουργός Ενέργειας, Mark Menezes, η υφυπουργός Εξωτερικών για εκπαιδευτικές υποθέσεις, Marie Royce, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Matthew Palmer, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα Τεχνολογίας, Michael Kratsios, ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, Ρον Τζόνσον και οι πρέσβεις Τζέφρυ Πάιατ, Φίλιπ Ρίκερ και Καθλίν Ντόχερτι.
Ταυτόχρονα διευθύνοντα στελέχη εκπροσωπούσαν τους μεγαλύτερους αμερικάνικους κολοσσούς. Η Microsoft, η Google, η Facebook, η Hewlett Packard, η Coca Cola, η Locheed Martin, η Εxxon Mobil, η Pfizer, η Caesars, μαζί με δεκάδες άλλες εταιρίες περίμεναν τους θεατές της ΔΕΘ στο αμερικάνικο περίπτερο.
Για την Ελλάδα τα κέρδη από την αμερικάνικη παρουσία ήταν εκτός από οικονομικά και πολιτικά-γεωπολιτικά καθώς οι επενδύσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται οι Αμερικάνοι θα παίξουν ξεκάθαρο ρόλο στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.
α) Ο Γουίλμπουρ Ρος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που υποστηρίζει η αμερικάνικη κυβέρνηση για την κατασκευή σταθμού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ένα έργο που θα βοηθήσει την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος και θα αναβαθμίσει το λιμάνι και την οικονομία της Αλεξανδρούπολης στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
β) Πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων της Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έκανε επίσημα ο επικεφαλής της αμερικάνικης ONEX Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας, την πρώτη μέρα της ΔΕΘ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και του πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ.
Το ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά είναι ότι η ONEX, η οποία ήδη ξαναζωντάνεψε τα ναυπηγεία της Σύρου, ενδιαφέρεται και για τη στρατιωτική εκμετάλλευση των ναυπηγείων.
Οπότε μην παραξενευτείτε αν σε λίγα χρόνια ναυπηγούνται φρεγάτες υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας στα ελληνικά ναυπηγεία με ελληνοαμερικάνικη συνεργασία.
γ) Ιδιαίτερα πρέπει να εκτιμηθεί η δήλωση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο «insider.gr», με την οποία άνοιξε τα χαρτιά του για το πως αντιλαμβάνεται η αμερικάνικη κυβέρνηση το νέο γεωπολιτικό χαρακτήρα της χώρας μας.
«Η Ελλάδα αναδεικνύει τον βασικό της ρόλο ως περιφερειακός ηγέτης μέσω των πρωτοβουλιών της για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και μέσω της δημιουργίας νέων τριμερών συνεργασιών με την Κύπρο και το Ισραήλ καθώς και με την Κύπρο και την Αίγυπτο».
Μία δήλωση που σε συνδυασμό και με συχνές φετινές δηλώσεις του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ που κάνουν λόγο για την Ελλάδα σαν ηγέτιδα δύναμη σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο, δείχνει ότι οι Αμερικάνοι προορίζουν την Ελλάδα σαν περιφερειακή δύναμη στη θέση της Τουρκίας που πλέον δεν εμπιστεύονται.
δ) Ο Γουίλμπουρ Ρος όμως έστειλε και πολιτικά μηνύματα.
–Ένα θετικότατο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση του: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφώς υπέρ της Αμερικής, όπως κι εμείς υπέρ της Ελλάδας».
–Και ένα αρνητικότατο για την ΝΔ καθώς δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!! Παρότι η ΝΔ επεδίωξε στενά αυτή τη συνάντηση στο τριήμερο που ο Αμερικάνος υπουργός κινήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
{jcomments on}