Τα λάθη Παπαχελά στη συνέντευξη Μητσοτάκη…του Παναγιώτη Λιάκου.

0
440

Πώς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις με πολιτικούς…

Ήταν μια κακή βραδιά για τον δημοσιογράφο της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ και 47 λεπτά άνετου τηλεοπτικού «περιπάτου» για τον Πρωθυπουργό. Οι μόνοι που φάνηκε να κάνουν καλά τη δουλειά τους εκείνη την βραδιά ήταν οι χειριστές των καμερών, οι φωτιστές και οι ηχολήπτες.

Αν κάτι άξιζε από τον αβρό διάλογο του κ. Παπαχελά με τον Κ. Μητσοτάκη είναι ότι μπορεί να αποτελέσει μάθημα στις σχολές δημοσιογραφίας για το πώς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις με πολιτικούς.

Οι ερωτήσεις ήταν προκλητικά «βατές» για τον…εξεταζόμενο, ο οποίος κατόρθωσε, όμως, να μην ξεπεράσει ούτε την βάση στον τομέα που τον απασχολεί περισσότερο: Τις εντυπώσεις.

-Ο κ. Παπαχελάς ξεκίνησε αναφερόμενος στο τρίτο «λοκ ντάουν» δίχως να ρωτήσει τον πρωθυπουργό κάποιες «άβολες» για την κυβέρνησή του πτυχές αυτής της απόφασης.

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση θα ήταν κατά πόσον τιμά τη χώρα το γεγονός ότι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με δείκτη αυστηρότητας lockdown 84.26, η Ελλάδα έχει την σκληρότερη καραντίνα για τον κορωνοϊό στον πλανήτη, μαζί με τη Βενεζουέλα και τη Μογγολία.

Ούτε που πέρασε από το νου του κ. Παπαχελά το θέμα των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Κι όμως, το ζήτημα της Ελευθερίας κυριαρχεί στον ανθρώπινο πολιτισμό…

-Δεν ρώτησε καν για την θεσμοθετημένη ανισο-νομία στην Ελλάδα για το ζήτημα του κορωνοϊού-στα πρώτα ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις εξαιρούνταν οι αλλοδαποί (πρόσφυγες και μετανάστες) καθώς και οι Ρομά από την επιβολή προστίμων.

Επίσης, δεν ζήτησε απαντήσεις για την ευκολία επιβολής προστίμων σε παρέες 5-10 ατόμων που κάνουν «κορωνοπάρτυ» σύμφωνα με τα ΜΜΕ και την αβρή (χωρίς πρόστιμα) αντιμετώπιση κανονικών συλλαλητηρίων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

-Στο θέμα της Ικαρίας προσπέρασε εύκολα την υπεκφυγή Μητσοτάκη και την αποφυγή της διατύπωσης της λέξεως συγγνώμη. Ενώ αρχικά τον ρώτησε για την πιθανότητα επιβολής προστίμου 3.000 ευρώ στον κ. Στεφανάδη, απέφυγε να επανέλθει στη συνέχεια για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό ξεκάθαρη απάντηση αν ήταν νόμιμη η συνάθροιση τόσων ατόμων στην οικία Στεφανάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «φάουλ» και ότι υπήρξε «πρόβλημα στην εικόνα». Δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα αλλά μόνο η εικόνα του προβλημάτιζε;

Θα μπορούσε να το πει αυτό στην ΕΛΑΣ και άνθρωπος που θα οργάνωνε ανάλογο τραπέζωμα για να γλιτώσει το πρόστιμο; Ο κ. Παπαχελάς μάλλον λησμόνησε και την πρωθυπουργική βόλτα στην Πάρνηθα, την οποία θα μπορούσε να μνημονεύσει.

Στο ζήτημα του καλπασμού του χρέους ο κ. Παπαχελάς δεν αναφέρθηκε σε αριθμούς αλλά μόνο γενικόλογα. Δεν ζήτησε διευκρινήσεις από τον κ. Μητσοτάκη όταν ο πρωθυπουργός άρχισε τον βομβαρδισμό…ευχολογίων: Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε τον κ. Παπαχελά να ερωτά:

Αληθεύει ότι το χρέος πλησιάζει τα 400 δις ευρώ; Αληθεύει ότι το 2020 δανειστήκαμε περίπου 51 δις ευρώ; Πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των θηριωδών ποσών;

ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ:

Στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Ακόμα και ένας νεοφώτιστος δημοσιογράφος με περιορισμένες δυνατότητες θα ρωτούσε τον πρωθυπουργό: «Σε τι κάναμε πίσω; Ποιο συλλογικό όργανο έλαβε την απόφαση να υποχωρήσουμε σε κάτι; Υπάρχει γραπτή απόφαση για αυτό; Ενημερώθηκε ο λαός για την εθνική υποχώρηση;»

Ο Αλέξης Παπαχελάς, μάλλον δεν πρόσεξε αυτή την αποστροφή του πρωθυπουργού και έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να αποδείξει ότι η παρακολούθηση της συνέντευξης δεν ήταν χάσιμο χρόνου.

Παραλείψεις και σφάλματα σ’ αυτή τη συνέντευξη υπάρχουν αρκετά ακόμα αλλά τα προαναφερθέντα ήταν ορισμένα από τα σημαντικότερα. Σε γενικές γραμμές, τα 47 λεπτά της προβολής αυτού του διαλόγου δεν θύμισαν κανονική συνέντευξη αλλά περισσότερο έναν εξαιρετικά «φρεναριστό» διάλογο μεταξύ φίλων. Χάσιμο χρόνου, δηλαδή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here