-Τι θα δημιουργηθεί στη θέση της;
-Γιατί βολεύει η «Στατικότητα» μερικούς; Βλέπε Υστερόγραφο-Εισήγηση…
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια η υφιστάμενη Γέφυρα Βαρυμπόμπης η οποία θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια σύγχρονη υποδομή που θα πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ως άμεση προτεραιότητα να αποκαταστήσει το πρόβλημα στη Γέφυρα Βαρυμπόμπης, με τη λύση να έρχεται να δώσει μια νέα υποδομή.
Η γέφυρα της Βαρυμπόμπης, που κατασκευάστηκε το 1964, έχει παρουσιάσει προβλήματα στατικότητας, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Νίκος Ταχιάος, σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2023.
Όπως είχε επισημάνει ο κ. Ταχιάος, η γέφυρα στη Βαρυμπόμπη είναι πλέον μια γερασμένη υποδομή και σε σχετικές μελέτες έχουν καταγραφεί δομικά ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία της γέφυρας.
Διευκρίνισε ότι η γέφυρα δεν κινδυνεύει να πέσει, αλλά εξήγησε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δρομολογηθούν παρεμβάσεις, καθώς βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στα όσα απαιτούνται και να δοθεί οριστική λύση.
Η επιθυμία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τη Γέφυρα Βαρυμπόμπης πάνω από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας εκφράστηκε πρόσφατα εκ νέου στη Βουλή, με το Υπουργείο να ξεκαθαρίζει ότι η ολοκλήρωση των εργασιών δημιουργίας μιας νέας γέφυρας είναι στον άμεσο σχεδιασμό του.
Αναλυτικότερα, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει κατεδάφιση της γέφυρας και μετατροπή του υφιστάμενου κόμβου σε δακτύλιο, ενώ εκατέρωθεν αυτού θα δημιουργηθούν δύο επιπλέον Μικρότεροι Δακτύλιοι (Round Abouts) που θα εξυπηρετούν τις συνδέσεις με το υφιστάμενο δίκτυο.
Προτού, ωστόσο, ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες πρόδρομες ενέργειες-εργασίες, όπως:
-Η ενημέρωση των τοπικών Αρχών και των κατοίκων,
-Η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών,
-Τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για την κυκλοφορία των οχημάτων κατά την κατασκευή της νέας γέφυρας κλπ.,
με σκοπό την ασφαλή υλοποίηση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των τοπικών κοινωνιών και των χρηστών των οδικών τμημάτων που θα επηρεαστούν από το υπόψη έργο.
Πηγή carandmotor.gr
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γέφυρα Βαρυμπόμπης. «Μάχη» για το εάν θα πρέπει να κατεδαφιστεί.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ της εφημερίδας Kifisia Press:
Η «Στατικότητα»» φαίνεται ότι βολεύει μερικούς, ίσως και πολλούς, γιατί προσδίδει ένα μετρήσιμο και παράλληλα αόριστο μέγεθος της Στατικής ή μη Επάρκειας της Γέφυρας Βαρυμπόμπης.
Βολεύει γιατί έτσι γίνεται μόνο κουβέντα, χωρίς ουσιαστικό τεχνικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Γίνεται «διάγνωση» ενός ορατού προβλήματος χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις και έτσι η ουσιαστική συζήτηση αποφεύγεται…
Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να Δρομολογηθεί άμεσα ένας ενδελεχής έλεγχος της «Στατικότητας» στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.
Να προκηρυχθεί διαγωνισμός από το Αρμόδιο Υπουργείο για την ανάθεση της «Μελέτης Στατικού Ελέγχου της Γέφυρας στη Βαρυμπόμπη».
Η Μελέτη να αφορά τον έλεγχο της Στατικής Επάρκειας και στην τυχόν απαιτούμενη Μελέτη αποκατάστασης ή/και Στατικής Ενίσχυσης της υφιστάμενης Γέφυρας.
Ειδικότερα η Μελέτη να αφορά:
(1)Τον Έλεγχο της Στατικής Επάρκειας της γέφυρας,
(2)Την Γεωτεχνική Έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του εδάφους θεμελίωσης και τελικά
(3)Την Μελέτη έργων Αποκατάστασης ή/και Στατικής Ενίσχυσης της υφιστάμενης Γέφυρας, εφόσον απαιτηθεί μετά τους ελέγχους.