Τι ακριβώς θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση;

0
226

Δεν σας κρύβουμε ότι παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή, το πρώτο τμήμα της χθεσινής συζήτησης, όπου προβλήθηκαν οι ενστάσεις, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της διαδικασίας, με έμφαση στον αριθμό των ψηφοδόχων (κάλπες, επί το ελληνικότερο…)

Δε θα σταθούμε στην τελική έκβαση, αφού ήταν αναμενόμενο, να επικρατήσει η θέληση της πλειοψηφίας. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, μας έχει μείνει η απορία, για το τι ακριβώς υποστηρίζει, επ` αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση και τι, εν τέλει, επιθυμεί.

Δεν καταλάβαμε, επί παραδείγματι, το επιχείρημα έγκριτων νομικών, όπως οι κ.κ. Βορίδης και Δένδιας, να συσταθεί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, χωρίς «αναφερόμενα» πρόσωπα, για να εξετάσει μόνο δικονομικού χαρακτήρα ζητήματα αφού, όπως αναπτύξαμε και στο χθεσινό μας σημείωμα, το άρθρο 86 του Συντάγματος, κατ` αντιστοιχία δε, τα άρθρα 153 ως 155 του Κανονισμού της Βουλής, η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής, προϋποθέτει την ύπαρξη, πολιτικών, προσώπων. 

Η απομόνωση, όπως έγινε από γνωστό καθηγητή, μιας φράσης, στην τρίτη παράγραφο του άρθρου, με αποσύνδεση των προηγούμενων, θα οδηγούσε σε νομικά, αλλά και λογικά τερατουργήματα, γι` αυτό άλλωστε και ήταν έκδηλη η, επ` αυτού, αμηχανία, των εισηγητών της ΝΔ.

Αλλά, εάν, πράγματι, η αξιωματική ή και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επιθυμούν την εις βάθος διερεύνηση τέτοιων διαδικαστικών ζητημάτων, γιατί δεν αξιοποίησαν τη δυνατότητα που, πράγματι, παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, για συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, που έχει, ακριβώς, την αρμοδιότητα «ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητας τους»; 

Η σύνθεση της Επιτροπής, από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών, εγγυάται αφ’ ε αυτής, την εγκυρότητα και αμεροληψία, της έρευνας. 

Αλλά και κάτι ακόμη: Αφού, ως επικουρικό επιχείρημα, αν και με πρόδηλη την αντίφαση, προβάλλεται η ανάγκη προσθήκης και άλλων προσώπων, όπως ο νυν υπουργός Ναυτιλίας, δεν αξιοποίησαν τη δυνατότητα που παρέχει το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 86), όπως τους υπέμνησε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, για την υποβολή δικής τους πρότασης, κάτι που, σε τελευταία ανάλυση, θα έθετε διλήμματα στην πλειοψηφία;

Δεν νομίζουμε ότι έγκριτοι νομικοί, ιδιαίτερης ευφυΐας, που συμμετέχουν στη ΝΔ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν είχαν υπόψη τους, αυτές τις δυνατότητες. 

Τότε γιατί επέμειναν σε μια άγονη διαδικαστική διελκυστίνδα, στερούμενη νομικής και πραγματικής βάσης;

Τι θέλουν τελικά;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here