Τι είναι το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον»;;

0
274

Αναφορά στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» έκανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και συγκεκριμένα αμέσως μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργό στις επανορθώσεις. Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν τι είναι αυτό το ταμείο και ποιος είναι ο ρόλος του.

Το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ιδρύθηκε το 2014 από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας, πρόκειται για μια «συνειδητή ομολογία με σκοπό την κοινή διαμόρφωση του μέλλοντος, χωρίς ωστόσο να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το παρελθόν».

Το γερμανικό κράτος παρέχει οικονομικούς πόρους στο ταμείο και αυτό με τη σειρά του παρέχει περίπου 1 εκ. ευρώ ετησίως για προγράμματα, που άπτονται της συμφιλίωσης και της επεξεργασίας των ιστορικών δεδομένων μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο διαφημιστικό flyer του ταμείου «ο χρόνος της κατοχής στην Ελλάδα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις από το 1941 έως το 1944 αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ελληνογερμανικής ιστορίας.

Το κοινό της Γερμανίας όμως έχει μέχρι σήμερα ελάχιστα συνειδητοποιήσει τα γεγονότα εκείνα. Συγχρόνως, και στις δύο χώρες δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η επιστημονική διερεύνηση του θέματος αυτού σε επαρκή έκταση.

Ενόψει αυτού, η Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ενός «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα το Μάρτιο 2014.

Η Γερμανία θα ήθελε να συμβάλει ουσιαστικά με συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης στην έρευνα της κοινής ιστορίας.

Εκτός της περιόδου του πολέμου θα πρέπει να φωτισθούν με περισσότερες λεπτομέρειες και άλλες φάσεις των αμοιβαίων σχέσεων για το μέλλον. Έτσι το 19ο αιώνα υπήρχαν παραδείγματος χάριν μοναρχικές διασυνδέσεις, ενώ στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου έφθασαν στη Γερμανία με τους λεγόμενους «φιλοξενούμενους εργάτες» πλήθος από ελληνικές οικογένειες.

Με πόρους του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» πρέπει ως εκ τούτου να ενθαρρυνθεί και προωθηθεί η επιστημονική ενασχόληση με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών από την ελληνική ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

Στην προκειμένη περίπτωση δίνεται ειδική έμφαση «στα μέτρα για την έρευνα και διδασκαλία για τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».

Υ.Γ. «Ελληνογερμανικό Ταμείο Για το Μέλλον»: Λήθη για το παρελθόν;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here