Η διάταξη για το άσυλο αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) και αναφέρει: «Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».
- Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
- Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
- Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Άλλες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας
Επιπλέον του ασύλου, στο σχέδιο νόμου το υπουργείο Παιδείας ρυθμίζει με σχετικές διατάξεις ζητήματα εξασφάλισης πιστώσεων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, παράτασης της θητείας των εκπαιδευτικών σε πρότυπα και πειραματικά, καθώς επίσης και λειτουργίας ορισμένων νεοϊδρυθέντων τμημάτων ΑΕΙ.
Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι και την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 12:00.
Υ.Γ. Όπως ακούσαμε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, θα μπορεί να εισβάλει η αστυνομία, χωρίς άδεια, ακόμη και για πλημμελήματα.
Όμως όπως είπε ο κ. Βερβεσός…..«Μην πάμε στο άλλο άκρο κι ενώ θέλουμε να προστατεύσουμε το Πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί πλημμέλημα είναι και συκοφαντική δυσφήμιση, πλημμέλημα είναι και η εξύβριση και κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η έκφραση μιας γνώμης ενός πανεπιστημιακού (σ.σ. είναι εξύβριση) να μην οδηγηθούμε εκεί»