Σε τέσσερις ημέρες θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού, το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο Stena Ice Max, το οποίο στη συνέχεια, με τη συνοδεία άλλων πλοίων, ανάμεσα τους και πολεμικά, θα αναχωρήσει για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το γεωτρύπανο, που υπενοικίασε η Exxon Mobil έχει αναλάβει τη διενέργεια των γεωτρήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία στο τέλος Ιανουαρίου.
Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές εκφράζουν αισιοδοξία, όμως έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μην έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε σοβαρές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον με τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Ντοναλντ Τραμπ: τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και άλλους αξιωματούχους, που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν διέρρευσαν οι λεπτομέρειες των συζητήσεων του Κύπριου υπουργού, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με παράγοντες εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενδιαφέρονται για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Όλοι έχουν συμφωνήσει να μην δίνουν σημασία στις απειλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και δεν πρόκειται να πράξουν οτιδήποτε που θα του δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις.
Το πλέον σημαντικό που ειπώθηκε είναι ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στην κυπριακή ΑΟΖ, και ότι είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που παρανομεί, και όχι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Exxon Mobil και η εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, με την οποία συνεργάζεται, δεν θα αποχωρήσουν από το οικόπεδο 10, ανεξάρτητα από τις όποιες συνθήκες δημιουργηθούν από την Τουρκία. Βέβαια, με όσους συνομιλήσαμε μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφύγει να προκαλέσει τους Αμερικανούς.
Διότι αν το πράξει, γνωρίζει την απάντηση. Τα πλοία της Exxon Mobil δεν θα φύγουν, όπως έπραξαν οι άσφαιροι Ιταλοί, και αν απαιτηθεί θα προφυλάξουν την επένδυση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού.
Αυτό που τονίστηκε επανειλημμένα απ’ όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα της γεώτρησης, είναι ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρόκειται για μία επένδυση μίας αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας, η οποία όμως υποστηρίζει και στηρίζει τα στρατηγικά σχέδια της υπερδύναμης.
Ένας εκ των συνομιλητών του κ. Χριστοδουλίδη φέρεται να απάντησε με ενθουσιασμό στην κουβέντα, που του είπε ο Κύπριος υπουργός: «Καλώς επιστρέψατε στη Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά. Το υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο πέρασε χθες το βράδυ τη Σικελία και κατευθύνεται προς την Κρήτη (από την κάτω μεριά) και απ’ εκεί προς την Κύπρο.
Θα βρίσκεται όσο πιο μακριά μπορεί από τα τουρκικά παράλια, παρά το γεγονός ότι τονίζεται απ’ όλους και σε όλους τους τόνους, ότι δεν διατρέχει πραγματικό κίνδυνο από τις απειλές της Τουρκίας. Το μέγα ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να συμβεί όταν το γεωτρύπανο φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λεμεσού, “ενοχλήσαμε” αξιωματούχο που ασχολείται με το θέμα. Τίποτα, απάντησε.
Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες και διεργασίες για το ζήτημα της ασφάλειας του Stena Ice Max, που είναι ύψιστης προτεραιότητας, και με το οποίο ασχολούνται οι πιο καλές υπηρεσίες στον κόσμο.
Οι αμερικανικές και οι ισραηλινές. Ο συνομιλητής μας είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εάν η γεώτρηση είναι επιτυχημένη, θα αλλάξουν τα πάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…….
Υ.Γ. «Κόντρες» για τα γεωτρύπανα της Exxon Mobil και της Τουρκίας: Σε εγρήγορση Ελλάδα και Κύπρος.