O απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παραδίδει στις 14 Μαρτίου στη διάδοχό του Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είχε αποφασιστική συμβολή τόσο στον επανακαθορισμό των όρων για την επίλυση του Κυπριακού όσο και στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων.
Πόση εξουσία διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Πολλοί εκτιμούν ότι το αξίωμα είναι διακοσμητικό, μια που το Σύνταγμα δεν εξοπλίζει τον Πρόεδρο με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Ως εκ τούτου, η εξουσία της Προεδρίας είναι συμβολική.
Οι πιο υποψιασμένοι, όμως, γνωρίζουν ότι το φαινόμενο της εξουσίας εκδηλώνεται κυρίως μέσα από τη διαχείριση των συμβόλων. Και ποιο σύμβολο μπορεί να είναι πιο ισχυρό σε μια Δημοκρατία από την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Μια προσωπικότητα με γνώση και εμπειρία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας το κύρος και την ακτινοβολία του θεσμού. Αυτή η προσέγγιση αποδίδει τις σκέψεις των φίλων του Προκόπη Παυλόπουλου για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος, ανεξάρτητα από τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες που εισέπραξε λόγω της συμμετοχής του στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004-2009), ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχεδίαζε παρεμβάσεις, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο διατηρούσε μια ειλικρινή πολιτική και προσωπική σχέση.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..