Το Κραχ που θα αλλάξει μια γενιά έχει Ξεκινήσει!

0
65

-Προσδεθείτε…το 2025 έρχεται Μεγάλη Ύφεση όπως το 1929.

-Η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος θα παγώσει και οι τράπεζες θα αρχίσουν να χρεοκοπούν.

Προ των πυλών της ύφεσης είναι η Αμερικανική Οικονομία, με τους αναλυτές να την τοποθετούν στο τέλος του 2024.

Τότε θα γίνει σαφές σε πολλές οικονομίες-δεδομένου ότι όταν «οι ΗΠΑ κρυώνουν ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία»-και αγορές πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος θα παγώσει και οι τράπεζες θα αρχίσουν να χρεοκοπούν.

Εν προκειμένω αξίζει να γίνει μια ιστορική αναδρομή: Τον Οκτώβριο του 1929, το χρηματιστήριο κατέρρευσε. Πολλοί στη Wall Street υπέφεραν, αλλά η Main Street επηρεάστηκε ελάχιστα.

Η Κυβέρνηση Hoover προσπάθησε να χαλαρώσει την πίστωση, δίχως επιτυχία, καθώς οι αγορές πίστης σιγά-σιγά άρχισαν να στερεύουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 1931 το Δημόσιο αίσθημα ταλαντεύτηκε μεταξύ απαισιοδοξίας και άρνησης. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ήτο μια προσωρινή βουτιά, που θα περνούσε.

Κανείς δεν το ονόμασε Μεγάλη Ύφεση. Αυτή ήρθε πολύ αργότερα. Μέχρι τις εκλογές του 1932, αρκετοί ανησυχούσαν για την οικονομική κατάσταση, αλλά οι προεκλογικές εκστρατείες δεν επικεντρώθηκαν σε αυτό. Το μεγάλο ζήτημα ήταν η Ποτοαπαγόρευση.

Ο Hoover δεν είχε άποψη περί αυτού, αλλά ο Franklin Delano Roosevelt (FDR) υποστήριζε έντονα την κατάργησή της.

Η δημοσιονομική του πολιτική προωθούσε τη λιτότητα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ επέκρινε τον Hoover ως σπάταλο.

Ο FDR κέρδισε, φυσικά. Αλλά πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, το οικονομικό περιβάλλον είχε επιδεινωθεί δραματικά.

Κατόπιν ξέσπασε μια Τραπεζική Κρίση, και ο FDR χρησιμοποίησε έκτακτες εξουσίες για να επιβάλει τραπεζική αργία και να καταργήσει τον χρυσό κανόνα. Στο πλαίσιο αυτό, απαγόρευσε την ιδιωτική κατοχή χρυσού, με πρόστιμα και φυλακίσεις.

Ακολούθησε κεντρικός σχεδιασμός με μαζικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, τρελές Αγροτικές πολιτικές που απαιτούσαν την καταστροφή καλλιεργειών για τη δημιουργία τεχνητών ελλείψεων, καθώς και ελέγχους τιμών και μισθών.

Όλα αυτά εξελίχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών, τα τρία πρώτα από τα οποία δεν θεωρήθηκαν τότε ιδιαιτέρως κρίσιμα. Σήμερα είναι προφανές ότι το 1929 σήμανε την αρχή, αλλά αυτό δεν ήταν φανερό τότε.

Στη σημερινή εποχή.

Στη σημερινή εποχή δεν είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά αυτό οφείλεται σε ορισμένους ευάλωτους στατιστικούς δείκτες.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here