Μία νέα τηλεφωνική απάτη που θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών που δεν θα την αντιληφθούν, έχει αρχίσει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία μέθοδο που καταγράφεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας, μετά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι τράπεζες για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης.
Οι δράστες αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματά τους, καθώς τα παλιά κόλπα πλέον στην πλειονότητά τους δεν πιάνουν.
Το νέο κόλπο.
Η νέα μορφή τηλεφωνικής απάτης λειτουργεί ως εξής:
-Λαμβάνετε κλήση στο σταθερό ή το κινητό σας τηλέφωνο από αριθμό που αντιστοιχεί στο τηλεφωνικό κέντρο τράπεζας.
-Η κλήση ωστόσο δεν προέρχεται από την τράπεζα, αλλά από δράστες που έχουν καταφέρει να αντιγράψουν τον τηλεφωνικό της αριθμό.
-Θεωρώντας λοιπόν ότι μιλά με εκπρόσωπο της Τράπεζας, το θύμα ενημερώνεται για ένα δήθεν περιστατικό που σχετίζεται με κάποιο από τα προϊόντα του.
-Μέσα από τη συνομιλία οι δράστες προσπαθούν να οδηγήσουν το θύμα να τους αποκαλύψει προσωπικά τους στοιχεία, με στόχο κατά κύριο λόγο την είσοδο στο e-banking τους.
-Μόλις το καταφέρουν αυτό, εισέρχονται στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και επιχειρούν να εκτελέσουν μία συναλλαγή.
-Επειδή για να πραγματοποιηθεί η χρέωση χρειάζεται η επιβεβαίωσή της από το χρήστη, είτε από το mobile app ή με χρήση κωδικού μίας χρήσης, οι απατεώνες συνεχίζουν τη συνομιλία μέχρι να τα καταφέρουν.
Τι να προσέξετε;
Για να στηθεί η απάτη και να εξαπατηθεί το θύμα οι απατεώνες έχουν επιτύχει ο αριθμός τηλεφώνου που φαίνεται στο τηλέφωνό του να είναι ο ίδιος με τον αριθμό της τράπεζάς του.
Είναι ίδια περίπτωση με ένα απατηλό e-mail που έχει ως αποστολέα το όνομα μίας τράπεζας.
Απλά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι πιο εύκολο να ελέγξει κάποιος αν όντως το μήνυμα προέρχεται από την τράπεζά του ή η διεύθυνση αποστολής είναι διαφορετική.
Αυτό γίνεται πολύ απλά, με τον έλεγχός της, στο πρόγραμμα e-mail που χρησιμοποιεί ο καθένας.
Αντιθέτως, με την Τηλεφωνική Κλήση αυτό δεν είναι εύκολο. Φαίνεται στην αναγνώριση κλήσεων ο αριθμός της τράπεζας και όχι κάποιο περίεργο νούμερο.
Άρα μπορεί κάποιος εύκολα να την πατήσει. Από εκεί και πέρα, για να καταλάβετε πως πρόκειται για απάτη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτά που θα σας μεταφέρει ο απατεώνας.
Όταν ακούσετε για κάτι επείγον, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα και σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες, τότε είναι σίγουρο πως πρόκειται για απάτη.
Κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε εσείς ο ίδιος στο τηλεφωνικό κέντρο της Τράπεζάς σας για να ελέγξετε αν όντως η κλήση που δεχθήκατε προέρχεται από αυτή.
Οι απώλειες πέρυσι.
Σημειώνεται ότι αξιοσημείωτος αριθμός καταθετών κάθε χρόνο χάνει σημαντικά ποσά, που κάνουν φτερά από το λογαριασμό μου.
Αν και η λεία των απατεώνων έχει μειωθεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας, όταν λόγω πανδημίας καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των χρηστών e-banking, τα νούμερα θεωρούνται υψηλά.
Για παράδειγμα, το 2023 χάθηκαν καταθέσεις ύψους 26,4 εκατ. ευρώ σε συνολικά 11.214 περιστατικά απάτης με μεταφορές πιστώσεων.
Πρόκειται για χρήματα ανυποψίαστων πολιτών που οι απατεώνες κατάφεραν να μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς.
Ανά περιστατικό απάτης κατά μέσο όρο χάθηκαν το 2023 περί τα 2.200 ευρώ.
Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά καταγράφεται σημαντική πτώση στα περιστατικά απάτης με εμβάσματα.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% και η αξία της λείας κατά 70%.
Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την καμπάνια ενημέρωσης των τραπεζών και τη σχετική με πραγματικά περιστατικά ειδησεογραφία, που κατέστησε τους πελάτες των τραπεζών πιο προσεκτικούς.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι Τράπεζες ενεργοποίησαν επιπρόσθετους μηχανισμούς ταυτοποίησης, ειδικά για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ειδικότερα, η λήψη περισσότερων μέτρων πρόληψης από τις τράπεζες, όπως ενδεικτικά η αποστολή κωδικού μίας χρήσης (OTP) στο χρήστη, που απαιτεί μία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν για την έγκριση της συναλλαγής που πρόκειται να διενεργήσει, έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο.