Άρθρο κόλαφος, από τον Ηλία Μάκο, στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την κυβέρνηση με τίτλο «Πάει, ξεχάστηκε και το Μακεδονικό!»
Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, παρά μόνο δύο περίπου από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να φανεί ότι σχεδόν, για να μη γράψουμε εντελώς, ξεχάστηκε και το Μακεδονικό, όπως λησμονιούνται εύκολα πολλά σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα.
Και δεν ευθύνονται γι’ αυτή τη λήθη, που μοιάζει με «θάψιμο», του Μακεδονικού, ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
Μάλλον σ’ αυτή την Πατρίδα έχουμε κοντή μνήμη. Και οι πολιτικοί και οι πολίτες.
Από εκεί, που αρνούμασταν επί δεκαετίες ως χώρα και ως λαός κάθε ονομασία των Σκοπίων, που θα περιείχε το όνομα Μακεδονία, φτάσαμε στο άλλο άκρο, να αδιαφορούμε ακόμη και για την καταπάτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ούτως ή άλλως είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια, αφού, όπως είχε αναφερθεί την περίοδο της υπογραφής της, ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού (κακού συμβιβασμού κατά τη γνώμη πολλών) και υποχωρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίες!
Παρ’ όλο, λοιπόν, που δεν έχουν αλλάξει τα Σκόπια τη στάση τους, διεκδικούν, με την παρότρυνση και την υποστήριξη της Γερμανίας, να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και τα προσκόμματα, μέχρι στιγμής, προβάλλονται όχι από την ελληνική πλευρά, αλλά από τη Βουλγαρία, για τους δικούς της εθνικιστικούς λόγους και όχι φυσικά για το συμφέρον της Ελλάδας.
Η Βουλγαρία, σημειωτέον, ήταν η πρώτη χώρα, στις αρχές του 1992, που αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Δεν αποδέχθηκε, όμως, ποτέ και Μακεδονική ταυτότητα στο κράτος αυτό, γιατί η βουλγαρική αντίληψη και προπαγάνδα στηρίζεται στο ότι ο όρος «Μακεδόνας» δεν συνδέεται φυσικά με τους Σκοπιανούς, αλλά με τους «υποδουλωμένους Βούλγαρους», που δεν εντάχθηκαν στο ελεύθερο βουλγαρικό κράτος!
Επίσης υποστηρίζει ότι η «Μακεδονική» διάλεκτος είναι τμήμα της Βουλγαρικής γλώσσας!….