Το Σκάνδαλο της Σύμβασης συγχώνευσης Αttica Bank-Παγκρήτια Τράπεζα.

0
166

Στο Κόκκινο 105,5 στην εκπομπή «Πολιτική Ενότητα» στον Konstantinos Savvopoulos για  την κύρωση της σύμβασης Συγχώνευσης Αttica Bank-Παγκρήτια Τράπεζα.

Η αρχή έγινε από την Eurobank: Η οποία επαναγόρασε το 1,4% των μετοχών για το εξευτελιστικό ποσό των 80 εκατ. ευρώ περίπου όταν το ΤΧΣ (Ελληνικό Δημόσιο) είχε επενδύσει 10 δις. ευρώ!!

Σήμερα έχουμε την Αttica Bank:

-Το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 900 εκατομμύρια ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 33%.

-Οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 268 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της Τράπεζας.

Η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα με τις ευλογίες του ΤΧΣ, συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Μεγάλη κερδοφορία.

Σε μία περίοδο όπου από την μία, η κοινωνία και τα νοικοκυριά στενάζουν από τη συνεχόμενη ακρίβεια και από την άλλη οι Τράπεζες χαίρουν μεγάλης κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια διότι:

– Η πρωτόγνωρη διαφορά που καταγράφεται μεταξύ του κόστους των καταθέσεων και των επιτοκίων των δανείων στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες

-Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,32%.

-Ως εκ τούτου το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες.

-η είσπραξη μεγάλων προμηθειών από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και

–το κλείσιμο υποκαταστημάτων και η συρρίκνωση της απασχόλησης με την μείωση 20.000 εργαζομένων και την αύξηση του χρόνου εργασίας χωρίς αμοιβή.

Στην κερδοφορία των τραπεζών τον μεγαλύτερο ρόλο δεν παίζουν τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, γιατί αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών καταθέσεων.

Το 80% των συνολικών καταθέσεων είναι οι λεγόμενες καταθέσεις του χιλιάρικου, δηλαδή οι μικρές καταθέσεις σε λογαριασμούς “Μίας ημέρας”, τους οποίους κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι καταθέτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές και όχι για αποταμίευση.

Τον Μάιο 2024, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,03%, δηλ. μηδενικό όπως και τον Ιούνιο του 2022.

Οι Τράπεζες δεν καταβάλλουν τους φόρους που χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο! Κι οι οφειλόμενοι φόροι στις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπερέβησαν τα 19 δις. ευρώ!

Για παράδειγμα, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος οι προσυπολογιζόμενες δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν 4,93 δις. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here