ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αρνήθηκε την αποστολή Οπλικών Συστημάτων Ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία.

0
292

Ακούτε εκεί στο Μαξίμου;;;

Δύσκολη ως αδύνατη η υλοποίηση της αποστολής Οπλικών Συστημάτων Ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου…

Σε μη υλοποιήσιμη εξελίχθη για τη Λευκωσία η κρούση που έγινε από Αμερικανικής πλευράς, μέσω της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, για παραχώρηση του συνόλου ή μέρους των Ρωσικών Όπλων και Συστημάτων της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να διατεθούν ως βοήθεια στην Ουκρανία.

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη του όλου ζητήματος από την Κυπριακή «Κ» της περασμένης Κυριακής, το Κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζει έντονα σημάδια διχογνωμίας, με το Υπουργείο Άμυνας να κλείνει οριστικά το όλο θέμα, δια τον απλούστατο λόγω ότι περίπου το 70% των Οπλικών Συστημάτων της Εθνικής Φρουράς είναι Ρωσικής κατασκευής π.χ. Άρματα, Ελικόπτερα, Τεθωρακισμένα, Αντιαεροπορικά κτλ.

Ο δε Δημοκρατικός Συναγερμός,, συνοδοιπόρος της Νέας Δημοκρατίας, να συνεχίζει να υποστηρίζει ανοιχτά την παραχώρηση υπό προϋποθέσεις.

Στο πάζλ που έχει δημιουργηθεί από την περασμένη Δευτέρα ήλθαν να προστεθούν και τα εξής:

-Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από την Κυπριακή, να παραχωρήσει τους S-300 στην Ουκρανία!

S-300.ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ /ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ/ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. | Greek National Pride

-Η Κυπριακή Κυβέρνηση απήντησε δεν έχει αυτήν αρμοδιότητα, διότι η Ελλάδα έχει την αποκλειστική κυριότητα των S-300!!!

-Οι διιστάμενες απόψεις, κυρίως διπλωματικές, περί του κατά πόσον η Κυπριακή πλευρά μπορεί να παραχωρήσει τα Ρωσικά όπλα σε τρίτους χωρίς την έγκριση της κατασκευάστριας χώρας, που είναι η Ρωσία.

-Στο ζήτημα αυτό υπάρχει σχετική ασάφεια η οποία δεν έχει διευκρινιστεί, αν το σύνολο των Ρωσικών όπλων της Εθνικής Φρουράς υπόκειται στη σχετική ρήτρα.

Μοναδική διαφοροποίηση στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αποτελεί η δημόσια τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, αντισυνταγματάρχη Χρίστου Πιερή, ο οποίος άφησε μια μικρή χαραμάδα, καθώς υποστήριξε μεν πως «στην παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν οπλικά συστήματα Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης»…αλλά δεν απέκλεισε διαφοροποίηση στο μέλλον…

Το εμπάργκο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η αρχική αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο ενδιαφέρον των Αμερικανών ήταν θετική, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ανάβει το πράσινο φως για να μελετηθεί το ενδεχόμενο.

Όπως φαίνεται και από την εξέλιξη του όλου ζητήματος, το βασικό ζητούμενο για τη Λευκωσία ήταν η άρση και των τελευταίων απαγορεύσεων που υπάρχουν από το 1987 στην πώληση στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, οι οποίες το 2020 προχώρησαν σε μερική άρση για τα μη φονικά όπλα.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν θεμιτή την επιδίωξη της Κυπριακής πλευράς, μιας και η ικανοποίηση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος στη βάση των προϋποθέσεων που έθετε η Λευκωσία σαφέστατα θα καθιστούσε αναγκαία την ολική άρση των υφιστάμενων απαγορεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή θα είχε προεκτάσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ωστόσο, και εδώ καταγράφονται απόψεις που θεωρούν πως οι Κυπριακές προϋποθέσεις δεν θα ικανοποιούνταν στην Ουάσιγκτον, όπως εξάλλου έγινε και στην περίπτωση της Πολωνίας ως προς τους όρους που είχε θέσει η χώρα για την παραχώρηση των Ρωσικών μαχητικών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here