Τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη κατά σειρά άφιξης μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.
Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας.
Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.
Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.
Παυλόπουλος: Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος
Ως «κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική, για πάνω από 50 χρόνια», χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Στη συνέχεια του επικήδειου, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών:
-Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κων. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
-Η αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος», είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο Κοινοβούλιο, πάντα χωρίς στόμφο, συμπλήρωσε.
-Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή, και για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
-Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια. «Ήξερε, καλύτερα από τον καθένα, το τίμημα του διχασμού», είπε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει:
«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε και αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί τις ρίζες της…..Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Άλλωστε, εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα μας ενώνουν».
Αναστασιάδης: Ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα
«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας».
Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που πέρασε αλλά και ζυμώθηκε μέσα από πολέμους, τον εμφύλιο σπαραγμό και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδα».
Επισήμανε μάλιστα πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιφρονώντας το όποιο πολιτικό κόστος, γιατί είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό, και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία».
Υπογράμμισε πως «υλοποίησε πολιτικές που αν και πολλές φορές κρίνονταν ως αντιλαϊκές, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που στη συνέχεια η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε «πως η παρουσία του ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού, δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης εύνοιας και αγάπης που έτρεφε για την Κύπρο, του πάθους με το οποίο στήριξε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, που θα απάλλασσε την ιδιαίτερη μου πατρίδα από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης».
Διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής και σημείωσε πως γι΄ αυτό και άλλωστε:
«έχω τάξει τον εαυτό μου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που αποτελούσε και το δικό σου όραμα: να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο ευρωπαϊκή, μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύεται τα δικαιώματα των πολιτών της».
Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας, εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως «υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μου του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».
«Ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες»
Με εμφανή συγκίνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιος του Κων. Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μιλώντας για το μικρό, αγροτικό νεκροταφείο, στο οποίο επέλεξε να ταφεί. «Σού έφτανε να είσαι με τη Μαρίκα σου…», του είπε.
Από εκεί και πέρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν «ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες», χωρίς ποτέ να του λείψουν οι αντοχές, ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας και τις σημαντικότερες αρετές-παρακαταθήκες του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού:
«Να λέμε την αλήθεια. Να μην κολακεύουμε το λαό. Να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της, το Κοινοβούλιο. Να επιδιώκουμε την ενότητα, κόντρα στον φθόνο και τη μισαλλοδοξία».
Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε και μια προσωπική πτυχή, καθώς «πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο, που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά».
{jcomments on}