Στο CERN, το μεγαλύτερο ελβετικό ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο, βρέθηκαν καθηγητές και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς. Το πως μας εξηγεί το σχολείο σε σχετικό δελτίο τύπου:
«Εκεί που το πείραμα επιβεβαιώνει ή ακυρώνει τις θεωρίες που κάποια φωτεινά μυαλά επεξεργάστηκαν χρόνια πριν. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. Στις 5 Μαρτίου 2015 «διακτινιστήκαμε» στο CERN! Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ’ όλη την Ελλάδα.
Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν απόσπασμα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Να νοιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος χιλιόμετρα μακριά και μάλιστα παρέα με πολλούς άλλους που βρίσκονται κι αυτοί χιλιόμετρα μακριά και από σένα και από το συγκεκριμένο μέρος.
«Βρεθήκαμε» λοιπόν στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο. Εκεί που το πείραμα επιβεβαιώνει ή ακυρώνει τις θεωρίες που κάποια φωτεινά μυαλά επεξεργάστηκαν χρόνια πριν.
Οι ξεναγοί μας, Άγγελος Αλεξόπουλος, Χριστίνα Τσικέζα και Αντώνης Αγαπητός, μας μίλησαν για το θαυμάσιο κόσμο του CERN όπου επιστήμονες απ’ όλον τον πλανήτη προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάλογες μ’ αυτές που επικρατούσαν στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Σκοπός τους είναι να δώσουν απαντήσεις στα δυο πανάρχαια ερωτήματα: Από τι αποτελείται ο κόσμος μας και πως δημιουργήθηκε.
Ο ερευνητής Χρήστος Λαζαρίδης μας ξενάγησε στο χώρο που βρίσκεται ο μεγάλος ανιχνευτής του πειράματος CMS και μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του και διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν την κατασκευή του.
Η νεαρή ηλικία και η αμεσότητα των επιστημόνων βοήθησαν τους μαθητές-τριες μας να νοιώσουν άνετα και οι ερωτήσεις ξεχύθηκαν σαν χείμαρρος και από τα εφτά σχολεία που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.
Τα ερωτήματα αφορούσαν: στον τρόπο ζωής των επιστημόνων που εργάζονται εκεί, σε διάφορες θεωρητικές λεπτομέρειες πάνω στη σωματιδιακή φυσική,στις ιστορικές στιγμές που έζησε το CERN, πχ η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και γιατί ονομάστηκε έτσι, στο πως γίνεται η διάχυση των πληροφοριών σ’ όλον τον κόσμο, στο τι έχει ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα και προς τα πού θα συνεχιστεί η έρευνα, στο ποιες χρηστικές πληροφορίες σχετικές με την καθημερινότητα και την ιατρική παίρνουμε από την έρευνα που γίνεται στο CERN και άλλα πολλά.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί:
Άννα Μαθιού, καθηγήτρια Χημείας
Κατερίνα Δουκάκη-Κουτσουρίδου, καθηγήτρια Φυσικής.
Την τεχνική υποστήριξη είχε ο καθηγητής Τεχνολογίας Παύλος Ζαμενόπουλος.
Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς και 15 μαθητές-τριες από το συστεγαζόμενο 2ο Λύκειο Κηφισιάς με συνοδό την κ. Βασιλική Σκούφη καθώς και η κ. Πρωτοπαπά Παναγιώτα καθηγήτρια Μαθηματικών του γυμνασίου μας.
Ευχαριστούμε τους επιστήμονες του CERN που μας έδωσαν τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι οι Θετικές Επιστήμες είναι ζωντανές, οι επιστήμονες δουλεύουν με ζήλο και προσφέρουν πολλά στον ανθρώπινο πολιτισμό και γενικά στην ανθρωπότητα.
Επίσης ευχαριστούμε το συνάδελφο Τάσο Ζουπίδη που ανέλαβε τον μεταξύ μας συντονισμό και τις επαφές με τον Άγγελο.
Τα παιδιά γράφουν:
Γιώργος Σακελλάρης: Η τηλεδιάσκεψή μας με το CERN ήταν μια εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η παρουσίαση του ανιχνευτή CMS την οποία περίμενα με προσμονή πολύ καιρό.
Αν και η διαδικτυακή σύνδεση ήταν πολύ μικρή χρονικά για να καλύψει το εύρος ενός τέτοιου πειράματος, αν και μου έμειναν αρκετές άλυτες απορίες ήταν μια εμπειρία που με έκανε να διαπιστώσω πόσο σημαντική είναι η Φυσική.
Χρήστος Τσατάλι: Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας αφορούσε το CERN, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα στον κόσμο. Το αγαπημένο κομμάτι αυτής της δραστηριότητας ήταν η ξενάγηση στον ανιχνευτή CMS που ήταν πολύ εντυπωσιακός. Τελικά η εκδήλωση είχε πλάκα και θα ήθελα μια μέρα να πάω στο CERN.
Αντιγόνη Μπενοβία: Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με το CERN εντυπωσιάστηκα από αυτά που μάθαμε και είδαμε. Ιδιαίτερα αυτό που μου δημιούργησε ενδιαφέρον ήταν η μεγάλη συμβολή του CERN στην ανάπτυξη του διαδικτύου και της Φυσικής ,με πιο σημαντικό την προσπάθεια ανακάλυψης της αρχής του κόσμου μας.
Α.Τ.: Για μένα το CERN ήταν μια πρωτόγνωρη και εξωπραγματική εμπειρία.
Απέκτησα γνώσεις και προβληματίστηκα αρκετά.
Η δουλειά του CERN είναι αξιοσημείωτη και εύχομαι να συνεχίσει το έργο του γιατί βοηθά να εξερευνήσεις έναν τόσο μοναδικό και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Φυσικής. Θα επιθυμούσα πολύ να επισκεφτώ και να περιηγηθώ στο CERN. Θα είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής.
Άννα Ρηγοπούλου: Η εμπειρία που βιώσαμε επικοινωνώντας διαδικτυακά με το ερευνητικό κέντρο CERN ήταν όχι μόνο πληροφοριακή αλλά κατάφερε να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον μας για την επιστήμη της Φυσικής αφού μυηθήκαμε στον περίπλοκο και μοναδικό μικρόκοσμο.
Αν και δεν κατανοήσαμε πλήρως τις λεπτομέρειές του πήραμε μια καλή γεύση όσον αφορά το μεγαλείο της Φυσικής.
Σπύρος Σκουλαρίγκης και Χριστίνα Παππά: Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ήταν αρχικά πολύ επιμορφωτικό και έδωσε ώθηση σε παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φυσική.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία που μας πρόσφερε πολλές νέες πληροφορίες σχετικά με το πείραμα CMS κατά τη διάρκεια του οποίου ανακαλύφθηκε το σωματίδιο Higgs.
Μπορώ να πω πως έμεινα έκπληκτος από αυτήν τη τηλεδιάσκεψη με τρεις εξαιρετικούς επιστήμονες του CERN. Αν και δεν κατάλαβα τα πάντα πιστεύω πως διεύρυνα τους ορίζοντές μου και πλούτισα πολύ τις γνώσεις μου στον τομέα της Φυσικής.
Γρηγόρης Καραγιαννίδης: Το πρόγραμμα το οποίο παρακολουθήσαμε ήταν αρκετά ικανοποιητικό κατά τη γνώμη μου. Αυτό γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε την εμπειρία της αλληλεπίδρασης μας με το πείραμα CMS και τον ομώνυμο ανιχνευτή καθώς και να λάβουμε σημαντικές γνώσεις για ένα project το οποίο αφορά όλη την ανθρωπότητα άμεσα αλλά και έμμεσα.
Επιπρόσθετα θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι τα άτομα που δουλεύουν εκεί (στο CERN) μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απορίες μας αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να εκφραστούν και να απαντηθούν όλες».
{jcomments on}