Το Bloomberg εξηγεί με ένα απλό καρτούν βίντεο πώς γεννήθηκε η κρίση στην ΕΕ και την Ελλάδα;

0
504

Με ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο γραφικών το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει καρέ καρέ από την αρχή της, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους λόγους που οδήγησαν στην ένωση των κρατών ως τους λόγους που την έφθασαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το βίντεο ξεκινά δείχνοντας ότι οι χώρες που σήμερα απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονταν συχνά σε πόλεμο μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των οποίων σταματούσε κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Ανατρέχει στη δημιουργία της μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που σήμανε και την κατάργηση των εμπορικών δασμών μεταξύ των έξι χωρών που υπέγραψαν τότε το σχέδιο Σούμαν.

Επόμενος μεγάλος σταθμός το 1999 όταν 12 χώρες της ΕΕ υιοθετούν το ενιαίο κοινό νόμισμα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg στο βίντεο συνεχίζεται να εφαρμόζονται διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές (fiscal policies) από χώρα σε χώρα κάτι το οποίο κατά το ειδησιογραφικό πρακτορείο αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης.

Σημειώνεται ότι μέσω της νομισματικής πολιτικής ελέγχονται πόσα χρήματα υπάρχουν σε μια οικονομία και τα επιτόκια για να δανειστείς χρήματα, ενώ μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής (fiscal policy) ελέγχονται πόσα χρήματα συλλέγει μια κυβέρνηση από φόρους και πόσα δαπανά.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πριν την έλευση του ευρώ, όπως δείχνει το βίντεο, όχι μόνο έπρεπε να πληρώνουμε υψηλά επιτόκια για να δανειστούμε (18%), αλλά μπορούσαμε να δανειστούμε λίγα χρήματα αφού δεν μας εμπιστεύονταν οι δανειστές……

Μετά την είσοδο στο ευρώ, όμως, το ποσό που μπορούσαμε να δανειστούμε ανέβηκε, καθώς μπορούσαμε να δανειστούμε με το ίδιο επιτόκιο που δανειζόταν και η Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βίντεο δείχνει την ελληνική κυβέρνηση να λεει… «όπα» όταν η Γερμανία της λεει «μην ανησυχείς εγώ είμαι εδώ» και διαπιστώνει ότι μπορεί να δανειστεί πολύ περισσότερα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της εμπιστεύονταν μικρότερα ποσά!

Το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης, είναι σαν να δανείζεσαι χρησιμοποιώντας μια «γερμανική πιστωτική κάρτα», εξηγεί παρακάτω το βίντεο θέλοντας να πει ότι στην ουσία η Γερμανία μπαίνει σαν εγγυητής και κάνει το repayment του χρέους που τυχόν δημιουργείς.

Με αυτόν τον τρόπο οι δαπάνες πήγαν στα ύψη και καταλήξαμε στο η μια χώρα δάνειζε στην ουσία την άλλη, κάτι το οποίο ήταν πολύ ευχάριστο. Αρχικά και μόνο μέχρι το 2008 όταν όλα αυτά κατέρρευσαν μαζί με τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ. Τότε σταμάτησε ο δανεισμός και άρχισε η λιτότητα.

Για να συνεχίσει να κάνει το repayment των χρεών η Γερμανία απαιτεί οι χώρες να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, ώστε να γίνουν φερέγγυες. Κι έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος.

Ως μοναδική λύση στο πρόβλημα, το βίντεο περιγράφει τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα μπορεί να περικόπτει σε όλες τις χώρες δαπάνες, να ορίζει τους φόρους και να θεσπίζει νόμους. Προτείνει δηλαδή εναρμόνιση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο πατώντας ΕΔΩ……. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here