Τρικυμία εν κρανίω; Οι «βόμβες» του Καμμένου…….όταν οι Έλληνες πολιτικοί διυλίζουν τον κώνωπα!……..του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
467

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο συμφωνούν σε όλα τα θέματα εκτός ενός: αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία – εάν βρεθεί ικανός αριθμός αποστατών – θα αλλάξει το όνομα των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία», αλλά θα προσφέρει και αρκετά δώρα στο «κίνημα των αλυτρωτιστών» της γειτονικής χώρας.

-Παρά τη διαφωνία τους αυτή, που είναι σοβαρή καθώς ο κ. Μάτις εκτέθηκε επισκεπτόμενος τα Σκόπια για να επιβάλει τη συμφωνία στους Σκοπιανούς πολίτες, οι οποίοι βεβαίως δεν τον άκουσαν, οι δύο υπουργοί είχαν μία εξαιρετική συνάντηση, κατά την οποία «άνοιξαν τις καρδιές τους» ο ένας στον άλλο.

Όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για την ατζέντα της συνάντησης, οι Αμερικανοί έθεσαν ένα όρο: Να μην γίνει καμία αναφορά στο θέμα των Σκοπίων. Οι διπλωμάτες πίστευαν ότι η συζήτηση του θέματος θα οδηγούσε τη συνάντηση σε αποτυχία.

Τι συνέβη στο τέλος; Δεν συζητήθηκε και ο καθένας κράτησε τις απόψεις του για τον εαυτό του, αν και ο κ. Μάτις, στην αρχική ανταλλαγή χαιρετισμών, υποστήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως όφειλε να κάνει.

Ο κ. Καμμένος συζήτησε το θέμα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, ο οποίος ήταν και ο χειριστής του Σκοπιανού εκ μέρους της Αμερικής.

Ο Αμερικανός συνομιλητής του, είπε στον Έλληνα υπουργό ότι πιστεύει ακόμα πως η συμφωνία μπορεί να περάσει από το σκοπιανό Κοινοβούλιο και να υλοποιηθεί.

Ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν θα βρεθούν αποστάτες, άρα η συμφωνία θα ηττηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: Ανέλυσε στον Αμερικανό αξιωματούχο μία ιδέα, που την ονόμασε Σχέδιο Β, και την οποία ο κ. Μίτσελ άκουσε με προσοχή, καθώς θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα στα Βαλκάνια και να αποκόψει τη Ρωσία από την περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει -και το είπε στους Αμερικανούς συνομιλητές του – ότι με τα σημερινά δεδομένα, οι λαοί στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν είναι έτοιμοι για συμφωνία.

Ο εθνικισμός, άλλωστε, σαρώνει τη γειτονική χώρα. Και πρότεινε μία στρατιωτική συμφωνία και συνεργασία των βαλκανικών χωρών με την Αμερική, όχι με το ΝΑΤΟ, για να συμπεριληφθεί και η Σερβία.

Οι Σέρβοι δεν έχουν ξεχάσει ακόμα τους βομβαρδισμούς της Δυτικής Συμμαχίας που κατέστρεψε ολοσχερώς τη χώρα τους. Θα μπορούσε επίσης, – κάτι που δεν το ανέφερε όμως – στο πλαίσιο αυτό, τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).

Ας μου επιτραπεί να κάνω μία υπόθεση:

Το Σχέδιο Β του Καμμένου, ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο, που δεν μπορεί να το σκέφθηκε εκείνη τη στιγμή της συνάντησης. Μελετώντας την πρόταση του, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εργάστηκαν για την εκπόνηση της, διπλωμάτες και στρατιωτικοί.

Είναι δυνατόν να μην τη συζήτησε με τον Πρωθυπουργό πριν την ανακοινώσει στους Αμερικανούς;  Ή να μην γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό που ξέραμε οι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον;

Ότι η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία έχει ξεκινήσει προ καιρού και ότι στη Λάρισα, στο Βόλο και την Αλεξανδρούπολη πηγαινοέρχονται οι αμερικανικές δυνάμεις;

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ έχει δημοσιοποιήσει αυτές τις επιτυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Καμμένος, λοιπόν, δεν είπε κάτι καινούργιο στην Ουάσιγκτον. Αναφερόταν στην περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, η οποία είναι δεδομένη και αποφασισμένη και έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο πρωθυπουργό της χώρας.

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί διυλίζουν τον κώνωπα και κάνουν τους ανήξερους όταν «τους πιάνουν στα πράσα».

Ο Καμμένος, ο οποίος πολλές φορές δεν σκέφτεται, αφήνει τη γλώσσα του να πάει ….. περίπατο και έτσι δημιουργεί προβλήματα, είπε κάποιες αλήθειες, και για το Σκοπιανό και για την στρατιωτική συνεργασία με την Αμερική, που στην Αθήνα δεν είναι έτοιμοι να τις δεχθούν…

Τι θα συμβεί εάν ο Ζόραν Ζάεφ δεν βρει τους αποστάτες  που χρειάζεται και στη συνέχεια χάσει τις εκλογές; Θα αφεθεί η κατάσταση στα χέρια των εθνικιστών;  Δεν πρέπει η Ελλάδα να έχει σχέδιο Β;

Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία: Δεν συμφέρει στην Ελλάδα η επέκτασή της, ιδιαίτερα εάν τα ανταλλάγματα είναι αυτά που θέτει μετά επιτάσεως το αρμόδιο υπουργείο των Εξωτερικών;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο στρατηγικός διάλογος θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Κοτζιά και Μάικ Πομπέο.

Εκείνη τη μέρα αναμένεται να γίνουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για την Πατρίδα μας. Μακάρι……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here