Δοκιμή-πρόκληση με το «Oruc Reis» στο «τριεθνές της υφαλοκρηπίδας» – Άμεση Ελληνική απάντηση με την Φ/Γ «Νικηφόρος Φωκάς».
Ως τριπλός εκβιασμός αξιολογείται η χθεσινή είσοδος στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», το οποίο παρέμεινε στο νοτιοανατολικό άκρο των υδάτων που τελούν υπό ελληνική αρμοδιότητα από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, για περίπου 12 δηλαδή ώρες.
Η «δικαιολογία» ήταν ο καιρός. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι το ερευνητικό ευρέθη στο σημείο στο οποίο συναντώνται η ελληνική και η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα με την κυπριακή ΑΟΖ.
Ούτε μπορεί να θεωρηθεί άμοιρο σημασίας το γεγονός ότι το γεγονός αυτό συνέβη την επομένη της μαύρης επετείου της κρίσης των Ιμίων.
Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε και την σημειολογική αντίδραση της ελληνικής πλευράς που δεν έστειλε ένα οποιοδήποτε πλοίο για επιτήρηση της κατάστασης. Έστειλε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Το ίδιο εκείνο πλοίο το οποίο προ τριών ετών είχε υποχρεώσει σε άτακτη υποχώρηση από τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου την ομάδα τουρκικών πλοίων που συνόδευαν άλλο τουρκικό ερευνητικό.
Έτσι εδόθη η δέουσα απάντηση σε έναν τουρκικό εκβιασμό που απευθύνετο τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Αίγυπτο και την Κύπρο. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Μην προχωρήσετε σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Η παρουσία πάντως του τουρκικού ερευνητικού σήμανε από την πρώτη στιγμή συναγερμό στο Ελληνικό ΓΕΕΘΑ, το οποίο σημειωτέον επισκέπτετο ο Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Ουώλτερς.
Διεπιστώθη ότι το «Oruc Reis» έπλεε κόντρα στον καιρό, με βορειοδυτική πορεία ρυμουλκώντας τα καλώδια δια των οποίων διεξήγαγε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ (ενέργεια για την οποία είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX).
Η δικαιολογία ήταν ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το πλοίο δεν είχε δυνατότητα να ανασύρει τα καλώδια και η πλέον ευνοϊκή λύση θα ήταν ακριβώς να πλεύσει «κόντρα» σε μια πορεία που το έφερε στο «τριεθνές» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πηγή Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ