«Υπήρχε μία εποχή που τα συνέδρια της ΝΔ, ήταν σταθμοί στην ιστορία του κόμματος, τώρα κάνουμε ένα συνέδριο τον χρόνο». Η φράση αυτή στελέχους της Πειραιώς δείχνει την αδιαφορία, αν όχι απαξία, που περιβάλλει το 12ο Συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 16 Δεκεμβρίου.
Είναι όντως το τρίτο συνέδριο που πραγματοποιείται επί προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρώτο ήταν τον Απρίλιο του 2016 μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.
Το προηγούμενο 11ο Συνέδριο αρχών και θέσεων πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Χαρακτηρίστηκε από την ομιλία του Στέλιου Ράμφου, που καλούσε το κοινό των γαλάζιων στελεχών «να σκοτώσουμε τα Εξάρχεια μέσα μας», και από την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη να συνεργαστούν, αφού δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές.
Ειρήσθω εν παρόδω, χρειάστηκε ένας χρόνος, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Θεοδωράκη βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου το Ποτάμι να εκβάλλει στη νεοφιλελεύθερη ΝΔ.
Θεωρείται ότι εκτός του αρχηγού που θα είναι στο Επικρατείας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές θα είναι και οι Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Δημήτρης Τσιόδρας.
Χαρακτηριστικό της όλης διοργάνωσης, που μοιάζει με προσωπική υπόθεση του αρχηγού, είναι ότι η Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Συνεδρίου, με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που επιστρατεύτηκε λόγω του αυξημένου κομματικού του κύρους, αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους οποίους πίνει καφέ κάθε μέρα.
Η πρώτη και ίσως τελευταία σύγκληση της ομάδας την εβδομάδα που μας πέρασε θύμιζε πρωινό καφέ της Πειραιώς:
Μαρία Σπυράκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Ζούλας, Κύρα Κάπη, Θανάσης Νέζης, Στέλιος Πέτσας, Νίκος Παπαθανάσης, Χρήστος Ταραντίλης, όλοι τους στενοί συνεργάτες του προέδρου.
Μαζί τους οι θεσμικοί και επίσης επιλογές του προέδρου, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας και Κώστας Δέρβος.
Μειδιάματα και αψιμαχίες
Η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής προκαλούσε μειδιάματα ακόμη και σε στελέχη της Πειραιώς και φίλους του προέδρου, οι οποίοι όμως διαθέτουν εμπειρία στα κομματικά πράγματα. «Ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα», απαντούν στη σχετική ερώτηση.
Μετά τη συνεδρίαση ήλθε και η πρώτη αψιμαχία με το σαμαρικό μπλοκ της ΝΔ για το πότε θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αρχικά είχαν τοποθετήσει την ομιλία του το Σάββατο το απόγευμα, κάτι που θεωρήθηκε υποβάθμιση, αφού ο κ. Σαμαράς θα μιλούσε σε άδειες καρέκλες. Θα είχε κλείσει ο πρωινός κύκλος με τις σημαντικές ομιλίες και την αντίστοιχη επικοινωνιακή προβολή.
Ο κ. Σαμαράς απαίτησε να αλλάξει ο χρόνος και τελικά θα μιλήσει το πρωί του Σαββάτου μαζί με τους Μάνφρεντ Βέμπερ και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σαμαρικός βουλευτής έλεγε: «Αν ήθελαν να δουν χίλια άτομα μέσα στην αίθουσα να φωνάζουν Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς, ας μην τον άλλαζαν».
Στο 12ο Συνέδριο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η τριχοτόμηση του κόμματος ανάμεσα σε νεομητσοτακικούς, σαμαρικούς και καραμανλικούς που αποτελούν διαφορετικούς οργανωτικούς πυρήνες και έχουν διακριτές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και τα εθνικά θέματα. Αυτό όμως που τους συνέχει πάντως είναι ο υπέρ πάντων αντί-ΣΥΡΙΖΑ αγώνας.
Η μάχη που θα δοθεί θα είναι για τις ποσοστώσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο ηγετικός πυρήνας θέλει το όργανο στα μέτρα του αρχηγού.
Πάντως, το μητσοτακικό στρατόπεδο δεν είναι ενιαίο, καθώς παιχνίδι κάνει πάντα και η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν ταυτίζεται με τον αδελφό της και ήδη δουλεύει για τον γιο της. Ο Αντώνης Σαμαράς που δεν έχει εγκαταλείψει το κομματικό παιχνίδι θέλει τους δικούς του.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μιλήσει. Θα περιοριστεί σε μία τυπική δήλωση μάλλον κατά την προσέλευσή του. Αν και δεν κινείται εμφανώς, είναι και νιώθει πάντα ιδιοκτήτης. Κινούνται όμως οι καραμανλικοί σε συνεννόηση μαζί του.
Προσπάθεια κομματικού ελέγχου
Η προσπάθεια ελέγχου του κόμματος ξεπερνά το συνέδριο και εκτείνεται στην αλλαγή της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας στις επικείμενες εκλογές.
Ήδη έχει προαναγγελθεί ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια μία σειρά πρόσωπα που αναδείχθηκαν με τη διαδικασία του μητρώου στελεχών, νεοφιλελεύθερης κοπής.
Εκτός από τους πρώην και νυν Ποταμίσιους, ισχυρή παρουσία στα γαλάζια ψηφοδέλτια θα έχουν δημοσιογράφοι που δίνουν καθημερινά την αντί-ΣΥΡΙΖΑ μάχη των τηλεοπτικών πάνελ και των μικροφώνων: Γιάννης Λοβέρδος, Αντώνης Πανούτσος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Πρετεντέρης, Φώτης Καρύδας είναι ανάμεσά τους. Ενδιαφέρον θα έχουν τα παρασκήνια του συνεδρίου και τα πρόσωπα που θα παρελάσουν.
Αν και το συνέδριο είναι οργανωτικό, η μάχη των ιδεολογικών ρευμάτων δεν θα λείψει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της νεοφιλελεύθερης στροφής του κόμματος, που στη συνέχεια θα υπογραμμιστεί με τα μέλη που θα εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο πλέον επιφανής καλεσμένος είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του προέδρου της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.
Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε τον Βέμπερ, ενώ ταυτίζεται μαζί του τόσο με τις οικονομικά νεοφιλελεύθερες θέσεις, όσο και με τις απόψεις του για τα όρια της Νέας Δεξιάς στο μεταναστευτικό και την εσωτερική ασφάλεια.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το δικό του στίγμα στα όρια της ακροδεξιάς και με έντονη την επιθυμία να δικαιώσει την πρωθυπουργία του και να κατευθύνει συνολικά το κόμμα στην ρεβάνς έναντι του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που εν πολλοίς έχει πετύχει με την ηγεσία Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε μάχη για τον εκλεκτό του αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να παραμείνει αντιπρόεδρος και μετά το συνέδριο.
Βαρίδια και παραφωνίες
Η αρχική ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το συνέδριο για να απαλλαγεί από τον πληθωρικό και ακραίο αντιπρόεδρο, δείχνει να εγκαταλείπεται, αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο. Σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης.
Ανοικτό είναι αν θα μείνει στην θέση της η part time εκπρόσωπος, Μαρία Σπυράκη, για την οποία ακόμη και οι συνεργάτες του προέδρου λένε ότι ήταν από την αρχή καταδικασμένη επιλογή.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται δυσαρεστημένος συνολικά από το επικοινωνιακό επιτελείο και αναμένονται αλλαγές σε όλο το team τις προσεχείς εβδομάδες.
Καθώς ο Κώστας Καραμανλής έχει πει ότι «αυτόν έχουμε αρχηγό και με αυτόν θα πάμε στις εκλογές«, οι πολλές παρασκηνιακές εντάσεις δεν θα αναδειχθούν στο τριήμερο του συνεδρίου.
Ίσως παραφωνία να αποτελέσουν οι Θεσσαλονικείς που είναι «στα κεραμίδια» και χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του «ντορικού», Νίκου Ταχιάου για την δημαρχία.
Γενικότερα πάντως, από παράδοση το δεξιό πλήρωμα στοιχίζεται πίσω από τον εκάστοτε αρχηγό όταν πλησιάζουν οι εκλογές.
Ακόμη περισσότερο όταν είναι έντονη η προοπτική της εξουσίας και η διανομή των κρατικών θέσεων. Άλλωστε, οι δεξιοί παράγοντες θεωρούν πολυτέλειες τα ιδεολογικά ζητήματα.
Από αυτή την άποψη το συνέδριο θα είναι το σάλπισμα μάχης για την κατάκτηση της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα άλλα έπονται.