Απάντηση στις επικρίσεις, που δέχεται η κυβέρνηση, με αφορμή το βιβλίο του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚτΚ), Πανίκου Δημητριάδη, έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Στο βιβλίο «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution» ο τέως διοικητής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «το κούρεμα καταθέσεων ήταν ιδέα του προέδρου Αναστασιάδη», ενώ επαναφέρει το ζήτημα «μεταφοράς κεφαλαίων από συγγενείς του προέδρου Αναστασιάδη».
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «κάποιος θα πρέπει να συγκρίνει τι κατέθεσε ο κ. Δημητριάδης ενόρκως στην ερευνητική επιτροπή για την καταστροφή της οικονομίας με το τι τώρα αναφέρει στο βιβλίο του».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο αυτό που έχει περισσότερη σημασία από όλα και για αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ, είναι οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση του στην επιτροπή υπό τον Γ. Πική «ότι πάσχιζε μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να πείσουν την Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια από τα μέσα του 2012 ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν δανειακή σύμβαση με τους Θεσμούς, ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κάτι που δεν έγινε με τα γνωστά αποτελέσματα».
Στις αναφορές του κ. Δημητριάδη για συγγενικά πρόσωπα του προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ο ίδιος από την ερευνητική επιτροπή να γίνει εξέταση αυτού του θέματος και δόθηκαν εξηγήσεις. «Προεκλογικά το να επαναφέρουμε τα περσινά ξινά σταφύλια, που έχουν διευκρινιστεί δεν ωφελεί κανέναν κατά την προεκλογική περίοδο», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η «κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο, η ανεργία από 4% εκτοξεύθηκε στο 15,5% και φτάσαμε τον Μάρτιο του 2013 να έχουμε ρευστά διαθέσιμα μόνο για ένα μήνα μισθούς και συντάξεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, χαρακτήρισε το κούρεμα καταθέσεων «ορφανό παιδί» του Νίκου Αναστασιάδη.
«Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ, επαναβεβαιώνει στο βιβλίο του, αυτό που όλοι γνωρίζουν. Ότι ο κ. Αναστασιάδης, αντί να πάει στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013 για να αποτρέψει αυτό, που ο ίδιος προηγουμένως αποκαλούσε καταστροφή της οικονομίας, το πρότεινε σε άλλη, χειρότερη μορφή, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων της Ε.Ε και κάθε έννοιας δικαίου», υποστήριξε ο κ. Λουκαίδης.
Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λουκαίδη, ότι «ο κ. Αναστασιάδης γνώριζε πολύ καλά για το επερχόμενο κούρεμα, για αυτό και φρόντισε πριν την εκτέλεση του, να παράσχει προνομιακή ενημέρωση στους συμπεθέρους του, ώστε έγκαιρα να μεταφέρουν στο Λονδίνο δεκάδες εκατομμύρια για να μην κουρευτούν».
Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ επικρίνει και τον υποψήφιο πρόεδρο, Νικόλα Παπαδόπουλο, για τον οποίο, υποστηρίζει, ότι ως πρόεδρος τότε της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής «δεν ασκούσε έλεγχο στον Αθανάσιο Ορφανίδη (πρώην διοικητή της ΚΤΚ), δεν τον ρώτησαν επισταμένα για το τι γίνεται με τις τράπεζες και να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν η κατάσταση».
Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου απάντησε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος «μια από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές έρευνες για το ρόλο και τις ευθύνες του κ. Πανίκου Δημητριάδη στην οικονομική καταστροφή».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, θα ερευνηθούν οι ευθύνες του κ. Δημητριάδη για την αύξηση των αναγκών των κυπριακών τραπεζών, τους όρους εντολής της PIMCO, τους όρους αμοιβής της Alvares and Marshal, την απόκρυψη της έκθεσης της Black Rock, την παράνομη παραχώρηση ELA στην Λαϊκή Τράπεζα, την προκλητική απουσία του από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την πώληση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Επίσης, αναφέρεται ότι θα διερευνηθούν οι συνθήκες, με τις οποίες ο κ. Δημητριάδης έλαβε «την πλουσιοπάροχη αποζημίωση του από τον κ. Αναστασιάδη, την οποία, εάν είχε στοιχειώδη ευσυνειδησία, θα έπρεπε να την επιστρέψει στον κυπριακό λαό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
{jcomments on}