Φαλτσιανί: Ψέμα οι δήθεν σχέσεις μου με Podemos-οι μπροστινοί-διαχειριστές της λίστας κρύβουν απατεώνες Έλληνες πολιτικούς!…… Συνέντευξη στον Δημήτρη Στεμπίλη.

0
312

Ερβέ Φαλτσιάνι:

-«Τα ονόματα υπάρχουν»
-Ισχυρά πρόσωπα δεν θέλουν να βγουν στο φως τα ονόματα που κρύβονται πίσω από τη «λίστα Λαγκάρντ»
-Ψέμα ότι είμαι υπάλληλος των Podemos
-Μεγάλη η πίεση για τους Έλληνες δικαστές

Αρχές της εβδομάδας καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τον Ερβέ Φαλτσιάνι. 

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC, που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τη «λίστα Λαγκάρντ», θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μάλιστα, Έλληνες εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι για να του πάρουν, για πρώτη φορά, κατάθεση για την περιβόητη υπόθεση της λίστας με τα χιλιάδες ονόματα καταθετών που έχουν μεταφέρει δηλωμένα ή αδήλωτα μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.

Ο κ. Φαλτσιάνι ήταν εξαιρετικά φιλικός κατά τη συζήτησή μας και επέμενε στην ανάγκη να γίνει πιο ενδελεχής έρευνα με βάση τα δεδομένα που έχουν αποκαλυφθεί.

Μίλησε επαινετικά για τους Έλληνες δικαστές και το δύσκολο έργο τους, θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που πραγματικά κίνησε τα νήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει τι πρέπει να γίνει αναφερόμενος στο παράδειγμα άλλων χωρών και απαντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τον κατηγόρησε ότι είναι έμμισθος συνεργάτης των Podemos.

1.Η σημασία της «λίστας Λαγκάρντ» είναι αντάξια της φήμης που έχει αποκτήσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Στη «λίστα Λαγκάρντ» υπάρχουν τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν τις ελληνικές Αρχές να βρουν την άκρη του νήματος σε σχέση με υποθέσεις φοροδιαφυγής.

2.Έχετε δηλώσει ότι η «λίστα Λαγκάρντ» δεν είναι πλήρης. Υπάρχουν πολλά ονόματα, πολλές εταιρείες, πολλοί επιχειρηματίες σε αυτή τη λίστα;

Υπάρχουν πολλά εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν ασκηθούν πιέσεις για να συνεργαστούν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, θα αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερα ονόματα. Είναι τόσο απλό. Στην Ισπανία, χάρη στη λίστα αποκαλύφθηκαν με έμμεσο τρόπο περισσότερα από 92.000 ονόματα που εμπλέκονταν και αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας.

3.Στην κατάθεσή σας στους Έλληνες δικαστές που μετέβησαν στο Παρίσι δώσατε επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν δώσατε συγκεκριμένα ονόματα, αλλά κινήσεις λογαριασμών και ονόματα εταιρειών. Υπάρχουν τελικά τα ονόματα;

Στη «λίστα Λαγκάρντ» περιέχονται δεδομένα που με κατάλληλη έρευνα μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη εκείνων που βρίσκονται πίσω από τις κινήσεις λογαριασμών και τις καταθέσεις, ενδεχομένως (sic) ισχυρές οικογένειες. Το απόρρητο της έρευνας που διεξάγεται από τις δικαστικές Αρχές με δεσμεύει να μην δημοσιοποιήσω ονόματα. Επομένως, δεν αναφέρουμε ονόματα. Προφανώς όμως υπάρχουν.

«Πολλά πρόσωπα εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα»

4.Πιο συγκεκριμένα: οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν στοιχεία για πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα με τις καταθέσεις και τους λογαριασμούς, τα οποία συμμετέχουν σε κάποια εγκληματική οργάνωση για το ξέπλυμα χρήματος;

Υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα, σε αυτούς τους λογαριασμούς, με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα;

Όπως σας έλεγα, τα όσα μπορώ να σας αναφέρω περιορίζονται από το απόρρητο της έρευνας. Μπορώ να σας πω ότι πράγματι υπάρχουν πολλοί δεσμοί με την Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Δυστυχώς, η σημασία της «λίστας Λαγκάρντ» ή όπως θέλετε να την ονομάσετε είναι ότι δείχνει κυρίως τον κίνδυνο που δημιουργείται όταν δεν αντιμετωπίζονται στη βάση τους τόσο το πρόβλημα της οικονομικής διαφάνειας όσο και το πρόβλημα των στενών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην οικονομική αδιαφάνεια και την πολιτική ιστορία στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να επιμείνω στα ονόματα επειδή η ελληνική κοινή γνώμη απαιτεί να πληροφορηθεί τι γίνεται με αυτά και όχι μόνο με τους λογαριασμούς.

Σε ότι αφορά στα ονόματα, θα πρέπει να καταλάβετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα και πρέπει να ανακριθούν. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι μερικά ονόματα είναι πολύ σημαντικά. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την Ισπανία.

Η περίπτωση της Ισπανίας είναι εύγλωττη και ιστορικά επίκαιρη, καθώς υπήρχε ένας μεσάζοντας, ένας σημαντικός επιχειρηματίας που ονομαζόταν Μαρκ Περές. Ο κύριος αυτός αποκάλυψε μια τεράστια, μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής στην ισπανική ιστορία, στην οποία εμπλέκονταν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Δεν ήταν, λοιπόν, κάποιος πελάτης της τράπεζας HSBC που το όνομά του αναγραφόταν στις λίστες τις οποίες έδωσα στη Δικαιοσύνη ούτε κάποιος υπάλληλος της τράπεζας, αλλά ένας μεσάζων που αποκάλυψε ένα ολόκληρο δίκτυο διαφθοράς και απάτης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, διαθέτουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες από εκείνες που υπάρχουν στη «λίστα Λαγκάρντ». Υπάρχουν πολύ περισσότερα ονόματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Για να υπάρξουν αποτελέσματα όμως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις στο επίπεδο της Δικαιοσύνης και των διοικητικών Αρχών.

Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι, χωρίς την πολιτική βούληση να υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να εργαστούν οι άνθρωποι που διεξάγουν την έρευνα. Αν, λοιπόν, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά στην Ελλάδα, οι λόγοι είναι προφανώς καθαρά πολιτικοί.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Υ.Γ. ΓΙΑΤΙ κύριε πρόεδρε της Ν.Δ. είπατε ψέματα….ότι ο Ερβέ Φαλτσιάνι είναι υπάλληλος των Podemos;;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here