Τι είναι η φόλα; Ποια τα συμπτώματα που εκδηλώνει το άτυχο ζώο; Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που το κατοικίδιο μας τη φάει; Μπορούμε να την αποφύγουμε;
Σπέρνουν το θάνατο στους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας. Τα ύπουλα δηλητήρια που έχει επινοήσει ο άνθρωπος για να τους εξοντώσει, τα συναντάμε, πια, και στα πιο πολυσύχναστα πάρκα.
Ένα κομμάτι κρέας ποτισμένο με δηλητήριο, είναι ότι πιο δελεαστικό για το κατοικίδιό μας, όπως και για τα αδέσποτα.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα-φόλες απειλούν, εκτός από τα ζώα, και τα παιδιά μας. Τα κρούσματα δηλητηριάσεων, τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει διαστάσεις… επιδημίας.
Από τα τελευταία περιστατικά ήταν η θανάτωση, με φόλα, της τετράποδης μασκότ του Αστέρα Τρίπολης, καθώς και άλλων δέκα σκυλιών.
Τι είναι η φόλα; Ποια τα συμπτώματα που εκδηλώνει το άτυχο ζώο; Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που το κατοικίδιο μας τη φάει; Μπορούμε να την αποφύγουμε;
Η κτηνίατρος Ιωάννα Γιαννακοπούλου, απαντά:
«Η φόλα είναι κάποιο δόλωμα-τροφή, το οποίο το έχουν εμποτίσει με κάποια όργανο-φωσφορική ουσία.
– Συμπτώματα
Το ζώο που θα καταπιεί δηλητηριασμένη τροφή, έπειτα από λίγο θα εκδηλώσει νευρολογικά και γαστρεντερολογικά συμπτώματα.
Δηλαδή, θα αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια του, θα προσπαθεί ή και θα κάνει εμετό. Θα αρχίσει να τρέμει, να χάνει την ισορροπία του και, όσο περνά η ώρα, θα χάνει την επαφή με το περιβάλλον. Θα φτάσει στο σημείο να έχει σπασμούς και διαρροϊκές κενώσεις.
– Τι πρέπει να κάνουμε
Πηγαίνουμε αμέσως το ζώο στον κτηνίατρό μας. Σε περίπτωση που είμαστε σε μακρινή απόσταση, το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.
Επίσης, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί από τον κτηνίατρό μας, αφού πρώτα μας έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, ένα ειδικό φάρμακο που προκαλεί εμετό.
Είναι η πιο σημαντική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να πάμε το ζώο στον κτηνίατρο.
– Στον κτηνίατρο
Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει πλύση στομάχου, να χορηγήσει ειδικά φάρμακα στο ζώο μας και να το νοσηλεύσει για κάποιες μέρες με ορό, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει, αν έχει προκληθεί βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι.
– Συμβουλές
– Όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη σε εκείνον. Να είμαστε συγκεντρωμένοι στον σκύλο μας, έτσι ώστε, αν αρπάξει κάτι από κάτω, να του το πάρουμε αμέσως από το στόμα.
-Να μάθουμε στον σκύλο μας να δέχεται αυτή μας την κίνηση. Ακόμη καλύτερα, να μάθει με μια δική μας εντολή να αφήνει κάτι που μπορεί να έχει πάρει στο στόμα.
-Να κάνουμε σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Η φόλα είναι επικίνδυνη και για τα παιδιά.