Φ. Φράγκος: Όταν η αξία της ΔΕΗ είναι 500 δις δεν κλαις για 750 εκατομμύρια.

0
714

Επισημαίνονται τα πολύ ενδιαφέροντα του Έλληνα Επιχιρηματία του εξωτερικού κ. Γιώργου Γιαλτουρίδη και του Στρατηγού Φράγκου που τέθηκαν υπόψη σας σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή «Παρέμβαση» του Κώστα Παπαζαφειρίου, για δυνατότητα συμφέρουσας μετατροπής των λιγνιτών της ΔΕΗ  σε πετρέλαιο.

Ως είχε αναλύσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Νέας Ζηλανδίας, οι 3347 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ, με λιανική πώληση του στην Ελλάδα περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Μαθηματικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Έλληνας Επιχειρηματίας του εξωτερικού κ. Γιαλτουρίδης, τουλάχιστον 500 δις ευρώ έσοδα πώλησης.

Συνεπώς στην μικρή ΔΕΗ δωρίζονται αντίστοιχα έσοδα με το 30% περίπου (αφού της δωρίζεται το 30% των λιγνιτικών αποθεμάτων) των 600 δις ευρώ, ήτοι: 180 δις ευρώ.

Πολύ χουβαρντάδες όλοι οι «μνημονιακού-δημοκρατικού και Ευρωπαϊκού τόξου δεν νομίζετε!…

Υ.Γ: Επεξήγηση για την μέθοδο  μετατροπής του λιγνίτη  σε υγρό καύσιμο «Fischer-Tropsch»

As far as northern Greece’s lignite reserves are concerned, please do not discount the Fischer-Tropsch process whereby lignite, via gasification, can be converted to liquid fuels, including a premium synthetic diesel fuel far superior (higher cetane number or CN) to what’s available today. With crude prices topping $100 per barrel, the Fischer-Tropsch process is feasible for Greece’s energy needs.

Υ.Γ.1. Τα ακούτε κύριε Κωστή Χατζηδάκη που συστηματικά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, υπονομεύετε την ΔΕΗ με στόχο να πωληθεί αντί πινακίου φακής!!

Αποθέματα – Ποιότητα λιγνίτη από www.dei.gr

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δις. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικό-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,2 δις τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους. Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων.

Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία). Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δις κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Γενικά η ποιότητα των ελληνικών λιγνιτών είναι χαμηλή. Η θερμογόνος δύναμη κυμαίνεται από 975-1380 kcal/kg στις περιοχές Μεγαλόπολης, Αμυνταίου και Δράμας, από 1261-1615 kcal/kg στην περιοχή Πτολεμαΐδας και 1927-2257 στις περιοχές Φλώρινας και Ελασσόνας.

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των λιγνιτών της χώρας μας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε καύσιμο θείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here