Χάος με τις τιμές Πετρελαίου-Φυσικού Αερίου μετά τις ανακοινώσεις Biden.

0
347

Τρελές διακυμάνσεις στις αγορές πετρελαίου με επιπλέον άνοδο των τιμών 6-7 δολάρια δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ- Βρετανίας.

Αν και ήδη οι διεθνείς τιμές στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνέχιζαν να ανεβαίνουν σήμερα, η απόφαση των ΗΠΑ και Βρετανίας να κηρύξουν επίσημα εμπάργκο (στη Βρετανία ήδη το εφάρμοζαν) προκάλεσε παροξυσμό και περαιτέρω άνοδο 6-7 δολαρίων μέσα σε δύο ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το πετρέλαιο brent που καταναλώνει κυρίως η Ευρώπη, κυμαίνεται πλέον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στα 135 δολάρια το βαρέλι από 127-129 δολάρια νωρίτερα το πρωί της Τρίτης.

Η τιμή στο αργό WTI στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 128 δολάρια το βαρέλι από 121-122 δολάρια νωρίτερα το πρωί της Τρίτης.

Αντίθετη πορεία κατέγραψε το φυσικό αέριο, παρά τις ανακοινώσεις του σχεδίου της Κομισιόν, που θέλει να μειώσει έως και 100 δις κυβικά μέτρα την κατανάλωση Ρωσικού φυσικού αερίου, μέχρι το τέλος του έτους.

Στόχος που θα καλυφθεί σύμφωνα με την Επιτροπή κατά 60% από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλες χώρες παραγωγούς, ενώ το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί από οικονομίες, χρήση ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοαέριο κλπ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου οι τιμές ξεκίνησαν την Τρίτη από τα 256 ευρώ και έφθασαν μέχρι και τα 295 ευρώ (!) νωρίς το πρωί, αλλά σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν βρίσκονταν αγοραστές και δεν γίνονταν αρκετές συναλλαγές.

Οι πωλητές υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν τις τιμές κάτω και πέριξ των 200 ευρώ για να εμφανιστούν οι αγοραστές και να αλλάξουν χέρια αρκετά συμβόλαια λίγο πάνω από τα 200 ευρώ όπου στην περιοχή των 206 ευρώ κλείνει η τιμή της ημέρας.

Πλησίασαν τα ιστορικά υψηλά του 2008 οι τιμές στο αργό

Στο πετρέλαιο, οι ανακοινώσεις προκάλεσαν τρέλα. Οι τιμές εκτινάχθηκαν άμεσα και πλέον πλησιάζουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των τιμών που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της διεθνούς χρηματιστηριακής φούσκας του 2008, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου είχαν ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι που είναι και το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής.

Τότε η βασική αιτία της κορύφωσης ήταν η υπερθέρμανση της οικονομίας και η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία που καθιερώνονταν σε ατμομηχανές της διεθνούς παραγωγής στην οικονομία.

Ταυτόχρονα με την ιστορικά υψηλή ζήτηση τότε, η παραγωγή δεν επαρκούσε για να καλύψει τη ζήτηση, οι διεθνείς κερδοσκόποι εκμεταλλεύονταν τη χρηματιστηριακή τρέλα της φούσκας για να βγάλουν γρήγορα κέρδη και οι Αμερικανοί χρηματιστές απέκλειαν και τότε σιωπηρά, το ρωσικό πετρέλαιο για να εξυπηρετήσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς και πελάτες τους ώστε να βγουν περισσότερα κέρδη από την άνοδο για τους παραγωγούς και τους ίδιους.

Το σιωπηρό εμπάργκο των κερδοσκόπων προηγήθηκε

Έχει καταγραφεί ήδη στο διεθνή τύπο και από αυτές τις στήλες, πως η Βρετανία καταρχήν προχώρησε σε αποκλεισμό των λιμανιών της για ρωσικά πλοία και ρωσικό υγροποιημένο αέριο.

Αντίστοιχες πρακτικές ακολούθησαν και οι Αμερικανοί χρηματιστές τις προηγούμενες ημέρες που αρνούνταν να αγοράσουν και να πουλήσουν Ρωσικό πετρέλαιο ή αέριο. Ταυτόχρονα με δηλώσεις Αμερικανών γερουσιαστών που πίεζαν τον πρόεδρο Μπάϊντεν να προχωρήσει σε εμπάργκο οι τιμές «φούντωσαν».

Όλα αυτά άνοιξαν την πόρτα σε κερδοσκόπους και traders των διεθνών αγορών για να βγάλουν υπερκέρδη αλλά και τα «σπασμένα» από τις μετοχές που υποχωρούν έντονα. Αυτές τις ημέρες όλοι οι κερδοσκόποι που χάνουν από τις μετοχές και αναζητούν σίγουρο κέρδος κερδοσκοπούν με το πετρέλαιο, πάνω στην δεδομένη βάση των ελλείψεων και της ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Είναι άλλο πράγμα οι προμήθειες πετρελαίου και αερίου από αυτό που συμβαίνει από τον Δεκέμβριο και ακόμα χειρότερα από το τέλος Φεβρουαρίου, με τις καθημερινές αγορές και πωλήσεις συμβολαίων στις αγορές ενέργειας.

Συμβόλαια για φορτία, αλλάζουν χέρια κερδοσκοπικά καθημερινά, καθώς η «σίγουρη άνοδος» έχει δημιουργήσει προσδοκίες και καθώς οι τιμές των μετοχών υποχωρούν διεθνώς και μικροί και μεγάλοι κερδοσκόποι διεθνώς, βρήκαν ένα άλλο «σίγουρο» πεδίο με κέρδη, για να καλύψουν τις ζημιές τους.

Σημειώνεται ότι οι καθημερινές συναλλαγές συμβολαίων πετρελαίου brent διπλασιάστηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τις μέσες καθημερινές συναλλαγές όλων των προηγούμενων μηνών.

Από το τέλος Φεβρουαρίου και την εισβολή της Ρωσίας οι συναλλαγές σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τις συναλλαγές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Και αυτό αφορά το πετρέλαιο κι όχι το φυσικό αέριο, που είναι το μεταβατικό καύσιμο επιλογής.

Στο φυσικό αέριο οι συναλλαγές έχουν διπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here