Κεραυνοί για τα ακριβά F-35 που θα αργήσουν να έρθουν, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τα τουρκικά F-16! Φόβοι για νέες υποχωρήσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο.
«Κόλαφος» ήταν η κριτική του υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και καθηγητή διεθνών σχέσεων κ. Γιάννη Βαληνάκη, για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στον 989 Alpha Radio, σχολίασε ως «μοναδική» την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ωστόσο τόνισε ότι ελπίζει να «να έχουν ζυγιστεί» όσα είπε, καθώς αναμένεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι με την Άγκυρα να έχει προαναγγείλει νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων σημείωσε ότι «κρατάει μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον-Άγκυρας.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον Άμος Χόκστιν, τον σύμβουλο του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι επελέγη για να «κάνει τον μεσολαβητή για να υπάρξει μια ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Μιλάμε για την περιοχή από όπου θέλει η Τουρκία να περάσει ο τούρκο-ισραηλινός αγωγός, που ή από εκεί θα περάσει ή από την ΑΟΖ της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε:
«Μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο να βοηθήσουμε την Τουρκία και το Ισραήλ αν οι δύο αυτές χώρες επιθυμούν να στήσουν αυτόν τον αγωγό να περάσει από την θάλασσα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, μέσω του κυπριακού εδάφους ή μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, να καταλήξει στην Τουρκία» ανέφερε και υπογράμμισε την απειλή για το Κυπριακό με ένα «δικέφαλο κράτος».
Για την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει την αγορά των F-35, o καθηγητής σχολίασε:
«Μιλάμε για το 2029 και το 2030, και αυτό για μένα δεν λέει και πάρα πολλά. Με την έννοια ότι είναι βέβαια ένα ακριβό σύστημα, και προστίθεται στην πολυτυπία που ήδη υπάρχει, και είναι ένα όπλο το οποίο εμφανίζεται επισήμως και έτσι είναι, πρώτου χτυπήματος.
Λίγοι καταλαβαίνουν τι θα πει όπλο πρώτου χτυπήματος. Σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει πυραυλικά, από μακριά την Τουρκία. Και πρώτο χτύπημα όταν λέμε πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, ιδίως όταν αυτό εμφανίζεται στα κρατικά κανάλια».
Ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το άμεσο μέλλον:
«Είναι πολύ καλό όπλο, όμως θα μας παραδοθεί το 2029, και εμένα η ανησυχία μου για να είμαι ακριβής είναι το τι θα γίνει τα επόμενο δύο, τρία χρόνια. Όπου όλα αυτά τα συστήματα που έχουμε παραγγείλει δεν έχουν παραδοθεί. Μόνο λίγα από τα Rafale έχουν παραδοθεί. Συνεπώς υπάρχει μία δυσκολία εδώ, που θα πρέπει να προβληματίσει».
Μάλιστα υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία εμπορική πράξη, αγορά είναι και δεν είδα να δίνεται με κάποιους ιδιαίτερους όρους. Είναι μια κανονική εμπορική πράξη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η πιθανή επένδυση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ.
Μιλώντας για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ, ο καθηγητής πρόβλεψε ότι θα συμβεί αργά ή γρήγορα:
«Από την άλλη υποψιάζομαι πως έρχεται το θέμα των Τουρκικών F16 στο Κογκρέσο, τώρα ή αργότερα, και η τάση της Αμερικανικής Κυβέρνησης που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθεί από τον Μπλίνκεν, είναι να θέλει να δώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα νέα συστήματα, είτε τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Αυτό όμως για να γίνει σημαίνει ότι σπάζει η Αμερική το ίδιο το δικό της το εμπάργκο πάνω στην Τουρκία».
Ο κ. Βαληνάκης ξεκαθάρισε ότι:
«Δεν είναι το ίδιο, μια εμπορική πράξη η οποία θα αποδώσει άλλωστε το 2029, έναντι μίας άμεσης αλλαγής της πολιτικής της αμερικανικής, δίνοντας F-16 στην Τουρκία. Η καταρχήν έγκριση, μία πολιτική έγκριση των F-35, δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».
Ακούστε τη συνέντευξη: