«Χρυσές επιτάξεις»: Πόσο θα πληρώσει το κράτος τις Ιδιωτικές Κλινικές.

0
427

Αδρά θα αμειφθεί ο ιδιωτικός τομέας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Μετά το διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης από 800 στα 1.600 ευρώ για την απλή νοσηλεία περιστατικών Covid σε ιδιωτικές κλινικές, η ΚΥΑ ορίζει νέο πακέτο ενίσχυσης στους ιδιώτες που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid, αποζημιώνοντάς τους με «ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09» για κάθε ημέρα «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους».

«Αυτό δεν είναι επίταξη αλλά μια επικερδής συμφωνία για τους ιδιώτες» σχολιάζει καταγγελτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

«Η Κυβέρνηση έπραξε με μεγάλη καθυστέρηση το αυτονόητο και επίταξε τον Ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη στην πανδημία. Η ένταξή τους όμως δεν είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων όπως επιβάλει η κατάσταση που βρισκόμαστε», τονίζει σε ανακοίνωσή της και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την παράλληλη «απόφαση μετακίνησης προσωπικού νοσοκομείων σε ιδιωτικές κλινικές».

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποδείχτηκε η κυβέρνηση πέραν της αποζημίωσης παραχωρεί στις «επιταγμένες» κλινικές της Θεσσαλονίκης, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους από Δημόσια Νοσοκομεία για να εργαστούν στις ιδιωτικές δομές.

Μάλιστα, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των ιδιωτικών κλινικών, τις οποίες επίταξε έναντι αποζημίωσης η κυβέρνηση, καθώς όπως προκύπτει και οι δύο Ιδιωτικές Κλινικές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού στην Θεσσαλονίκη…

Χαοτικές ως εκ του πλήθους των αναπάντητων ερωτηματικών που έχουν εγείρει χαρακτηρίζονται οι επιτάξεις των δύο ιδιωτικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες από κάποιους χαρακτηρίζονται «πτωχευμένες», ενώ έχουν σίγουρα τεράστια χρέη! Μια εβδομάδα έχει περάσει από την ανακοίνωση της επίταξης κι ούτε ένας ασθενής με Covid-19 δεν έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις των ιδιωτών.

Η Κλινική Σαραφιανού έχει εκκενωθεί και τα κλειδιά τα έχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αλλά στέκει «βουβή». Η Γενική Κλινική δέχεται μόνο περιστατικά από τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά όχι covid, ενώ ακόμη δεν έχει αδειάσει η Αρωγή, η οποία αποτελεί Κέντρο Αποκατάστασης και αποφασίστηκε να γίνει κορονοκλινική, αλλά με άγνωστη συμφωνία αφού, κατά πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται!

Την ίδια στιγμή που η επίταξη χαρακτηρίζεται «σωσίβιο», οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τα οικονομικά προβλήματα της Κλινικής Σαραφιανού, η οποία συμπτωματικά είχε ελεγχθεί μετά από καταγγελίες και για την κλινική της επάρκεια.

Όσα έγραψε η «Εφ.Συν.» από την πρώτη μέρα, ότι επιτάχθηκαν δηλαδή ουσιαστικά μόνο κελύφη – για κάποιους είναι «κουφάρια» – επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο καθώς ακόμη και αποσπάσεις εργαζομένων έγιναν από τέσσερα δημόσια νοσοκομεία στην κλινική Σαραφιανού όπου απλώς συνεχίζεται η…απογραφή.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί ότι η κλινική δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για το πλήθος των αναλώσιμων που απαιτούνται για ασθενείς με covid, ότι υπάρχουν προβλήματα στον χώρο του φαρμακείου και, πάνω από όλα, είναι υπό αμφισβήτηση αν η μονάδα παροχής οξυγόνου μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ασθενών με κορονοϊό. Πάντως, λειτουργεί το…ιδιωτικό security για το οποίο γράψαμε χθες.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΘ άναψε τη φωτιά που σιγόκαιγε εδώ και μήνες σχετικά με την Κλινική Σαραφιανού αφού, όπως καταγγέλθηκε, «οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιμέτωποι με την απλήρωτη εργασία, ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας», οπότε «δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την επίταξη των κλινικών αλλά και απορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική».

Η ερώτηση του ΕΚΘ «πώς γίνεται να επιτάσσεται από την κυβέρνηση μια κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την ώρα που εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος της από τους ίδιους τους εργαζόμενους;» αναμένει απάντηση.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here