Χωρίς μεταρρυθμιστικό ζήλο ξεχάστε την ανάπτυξη…του Δημόπουλου Αντώνη.

0
942

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics (LSE) και κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών και Ιππότης του Βρετανικού Στέμματος.

Η εξαγγελία μιας υψηλού κύρους επιτροπής διεθνών εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλή τον Χριστόφορο Πισαρίδη, για τη σύνταξη ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου προφανώς δείχνει την απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Μεγαλώνει έτσι η αλυσίδα γνωστών οικονομολόγων (Στίγκλιτς, Κρούγκμαν, Γκάλμπρεϊθ, Σακς κ.α.) που μαζί με ξένους οίκους (Μακίνσεϋ, Λαζάρ κλπ.) και εγχώρια ιδρύματα (ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ) προσπάθησαν τα χρόνια της κρίσης να συμβουλέψουν τις Ελληνικές Κυβερνήσεις για ανάπτυξη.

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες και δράσεις περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων στήριξης της αγοράς απεμπλοκής από γραφειοκρατίες και ενθάρρυνσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ταυτόχρονα με συμφωνίες για ξένες επενδύσεις (16 διμερείς με Κίνα, ενεργειακά deals με Ιταλία, Ελληνικό, Πειραιάς, Σκουριές, νέα 5αστέρων ξενοδοχεία κλπ.).

Ταυτόχρονα, ένα νέο μείγμα μέτρων άμεσης απόδοσης προσπαθεί να επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία με μια καινούργια ισορροπία φορολογίας και κινήτρων με ταυτόχρονη ένταση ενεργοποίησης της κρατικής μηχανής και υπέρβασης της γραφειοκρατίας.

Η Κεντρική Κυβέρνηση όμως, πέραν του Μαξίμου, δεν εκπέμπει από τα αρμόδια υπουργεία άμεσου αναπτυξιακού ενδιαφέροντος – τα μισά από τα 18! – έναν μεταρρυθμιστικό ζήλο συνεργασίας μεταξύ τους, ανάταξης λειτουργιών, αναπροσαρμογής και ανανέωσης και κυρίως συν-αντίληψης και λειτουργικής επαφής για μια νέα σχέση με τη γενική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Το Υπέρ-ταμείο (ΤΧΣ) με τις θυγατρικές του (ΤΑΙΠΕΔ, ΑΑΔΕ κλπ.) παρά το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν δείχνει να εντάσσει τη λειτουργία του σε ένα γενικότερο σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων, στοχευόμενων ιδιωτικοποιήσεων και άλλων παράλληλων δράσεων.

Η σωστή επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ δεν αρκεί μόνο να διπλασιάσει την απορρόφηση των κονδυλίων άμεσα, αλλά πρέπει να ωθήσει γρήγορα και στοχευόμενα την καινοτομία.

Οι καθυστερήσεις στα απόβλητα και στις μεταφορές είναι ενδεικτικές μεγάλων και κρίσιμων υστερήσεων. Αντίστοιχες έχει και το πολύπαθο και ελλιπές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην περιφερειακή υποστήριξη υποδομών αλλά και ολοκλήρωσης των ΠΕΠ.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here