Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα σήμαινε μια διαφορετική πραγματικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, στη διαχείριση των χρημάτων τους και τις σχέσεις τους με τις τράπεζες.
Ο e-typos.com μέσα από 20 ερωτήσεις – απαντήσεις περιγράφει πώς θα είναι η νέα πραγματικότητα για τη χώρα και τους πολίτες, με βάση την εμπειρία της Κύπρου.
Θα χάσω τα χρήματα που έχω στην τράπεζα;
Όχι, δεν χάνονται τα χρήματά σας ούτε «κουρεύονται» μόνο από την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Μια τέτοια απόφαση έχει ως στόχο να «θωρακίσει» τις τράπεζες από έναν ενδεχόμενο πανικό των καταθετών που θα απέσυραν μαζικά χρήματα με κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και καταθέτη, ενώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται ως χωριστή κατάθεσή του και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
Τι σημαίνει πρακτικά ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων;
Ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι οι συναλλαγές μέσω τραπεζών δεν θα είναι απρόσκοπτες, αλλά θα τελούν υπό όρους και περιορισμούς.
Θα μπορώ να αποσύρω τις καταθέσεις μου από τις τράπεζες;
Από τη στιγμή που θα έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων, δύσκολα.
Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί μια σειρά απαγορεύσεων, όπως περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας, απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών, περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές, περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα, περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών.
Σε περίπτωση περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, θα μπορούσα να σηκώσω χρήματα από το γκισέ ή το ATM της τράπεζας;
Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, θα έμπαινε πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ή 200 ή 300 ευρώ ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.
Όλες οι αναλήψεις μετρητών, στα ταμεία των τραπεζών, μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (web banking), καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως / τρεχούμενου θα υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε τράπεζα.
Πόσο θα διαρκούσε αυτός ο περιορισμός;
Θεωρητικά λίγους μήνες, ωστόσο η εμπειρία της Ισλανδίας και της Κύπρου έδειξε ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που διαρκεί τουλάχιστον μία διετία.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, από τις 27/3/2013 μέχρι τις 24/2/2014, ίσχυε μέγιστο όριο ανάληψης μετρητών ανά άτομο 300 ευρώ, οι εμπορικές συναλλαγές είχαν περιορισμούς έως 5.000 ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ενώ η μεταφορά κεφαλαίων εκτός χώρας έμεινε υπό περιορισμό. Η άρση του capital control στη Μεγαλόνησο έγινε πριν δύο μήνες.
Το πλαφόν θα αφορούσε και χρήματά μου σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδος ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό;
Θα ίσχυε για όλες τις τράπεζες, εντός και εκτός επικράτειας. Στην Κύπρο είχε απαγορευτεί η μεταφορά κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα, ακόμα και για πληρωμές οι οποίες θα γίνονταν απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση του καταθέτη.
Επιταγές θα μπορώ να εξαργυρώνω;
Όχι, δεν θα μπορείτε.
Τι θα γινόταν με τις προθεσμιακές καταθέσεις;
Μια προθεσμιακή κατάθεση δεν θα μπορούσε να «σπάσει» πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, εκτός εάν θα χρησιμοποιούσατε τα χρήματα για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.
Στην πρώτη ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό της θα μεταφερόταν σε λογαριασμό όψεως / τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας του καταθέτη στην ίδια τράπεζα.
Ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων θα αφορούσε και στην επιχείρησή μου;
Και πάλι με βάση την εμπειρία της Κύπρου, το πλαφόν είχε ισχύσει καθολικά τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.
Ως επιχειρηματίας θα μπορούσα να κάνω κανονικά τις πληρωμές μου εντός Ελλάδος;
Θα απαγορευόταν κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Ελλάδος ή ακόμη και προς λογαριασμό σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα πλέον του επιτρεπόμενου πλαφόν, εκτός από πληρωμή για εμπορική συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων και με την έγκριση Επιτροπής της ΤτΕ.
Τι άλλους περιορισμούς θα είχαν οι επιχειρήσεις;
Πρακτικά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μόνο ανειλημμένες υποχρεώσεις τους πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Στην Κύπρο είχε δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων από εισαγωγές, με έμφαση σε είδη ευπαθή ή πρώτης ανάγκης (π.χ. φάρμακα).
Επίσης προβλεπόταν ρητά ότι κάθε φυσικό πρόσωπο με συνήθη διαμονή ή εταιρία με έδρα στην Κύπρο θα έπρεπε να επαναπατρίζει όσα χρήματα αποκτήσει από εξαγωγές ή περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός Κύπρου.
Πληρωμές μισθών θα γίνονται κανονικά;
Θεωρητικά, η μισθοδοσία θα εκτελείται κανονικά, καθώς δεν θα υπάρχει πρόβλημα στις μεταφορές κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.
Ωστόσο, ο μισθωτός δεν θα μπορεί να «σηκώσει» ολόκληρο το μηνιαίο μισθό του, αλλά το ποσό που επιτρέπεται σε ημερήσια βάση.
Eχω παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό. Θα μπορώ να του στείλω χρήματα;
Η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό γενικά θα απαγορεύεται. Όμως στην περίπτωση πληρωμής διδάκτρων προσώπου που σπουδάζει εκτός επικράτειας και είναι συγγενής πρώτου βαθμού προσώπου που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, θα επιτρέπεται η διενέργεια πληρωμών μόνο προς το δικαιούχο εκπαιδευτικό ίδρυμα και εφόσον προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.
Και πάλι θα μπορούσε να τεθεί συγκεκριμένο μηνιαίο πλαφόν ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.
Τι θα ισχύει για έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό;
Θα ισχύει και πάλι πλαφόν και θα απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών για την έγκρισή τους από την Επιτροπή.
Θα μπορούσα να βγάλω χρήματα εκτός χώρας για ταξίδι στο εξωτερικό;
Θα αγορευόταν η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα πέραν ενός ποσού ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
Μπορώ να αποσύρω τα χρήματά μου από την Ελλάδα και να τα στείλω στο εξωτερικό για ασφάλεια;
Αυτή τη στιγμή θα βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα για τον περιορισμό των συναλλαγών, θα προβλέπει μεταξύ άλλων ένα ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό για ανάληψη μετρητών, π.χ. τα 300 ευρώ την ημέρα.
Με……βαλίτσα θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα χρήματα έως το πλαφόν που θα έχει τεθεί, π.χ. 1.000 – 1.500 ευρώ, εάν κάποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό και θα υπόκειται σε έλεγχο στο τελωνείο.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων για το λόγο απόσυρσης χρημάτων από τη χώρα.
Το στεγαστικό μου δάνειο αλλά και τα άλλα δάνεια που έχω θα πληρώνονται κανονικά;
Ναι, θα είναι κανονικά απαιτητά και θα εξοφλούνται με τους όρους που ισχύουν και σήμερα. Η τράπεζα θα «τραβάει» τη μηνιαία δόση από το λογαριασμό σας εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο.
Εάν η χώρα προχωρήσει σε χρεοκοπία εντός ευρώ, τι θα συμβεί με μισθούς και συντάξεις;
Το Δημόσιο θα προχωρούσε σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές του στο εξωτερικό, αλλά αυτή η εξέλιξη θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο εσωτερικό.
Είναι αμφίβολο εάν και για πόσο διάστημα θα είχε τα χρήματα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, σε ποια ποσά και με ποια περιοδικότητα.
Σε αυτή την περίπτωση, τι θα συμβεί με τους προ μηθευτές του Δημοσίου;
Οσοι είναι προμηθευτές Δημοσίου θα έρχονταν αντιμέτωποι καταρχήν με μια προσωρινή στάση πληρωμών, αλλά θα κινδύνευαν να παρασυρθούν από την αφερεγγυότητα του κράτους και να οδεύσουν και οι ίδιοι σε χρεοκοπία.
Πρόκειται για τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης που θα έβαζε στον «πάγο» την οικονομία και σε ύφεση τουλάχιστον για όσο διάστημα θα διαρκούν τα capital controls.
Και αυτό γιατί εάν μια επιχείρηση που συνεργάζεται με το Δημόσιο δεν εισπράττει, δεν θα μπορεί και η ίδια να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τρίτους (προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προσωπικό, τράπεζες κ.λπ.).
Τι θα συμβεί με τις εισαγωγές;
Μια χώρα που έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της είναι αφερέγγυα. Αρα, οι εισαγωγείς και προμηθευτές της θα απαιτούσαν προκαταβολικά πληρωμές και, μάλιστα, σε μετρητά πριν τροφοδοτήσουν την αγορά της με αγαθά και υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγικές επιχειρήσεις πριν εκτελέσουν τις παραγγελίες τους θα έπρεπε να έχουν ρευστά διαθέσιμα για να εξοφλήσουν τους ξένους προμηθευτές τους.
{jcomments on}