Η σπουδαία δημοσιογράφος και φίλη των διασήμων, κ. Τίνα Σγουροπούλου, μοιράζεται με τους αναγνώστες της Kifisia Press τις αναμνήσεις της από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις που έχει πάρει τα τελευταία 20 χρόνια…
Αυτή τη φορά μας περιγράφει τι συνέβη όταν συνάντησε τον Alan Sievewright.
Ψηλός, ευτραφής και επιβλητικός ο Alan Sievewright θεωρείται το «τέρας» του διεθνούς θεάματος. Παραγωγός, ιμπρεσάριος, σκηνοθέτης. Μεταξύ άλλων οργάνωσε και μια έκθεση για την Μαρία Κάλλας που κάνει τον γύρο του κόσμου. Η συνάντησή μας τέλος Νοεμβρίου του 1997.
Η Χρυσάνθη Λεμού τον είχε παροτρύνει να παρουσιάσει την ταινία μικρού μήκους «Μαρία Κάλλας: Μια Ελληνίδα Μούσα», στο πλαίσιο της ιδέας των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου St. George Lycabettus Eιρήνης και Μάριου Βασιλόπουλου «Τουρισμός-Πολιτισμός».
Εκεί διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για το «Διεθνές ίδρυμα Υποτροφιών Μαρία Κάλλας», που δημιούργησε ο Άλαν με την Πριγκίπισσα του Κεντ και άλλες προσωπικότητες. Το γκαλά θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου ημέρα γεννήσεως της ντίβας.
Στο St. George Lycabettus τον συνάντησα λοιπόν, όπου διέμενε, για την συνέντευξή μας.
-Στην ερώτησή μου τι τον είχε εντυπωσιάσει στην καλλιτέχνιδα, απάντησε:
«Η αφοσίωσή της στη μουσική και η πειθαρχεία της, που της την είχε μεταδώσει η μητέρα της. Μην ξεχνάμε ότι προερχόταν από οικογένεια στρατιωτικών. Όταν επρόκειτο να αλλάξει, δεν έλεγε «θα βάλω τα ρούχα μου, αλλά τα πολιτικά μου», όπως λένε οι στρατιώτες όταν βγάζουν τη στολή τους».
«Όσο δυνατή ήταν στη δουλειά της τόσο αδύναμη ήταν στην προσωπική της ζωή. Ευάλωτη, ευαίσθητη, για την δυστυχία της κατηγορούσε πάντα τους άλλους. Στο τέλος είχε μείνει πολύ μόνη, αλλά ευθυνόταν κι εκείνη γι αυτό.
Πριν από τις πρεμιέρες εκνευριζόταν αφάνταστα και φώναζε σ΄ όποιον έβρισκε μπροστά της. Είχε βλέπετε, ελληνικό ταμπεραμέντο. Δεν ήταν όμως κακιά.
Όταν έκανε το ντεμπούτο της η Βικτώρια Λος Άνχελες στο Ντάλας, της τηλεφώνησε στο Παρίσι για να της ευχηθεί καλή επιτυχία. Κι από τότε όπου τραγουδούσε της έστελνε λουλούδια».
-Και η κόντρα της με την Ρενάτα Τεμπάλντι το άλλο αστέρι της όπερας;
«Όχι όπως τα παρουσιάζουν στον Τύπο. Άλλα έτσι έδιναν δημοσιότητα και στις δύο. Το πιο εκπληκτικό απ όλα όμως είναι, ότι μεγαλωμένη στην Αμερική δεν είχε δει ποτέ Αρχαία Τραγωδία, Κι όμως απέδιδε τους ρόλους της καταπληκτικά, τόσο μεγάλο ταλέντο είχε».
-Είσαστε ο τελευταίος που την είδατε έξι εβδομάδες πριν πεθάνει. Πως συμπεριφερόταν;
«Κρατούσε το λιλιπούτειο σκυλάκι της αγκαλιά. Επειδή εκείνη ήταν επιβλητική της άρεσαν τα μικρά μεγέθη. Ακόμη και οι άνδρες της ήσαν μικρόσωμοι, μπροστά της. Με κοίταξε λοιπόν και μου είπε γεμάτη θλίψη: «Άλαν, θεώρησε την Κάλλας από τώρα νεκρή».
-Αληθεύει ότι αυτοκτόνησε;
«Ακούστηκε κι αυτό, αλλά δεν το πιστεύω. Πάντα είχε χαμηλή πίεση. Έπαιρνε χαπάκια. Ίσως να μπέρδεψε τα χαπάκια της. Τι να πω! Κι όλη αυτή η βιασύνη και η αποτέφρωση. Είπαν καρδιακή προσβολή. Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε, αλλά ότι ήταν έτοιμη να πεθάνει».
Η τελευταία φωτογραφία: Η Μαρία Κάλλας έξω από το διαμέρισμά της στην Avenue Georges-Mandel 36 στο Παρίσι.