«Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να «επιλύσουμε» και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι’ αυτό διαπραγματευόταν η κυβέρνηση Σημίτη με την Τουρκία το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.!».
Το ανωτέρω απόσπασμα, από την απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη (οι στίξεις του κειμένου), για το περίφημο «Ελσίνκι 2», απαντά στους ελαφρόμυαλους αφελείς, που διείδαν στην άποψη του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, περί 10 ναυτικών μιλίων αιγιαλίτιδας ζώνης, μία προσωπική άποψη.
Ο κ. Ροζάκης δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, όπως διέκριναν κάποιοι ελαφρόμυαλοι. Ο πρόσφατος διάλογος των δύο πρώην πρωθυπουργών, αποκαλύπτει το καταγωγικό βάθος τέτοιων απόψεων.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής άλλωστε υπήρξε υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Σημίτη, ενώ υπήρξε και ο Σύμβουλός του, επί των σχετικών ζητημάτων. Αλλά και στην παρούσα συγκυρία, ο ομότιμος πλέον καθηγητής, ειδήμων στα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, συμμετείχε στις διερευνητικές συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.
Η εκφορά του λόγου του άλλωστε – ενός άριστου χειριστή της γλώσσας – δεν παραπέμπει σε προσωπική άποψη, αλλά σε πρόταση που κατατέθηκε συγκροτημένα, στο πλαίσιο των εν λόγω διερευνητικών επαφών.
Ενισχυτικά προς αυτή την ερμηνεία λειτουργεί όχι μόνο η, εύλογη, αξιοποίηση από τη γειτονική χώρα, αλλά και η αμήχανη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν είναι καν επίσημη, αλλά αποδίδεται σε «κύκλους».
Κάτι που επεσήμανε, με την εμπειρία και οξυδέρκεια του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, που ζήτησε επίσημη τοποθέτηση-διάψευση, από της Βασιλίσσης Σοφίας.
Στην ουσία, η δημόσια παρέμβαση του καθηγητή μοιάζει σαν μία προαναγγελία που παραπέμπει στο περίφημο «Ελσίνικι 2» που κάποιοι διαλαλούν και ονειρεύονται.
Το να επιθυμεί όμως ένα συγκεκριμένο λόμπι ή μία συγκεκριμένη «Σχολή Σκέψης», κάτι, δεν έχει τόση σημασία, έστω κι αν σημείο αναφοράς έχει έναν πρώην πρωθυπουργό. Θα μπορούμε να το εκλάβουμε και ως συμβολή στον δημόσιο διάλογο. Αν όμως υποκρύπτεται επίσημη θέση, που προωθείται δια της πλαγίας, για να «μετρηθούν» αντιδράσεις, θα πρέπει να το ξέρουμε.