ALERT: Ώρες Ευθύνης για τα 12 μίλια – Καιρός για ιστορικές αποφάσεις.

0
485

Επισπεύδονται οι εξελίξεις με την ανάρτηση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ…Με πόση έκταση χωρικά ύδατα θα πάμε στη Χάγη; Ώρες ευθύνης Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι επισπεύδονται. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε επενδύσει στην καθυστέρηση της ανάρτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ μέχρι τον Μάρτιο και στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαρατζ.

Η προέλαση του στρατηγού Χαφτάρ μέχρι την Τρίπολη απεδείχθη φρούδα ελπίδα. Η κατάσταση στη Λιβύη όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί υπέρ του Σαρατζ, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να κατασκευάζουν δική τους στρατιωτική βάση.

Η μη αναμενόμενη γι’ αυτή την εποχή ανάρτηση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από τον ΟΗΕ σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι γείτονες καταθέτουν επισήμως τις δικές τους συντεταγμένες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητώντας αμέσως τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας επί της υφαλοκρηπίδος των νησιών μεταξύ των οποίων της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σημαίνει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα στείλει τα ερευνητικά σκάφη του για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε έναν ατιμωτικό διάλογο είτε διμερή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο με τους όρους του.

Στο μέτρο που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αμέλησαν να καταθέσουν συντεταγμένες και να επεκτείνουν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στους καλούς καιρούς, θεωρούμε πως είναι ώρα να αφήσουν τους αχρείαστους διαξιφισμούς για τους «αρμούς» και τον Στάλιν και να αφοσιωθούν στην εθνική υπόθεση.

Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι χωρίς αμφιβολία έρχονται ώρες ευθύνης. Και για την Κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση.

Εφόσον το ελληνικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής απορρίπτει την πολεμική αναμέτρηση και προκρίνει τη Χάγη ως μέσο επιλύσεως διαφοράς για τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, το μέγα ζήτημα που τίθεται είναι το εξής:

Με πόσα μίλια χωρικά ύδατα θα πάμε στη Χάγη; Και με ποιες συντεταγμένες; Περίπτωσης να προσφύγουμε στη Χάγη με τα χωρικά μας ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη) στα 6 μίλια δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρξει.

Πηγή Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Υ.Γ. Μόλις ανακοινωθεί η τουρκική ΑΟΖ ξεκινούν οι έρευνες ν/α της Κρήτης.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο τεμάχιο 15, θα δοθεί η πρώτη άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων από την Άγκυρα στο «Oruc Reis» μόλις πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία αναφέρει πως οι εργασίες έρευνας θα ξεκινήσουν εντός του 2020.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι επίκειται η πρωτοκόλληση της συμφωνίας στο Τμήμα Ωκεανογραφικών Υποθέσεων και Διεθνούς Δικαίου των ΗΕ και μόλις ανακοινωθεί η ΑΟΖ της Τουρκίας θα ξεκινήσουν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προχωρήσει σε αδειοδότηση νοτιοανατολικά της Κρήτης και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες αυτή τη χρονιά.

Με βάση τα ευρήματα του «Oruc Reis», που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τον Πρόεδρο της Λιβύης Αλ Σαράτζ θα γίνουν έρευνες και στις περιοχές της Λιβύης.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τα ΗΕ για θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός East-Med έχει πάει στα σκουπίδια.

Αναφέρει ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

Θα ξυπνήσει κανείς;…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here