10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο!

0
257

Ο Γερμανικός Τύπος για τους Ουκρανούς Πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία και την κακοκαιρία σε Ελλάδα και Τουρκία.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έφθασαν σε Ελλάδα και Κύπρο σχεδόν 10.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Πάνω από 10.000 ουκρανοί πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο».

Η Γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει:

«Σύμφωνα με το Eλληνικό Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Ελλάδα έφθασαν μέχρι σήμερα 7.142 Ουκρανοί από τους οποίους 2.289 ανήλικοι. Όπως μετέδωσε η Κυπριακή Δημόσια Ραδιοφωνία στη Μεγαλόνησο έφθασαν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3.000 Ουκρανοί».

Στην Ελλάδα όλοι οι Ουκρανοί Πρόσφυγες θα λάβουν χωρίς γραφειοκρατία ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για 12 μήνες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και θα φιλοξενηθούν ουκρανοί πρόσφυγες.

Υ.Γ. 3.500 Ουκρανοί στη Λεμεσό αναζητούν στέγη.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λεμεσού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο, της οποίας προήδρευσε ο Νίκος Νικολαΐδης, όπου έγινε εκτενής συζήτηση με όλους τους αρμοδίους φορείς της πόλης, για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες είναι εμφανείς πλέον και στη Λεμεσό καθώς και των επιπτώσεων από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν φορείς της πόλης, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι, το ΕΒΕΛ, οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων, η ΟΕΒ, εκπρόσωποι ΕΤΑΠ, οι Δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού, ο έπαρχος, η Αστυνομία, εκπρόσωποι τραπεζών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν διάφορες απόψεις και προβληματισμοί, ενώ έγινε και μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων στην κοινωνία της Λεμεσού τόσο σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Στην πόλη της Λεμεσού βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.500 Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν στέγη, εργασία, σχολεία για να φοιτήσουν τα παιδιά τους όπως και άμεσες ανάγκες.

Σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υποστήριξε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ρευστή και κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ούτως ώστε να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα. «Θεωρήσαμε ως Δήμος Λεμεσού ότι έπρεπε να γίνει μια πρώτη συζήτηση, μια πρώτη αποτίμηση των πιθανών επιπτώσεων στην κοινωνία της Λεμεσού, τόσο σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο».

Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές που αναμένονται από την Ουκρανία, εκ πρώτης έχει γίνει συνάντηση με κάποιες οργανώσεις Ουκρανών ως προς τη διαμονή τους, με τον κ. Νικολαΐδη να σημειώνει πως η διαδικασία στέγασής τους, μόνο μέσα από διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχουν Κυβερνητικοί ούτε Δημοτικοί οικισμοί.

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργών για τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση και κυρίως όπως σημείωσε, τους διάφορους προβληματισμούς που υπάρχουν.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν λήφθηκαν οποιεσδήποτε αποφάσεις, ωστόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση είτε με οποιονδήποτε άλλο φορέα για να διασφαλιστεί το συμφέρον της χώρας μας.

«Αποφασίστηκε να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις και προς την κεντρική Κυβέρνηση και προς τους φίλους Ουκρανούς και το επόμενο διάστημα όταν θα έχει πλέον διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα, θα δούμε πώς προχωράμε με ανάλογες ενέργειες»…σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και τα προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στον Τουρισμό, όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι που διαμένουν στην πόλη, λόγω και των τραπεζικών κυρώσεων.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Κύπρο έφτασαν 15.000 Ουκρανοί πρόσφυγες….του Μιχάλη Χατζηβασίλη.

Στις 15.000 ανήλθαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο μετά την εισβολή της Ρωσίας, με τις ροές να συνεχίζονται σε σταθερούς αριθμούς το τελευταίο διάστημα.

Τον Απρίλιο  μήνα του 2022, οι Ουκρανοί που επέλεξαν για διάφορους λόγους τη χώρα μας ήταν στις 14.000 και σε ένα μήνα έφτασαν ακόμη χίλιοι, γεγονός που δείχνει ότι οι αφίξεις-αναχωρήσεις έχουν πλέον σταθεροποιηθεί.

Οι πλείστοι που έρχονται τώρα εδώ είναι γιατί έχουν συγγενείς ή φίλους, ενώ κάποιοι μετά από 2-3 μήνες παρουσίας εδώ έφυγαν για άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όπως την Πολωνία που είναι κοντά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σύντομα η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει έτοιμη ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργεί σε όλη την ΕΕ, στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία των Ουκρανών που εγγράφονται σε μια χώρα, ώστε στην περίπτωση που διακινηθούν σε άλλη, να μην τους επιτρέπεται, εκτός εάν προκύπτουν σημαντικοί λόγοι επανένωσης οικογενειών ή άλλων.

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από την Υπηρεσία Ασύλου, εκεί που κάποιος Ουκρανός πρόσφυγας υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του για απόκτηση της κάρτας προσωρινής προστασίας, εκεί θα μένει, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο να έρχεται σε μια χώρα και μετά να καταλήγει σε άλλη, καταχρώμενος το σύστημα ή και την οικονομική βοήθεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν κάποιος Ουκρανός λάβει τη βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να μεταβεί ύστερα σε άλλο για να λάβει και εκεί τη βοήθεια που παραχωρεί η Ένωση. Το ποσό αυτό είναι εφάπαξ 350 ευρώ και παράλληλα τους παρέχεται στέγη και φαγητό για τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, έχουν δικαίωμα με την κάρτα προσωρινής προστασίας να αποταθούν για εργασία ή για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κάρτα προσωρινής προστασίας θα έχει ισχύ 12 μήνες, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει διαφορετικά, ενώ με αυτήν θα δικαιούται κάποιος Ουκρανός να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό εφόσον έχει μόνιμη διεύθυνση.

Σημειώνεται ότι στους 15.000 πρόσφυγες δεν περιλαμβάνονται και οι Ουκρανοί που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και είναι είτε νυμφευμένοι εδώ είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here