19 Μάη-Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

0
772

Ποντιακός Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Το βίντεο δημιουργήθηκε ως ‘Ενδειξη Μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιδημίας COVID-19 έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Συμμετείχαν κατά σειρά εμφάνισης:

Γ. Μουρατίδης, Ν. Καρακασίδου, Σ. Σαββίδου, Κλ. Ποικιλίδου,
Δ. Γιανναράκη, Σ. Μουρατίδου, Δ. Παραστατίδης, Γ. Πουτακίδης,
Χρ. Σιδηροπούλου, Π. Κωνσταντινίδης, Μ. Κουρπαζίδου, Γ. Κουρπαζίδης.

Επιμέλεια Μοντάζ:  VideoMasters Productions.

Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Υ.Γ. Η Βουλή τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας το βράδυ την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.

Με τη συμβολική αυτή πράξη το Ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στις 09:30, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Υ.Γ.1.  Ανατριχίλα! Η αλλαγή φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες στο Σύνταγμα το 2018.

Σε κλίμα συγκίνησης και με την εμβληματική αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα κορυφώθηκε απόψε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι συμμετέχοντες από ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ», παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Οι πέντε Εύζωνες έφτασαν ακριβώς στις 19:00, ώστε οι τέσσερις να αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φύλαξη του μνημείου. Με συντονισμένο βήμα και άψογο συγχρονισμό ανέβηκαν μέχρι το σημείο που είναι αφιερωμένο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

Οι δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρέτισαν στρατιωτικά καθώς δεν φέρουν όπλο, ενώ οι δύο με την επίσημη φουστανέλα της Προεδρικής Φρουράς, παρουσίασαν όπλα. Οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).

Πόντιοι Εύζωνες στην αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα 2018:

Υ.Γ.2. Η ιστορία των Ποντίων, η δημιουργία της αυτοκρατορίας στην Τραπεζούντα, οι εξισλαμισμοί και οι τρομεροί διωγμοί. Η δραματική διαδρομή του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο…

Ο χώρος του Ευξείνου Πόντου ήταν μια πολύ πλούσια περιοχή. Η παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο και η φιλόξενη διάθεση τους, συνδέθηκε με την αλλαγή του ονόματος της θάλασσας. Ο άξενος έγινε φιλόξενος, δηλαδή Εύξεινος Πόντος.

Η Αργοναυτική εκστρατεία, ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης, ο Προμηθέας δεσμώτης δεμένος στον Καύκασο, η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, ο άθλος του Ηρακλή στο νησί Αριτιάς, οι Αμαζόνες και πολλοί άλλοι ελληνικοί μύθοι, επιβεβαιώνουν την Ελληνική παρουσία στην περιοχή του Πόντου πριν από χιλιάδες χρόνια….

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here