-Η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το έλλειμμα-μαμούθ που άφησε ο πρώην Περιφερειάρχης.
-Ο Νίκος Χαρδαλιάς παίζει «καθυστερήσεις»…
*Ο Ειδικός Σύνδεσμος της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) στον ισολογισμό για το 2022 παραδέχεται ζημία ύψους 38,1 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2022!
*Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις 66 δημάρχων της Αττικής που έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου για τα φαραωνικά προγράμματα Πατούλη για τα απορρίμματα.
*Ο μακρύς κατάλογος των 135 απευθείας αναθέσεων μόνο για τα έτη 2022 και 2023 ύψους 3.904.859,47 ευρώ με υπογραφή Πατούλη.
*Πάρτι με φωτογραφικούς Διαγωνισμούς και σπατάλες- ρεκόρ. Πέντε εκατ. ευρώ για απολύμανση, 6,93 εκατ. ευρώ για δύο ντουζίνες μελέτες.
*Ακέφαλος ο ΕΣΔΝΑ. Ο διορισμένος από τον Χαρδαλιά, Μπάμπης Σιάτρας, ήταν ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ξόδευε περισσότερες ώρες στην Βουλή παρά στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.
Μια «μαύρη τρύπα» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προσπαθεί επιμελώς να κρύψει η Κυβέρνηση στα σκουπίδια της Αττικής. Ο Ειδικός Σύνδεσμος της Περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων ΕΔΣΝΑ κατάφερε μόλις πριν λίγες ημέρες, μέσα στον Απρίλιο του 2024, να δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2022 όπου παραδέχεται επίσημα ζημία ύψους 38,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως αυτό είναι μόνο μικρό μέρος του ανοίγματος που αφήνει πίσω της η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, καθώς προστίθενται ποσά που παρακράτησε ο φορέας ενώ δεν του ανήκαν, αλλά και ένα πλήθος συμβάσεων που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Η Κυβέρνηση που “έκοψε” πέρυσι τον Ιούλιο τον κ. Πατούλη από μια δεύτερη θητεία Περιφερειάρχη Αττικής με πρόσχημα «μια ζεϊμπεκιά», αναζητά τώρα τρόπο να συγκαλύψει το τεράστιο έλλειμμα, καθώς ήταν εκείνη που του παρείχε κάλυψη σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Ταυτόχρονα, ο νέος Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς δείχνει αναποφάσιστος για το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα. Έχει μεν εξαγγείλει έλεγχο στα οικονομικά της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ από ορκωτούς λογιστές, αλλά οι διαδικασίες που ακολουθούνται ως τώρα μοιάζουν εξαιρετικά μακρόσυρτες.
Ενδεικτικό της αποτελμάτωσης που επικρατεί είναι από μόνο του το γεγονός ότι έξι μήνες μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο ΕΔΣΝΑ παραμένει ουσιαστικά χωρίς διοίκηση.
Ο Ν. Χαρδαλιάς τοποθέτησε ως Πρόεδρο του φορέα τον Μπάμπη Σιάτρα που εξελέγη μαζί του περιφερειακός σύμβουλος.
Όμως, ο κ. Σιάτρας παρέμενε έως πρότινος ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ξόδευε περισσότερες ώρες στην Βουλή παρά στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.
Έτσι, ο ισολογισμός του 2022 εγκρίθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση στις 11/04/2024 από ένα όργανο, την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ), στην οποία τα 5 από τα 7 μέλη εμφανίζονται με ιδιότητες που δεν ισχύουν πλέον, αλλά έληξαν με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.
Συγκεκριμένα, εμφανίζονται να ψηφίζουν ομόφωνα:
– Ο Ευάγγελος Μπουρνούς, ως Δήμαρχος Ραφήνας
– Ο Νίκος Χιωτάκης, ως Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.
– Ο Δημήτρης Μπουραΐμης, ως Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής
– Ο Ιωάννης Σμέρος, ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής
– Ο Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ως Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.
Οι παραπάνω ιδιότητες ίσχυαν από τις εκλογές του 2019 και με βάση αυτές τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν οριστεί μέλη στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ που λειτούργησε στην διάρκεια της θητείας του Γ. Πατούλη.
Όμως, ο Ευ. Μπουρνούς δεν επανεξελέγη το 2023 Δήμαρχος Ραφήνας, οι Ν. Χιωτάκης και Ε. Κοσμόπουλος εξελέγησαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δ. Μπουραΐμης δεν κατάφερε να εκλεγεί Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Ι. Σμέρος ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Μόνον δύο από τα επτά μέλη έχουν ιδιότητες που ισχύουν, δηλαδή ο Πρόεδρος Μπ. Σιάτρας και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.
Η Διαχείριση των απορριμμάτων μιας μεγαλούπολης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα καθώς αφορά την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί με την σημερινή του μορφή από το 2011, με τον νόμο του «Καλλικράτη».
Οι Κυβερνήσεις των πρώτων μνημονίων άφησαν τους 66 δήμους της Αττικής στον ρόλο εκείνου που πληρώνει για να θάβονται τα σκουπίδια του και έδωσαν την απόλυτη εξουσία στον εκλεγμένο Περιφερειάρχη-υποτίθεται για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων έργων.
Δεκατρία χρόνια αργότερα, τα στερεά απόβλητα της Αττικής, περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, συνεχίζουν να θάβονται στην Φυλή καθώς η ανακύκλωση παραμένει καθηλωμένη σε πολύ μικρά ποσοστά.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………….