Πρώτη φορά…μακριά από τη σάλα για την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου.
Παρά το πυκνό σε συναντήσεις και φωτογραφικά ενσταντανέ πρόγραμμά του, όπως και την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου να διατηρήσει κάτι από την αίγλη της τετραετούς συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά φόρα, η παρουσία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες δεν θύμιζε κάτι από τα παλιά, αλλά αντίθετα φάνταζε φτωχική μετά τα ασταμάτητα φλας και το διαρκές ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου σε αντίστοιχες Συνόδους Κορυφής, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Απέναντι στη Γαλλία
Εμφανώς αμήχανος, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκπέμποντας σε όλους τους τόνους και τις διμερείς επαφές του την ανάγκη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, σε βαθμό μάλιστα που δεν μπορεί να ερμηνευθεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, δηλαδή μετά το βέτο της Γαλλίας απέναντι στην εκκίνηση της ένταξης των γειτονικών μας χωρών, αλλά και την ανοιχτή σύγκρουση του Παρισιού με τον ευρωπαϊκό βορρά πάνω από τα Βαλκάνια.
Η επιμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την καθολική πολιτική υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών (παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν επί ελληνικού εδάφους), ενισχύθηκε από την αντιπολιτευτική ρητορική της Κουμουνδούρου χθες, η οποία καλωσόρισε «την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Απόντα τα νησιά
«Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κι ένας οδικός χάρτης ενδεχομένως για την Αλβανία» τόνισε, μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, από την οποία – και παρά τη σθεναρή υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ίδια δήλωση – απουσίαζε κάθε αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, όπως και σε συγκεκριμένες προτάσεις (ως μορφή δεσμεύσεων των ευρωπαίων εταίρων) για την αντιμετώπισή της.
Στον αντίποδα, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις προσφυγικές ροές, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στις δομές στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε τα λεγόμενά του στη γενικότερη στάση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να παίξει τον ρόλο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να παίζει σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτήν της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία»
και επανέλαβε μόνο την ανάγκη να «εφαρμοστούν επιτέλους οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Υ.Γ. Ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την τούμπα και είπε τα Σκόπια…..Βόρεια Μακεδονία!
Το «θα καταψηφίσω» και το «θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή» πήγε στο «Βόρεια Μακεδονία»!!