Ποιους ενόχλησε ο Paul Mason;

0
268

Τελικά όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι παίχθηκε με όρους ισχύος…ο ισχυρότερος θα κέρδιζε. Η ελληνική πλευρά απέναντι στην ισχύ τους αντιπαρατάχθηκε με ειλικρίνεια και λογική.

Αυτή η τακτική έχασε καθώς η ισχύς στόχο της έχει την επιβολή και ας ξέρει ότι η άλλη πλευρά έχει το δίκιο με το μέρος της…πρωτίστως την ενδιαφέρει να δείξει ποιος κάνει κουμάντο.

Αυτή η ήττα όμως προκάλεσε την συμπάθεια με αποτέλεσμα οι λαοί της Ευρώπης να πάψουν να βλέπουν τους Έλληνες ως τους κακούς της υπόθεσης (τα προσβλητικά άρθρα για τους Έλληνες περιορίστηκαν σημαντικά).

Βέβαια η ελληνική πλευρά έπρεπε να γνωρίζει από την αρχή τους όρους του παιχνιδιού και την μοιραία κατάληξή του ώστε κάποια (θεματάκια) που δεν περιλαμβάνονταν στην διαπραγμάτευση να τα τρέξει από τον Φεβρουάριο(πχ τον πόλεμο κατά της διαπλοκής) έτσι ώστε τουλάχιστον να μην ζούσαμε αυτή την «μαύρη βδομάδα των ΜΜΕ» πριν το δημοψήφισμα.

Για κάποιον λόγο που δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος, πολιτικοί και δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης έχουν «στραβώσει» με το ντοκιμαντέρ των Π. Μέισον και Θ. Σκαρλάτος «This Is A Coup» και φτάνουν μάλιστα να ζητούν εισαγγελέα, αλλά και να κατηγορούν τον Μέισον για προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση. Μιλήσαμε με τον Βρετανό δημοσιογράφο και μεταφέρουμε την αφήγησή του.

Paul Mason……

«Στις 21 Ιουνίου 2015 είχα προσκληθεί να κινηματογραφήσω τους υπουργούς που συγκεντρώνονταν για το υπουργικό συμβούλιο για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ μου «This Is A Coup». Μόλις τελείωσε, έκανα μια μικρή συνέντευξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως σε όλες τις συνεντεύξεις στο ντοκιμαντέρ, δόθηκε υπό τον αυστηρό όρο ότι δεν θα δημοσιευτεί μέχρι η κρίση να τελειώσει.

Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγαινε στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει και να προσφέρει έναν νέο συμβιβασμό, αλλά ότι υποπτευόταν πως οι δανειστές θα τον απέρριπταν και ότι ενδεχομένως να «έκλειναν οι τράπεζες την Τρίτη» – κοινώς, τα capital controls που θα επιβάλλονταν από την ΕΚΤ αν η σύνοδος οδηγούταν σε αποτυχία.

Είπα: «Είστε έτοιμος για κάτι τέτοιο;» και απάντησε «Και βέβαια όχι, κανείς δεν είναι έτοιμος για Αρμαγεδδώνα». Είπε ότι μια επιλογή ως απάντηση στην επιβολή των capital controls θα ήταν η μη εξυπηρέτηση των 27 δισ. σε ομόλογα, που διακρατούνταν από την ΕΚΤ.

Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν μια «ευαίσθητη» συνέντευξη και κλείδωσα το μοναδικό αντίγραφό της σε χρηματοκιβώτιο, χωρίς να πω σε κανέναν τίποτα γι’ αυτή.

Δεν έβλεπα ενδείξεις «συνωμοσίας». Στην πραγματικότητα, οι πιο σημαντικές λέξεις του Βαρουφάκη ήταν ότι «δεν ήταν έτοιμος» για μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ.

Εξεπλάγην τις επόμενες πέντε ημέρες από την ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης για ότι συνέβη και από την πεποίθησή της ότι ένας συμβιβασμός ήταν πιθανός. Η σύνοδος δεν έληξε άδοξα, αλλά κράτησε έως την Παρασκευή. Ήμουν στις Βρυξέλλες την ημέρα εκείνη για τη συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο και η αίσθηση ακόμη και τότε ήταν πως θα υπάρξει συμφωνία.

Το συμπέρασμα ότι θα επιβάλλονταν capital controls αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούσε από τη διαπραγμάτευση γεννήθηκε από τα γεγονότα, λογικά. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την ελληνική κρίση υπέθεσαν ότι αυτό θα συνέβαινε αν δεν οδηγούνταν κάπου οι διαπραγματεύσεις.

Η δουλειά ενός δημοσιογράφου είναι να ζητάει την πρόσβαση που χρειάζεται για να στήσει το θέμα του, διατηρώντας την ανεξαρτησία επί των γραφόμενών του. Η πρόσβασή μας στις πηγές ήταν πάντοτε περιορισμένη, προσωρινή και υπό όρους, στο πλαίσιο του συμφωνημένου εμπάργκο.

Ήταν από τα πιο ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας και ήταν δουλειά μας να το καταγράψουμε όσο τον δυνατόν ακριβέστερα, προς όφελος των μελλοντικών γενεών, διατηρώντας την ανεξαρτησία μας και την απόσταση από τους εμπλεκόμενους, κάτι που θα μας επέτρεπε να ασκούμε κριτική.

Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν υπήρχαν κάμερες μέσα στις συναντήσεις με την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση συνεργασίας που επιτηρούσαν την καταστροφή του 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Δεδομένης της πρόσφατης παραδοχής από πλευράς ΔΝΤ ότι τα δύο πρώτα Μνημόνια ήταν καταστροφικά για την Ελλάδα, το σύνολο της Ευρώπης οφείλει μια εξήγηση για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ 2010 και 2015.

Παραμένω ευγνώμων στους υπουργούς και αξιωματούχους που μας επέτρεψαν να κινηματογραφήσουμε μέσα στο Μαξίμου, στη Βουλή και σε διάφορα υπουργεία και βέβαια στις κοινότητες που μας υποδέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου για την Ελληνική Δημοκρατία».

Δείτε το σχετικό βίντεο και τα συμπεράσματα δικά σας:

{videobox}ZgwtkEHMZSk{/videobox}

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here