ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΗΦΙΣΙΩΤΕΣ: Πως πρέπει να οδηγείτε στο χιόνι;;

0
319

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός είναι συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέσα στις επόμενες μέρες θα σαρώσουν όλη τη χώρα.

Για να μην πιαστούμε όμως απροετοίμαστοι, καλό θα ήταν να έχουμε υπ’ όψιν μας τις παρακάτω συμβουλές, όταν χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας.

Ειδικότερα πριν ξεκινήσουμε:

-Θα πρέπει να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας (κινητήρα, σύστημα τροχοπέδησης, υαλοκαθαριστήρες), τα ελαστικά του και να φροντίζουμε να έχουμε το ντεπόζιτο γεμάτο με καύσιμο. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας αλυσίδες χιονιού και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε.

-Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο χάρτη, σημειώνοντας παράλληλα και εναλλακτικές διαδρομές. Για κάθε ενδεχόμενο, ο εφοδιασμός με ένα ζευγάρι γαλότσες, γάντια, αδιάβροχο, ομπρέλα, όπως και η επάρκεια τροφής και νερού, μπορούν να φανούν κρίσιμα σε ακραίες περιπτώσεις.

-Ελέγχουμε το πέλμα των ελαστικών μας. Φθαρμένα λάστιχα δεν έχουν γερό κράτημα όταν οδηγούμε σε χιόνι ή πάγο.

-Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καθαριστικό για το παρμπρίζ που προστατεύει από τον πάγο μέχρι τουλάχιστον τους -35C. Σε αντίθετη περίπτωση οι υαλοκαθαριστήρες θα καταστραφούν όταν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Αφιερώνουμε παραπάνω ώρα στον καθαρισμό των παραθύρων και των καθρεπτών πριν ξεκινήσουμε το πρωί.

-Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και αντιψυκτικό για να απομακρύνουμε τον πάγο από το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό.

-Αφαιρούμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση ένα απότομο φρενάρισμα να πετάξει το χιόνι στο παρμπρίζ εμποδίζοντας τη δική μας ορατότητα ή ακόμα εκείνη κάποιου διερχόμενου οδηγού.

Όταν οδηγούμε στο χιόνι θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:

-Επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κατεβαίνουμε, αν χρειαστεί, στη δεύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε το γλίστρημα των ελαστικών μας.

-Πιθανόν θα χρειαστεί να αφήσουμε ακόμα και τη δεκαπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ του δικού μας και του μπροστινού οχήματος.

-Αν ο δρόμος δεν έχει περαστεί με αλάτι προσέχουμε την οδήγηση πάνω στις ροδιές που έχουν σχηματίσει άλλα οχήματα μιας και το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.

Η χρήση των φρένων, του τιμονιού, του γκαζιού αλλά και η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνονται ηπιότερα.

-Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την ενοχλητική λάμψη του χαμηλού χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.

-Διατηρούμε χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε ή να στρίψουμε κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

Στις ευθείες, το πρόσθιο-κινητό αυτοκίνητο συμπεριφέρεται καλύτερα από ένα πίσω-κινητό, λόγω του αυξημένου βάρους που έχει στον εμπρόσθιο άξονα. Όμως, σε ανηφορικό δρόμο το αυτοκίνητο πιθανότατα να γλιστράει. Σε κατηφόρα θα πρέπει να επιλέξετε 1η σχέση στο κιβώτιο και να σηκώσετε λίγες σκάλες το χειρόφρενο, ώστε να φρενάρουν ομαλά οι πίσω τροχοί.

Σε ευθείες, το πίσω-κινητό όχημα παρουσιάζει αστάθεια και χρειάζεται επιπλέον προσοχή του πρόσθιο-κινητού.

-Τα οχήματα που έχουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι.

Υ.Γ. Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει αρκετά να τοποθετείτε τις αυτόματου τύπου χιόνα-αλυσίδες:

{videobox}8cvN5WE6fUQ{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here