«Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση»

0
483

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα επτά το απόγευμα, διοργανώθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς – υπό την αιγίδα του Δημάρχου κ. Γιώργου Θωμάκου – εκδήλωση με θέμα: «Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση». 

Φορείς της ανωτέρω εκδήλωσης ήταν το Σωματείο «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012», ο «Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ) και το υπό σύσταση Σωματείο με την επωνυμία «Καπετάν Μίκης Ζέζας».

Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την τελευταία κατοικία του Παύλου Μελά – πριν φύγει για τη Μακεδονία – επί της οδού Τατοΐου 50.

Με την ευαισθησία και το ήθος που τον διακρίνει ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, χαιρέτισε την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δώσει νέα και πολύτιμη πνοή στην προσπάθεια εκείνων (δεν θα αναφέρω ονόματα, διότι σίγουρα θα αδικήσω κάποιους) που εδώ και χρόνια, με υπομονή και επιμονή, ενεργούν για την αναστήλωση της Οικίας- Μνημείου του Μακεδονομάχου Ήρωα. 

Ως γνωστόν, ο Παύλος Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή μαχόμενος, στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, στις 13 Οκτωβρίου του 1904.Προς τιμήν του, το χωριό μετονομάστηκε αργότερα σε «Μελάς». 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό-καλωσόρισμα από την έγκριτη δημοσιογράφο κ. Τίνα Σγουροπούλου, η οποία έκανε μικρή αναφορά στην καταγωγή, τη ζωή και το έργο του Παύλου Μελά.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε την οικία Παύλου Μελά ως το πολυτιμότερο και σημαντικότερο ΜΝΗΜΕΙΟ της βαριάς ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού που κουβαλάει η πόλη μας, δίνοντας παράλληλα και την αρμόζουσα εκκίνηση για τη διάσωση και αποκατάστασή της, όπως επίσης και για την υλοποίηση του οράματος της ίδρυσης ενός Μουσείου στη μνήμη του. 

Επίσης εξέφρασε την δική του προσωπική άποψη, «ο Παύλος Μελάς οδήγησε τα βήματά του συνειδητά προς τον θάνατο και την αυτοθυσία, γι΄ αυτό του ανήκει η ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ. ’Έφυγε από την Κηφισιά και εγκαταστάθηκε στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ». 

Στη συνέχεια έδωσε την αρμόζουσα εκκίνηση για την διάσωση και αποκατάσταση της οικίας και την υλοποίηση του οράματος δημιουργίας ενός Μουσείου.

«Ξεκινάμε σήμερα, και ως Δημοτική Αρχή συμπαραστεκόμαστε στην πρωτοβουλία και στα σχέδια των συνδιοργανωτών φορέων.

Ξεκινάμε σαν Δήμος μαζί με τους φορείς, αλλά χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς στομφώδη λόγο, που δεν βοήθησε πολύ στο παρελθόν.

Ξεκινάμε σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια και εγγονή του ΗΡΩΑ, συμπολίτισσά μας κ. Ναταλία Ιωαννίδη.

Ξεκινάμε στο πλευρό των συλλογικοτήτων, με συλλογικές ενέργειες και με συνέργειες και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, διότι θέλουμε και εμείς να γίνουμε θεματοφύλακες αυτής της υπέρτατης και ιστορικής παράδοσης.

Ο αγαπητός Δήμαρχος Κηφισιάς δικηγόρος Γιώργος Θωμάκος, με τους ομιλητές της βραδιάς: Νίκο Γαβριλάκη – πρόεδρο Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς «O ΕΥΖΩΝ», τον αριστοκράτη Κηφισιώτη συγγραφέα Γιάννη Μελά και τους εύζωνες Προεδρικής Φρουράς Ίωνα Μονογυιό, Σάββα Πιπήρο, Κώστα Κρίτσαλο και Φώτη Ζαννιά.

Το κάλεσμα για μας δεν μπορεί να είναι κατόπιν επεξεργασίας και σχεδιασμού κάλεσμα ΧΟΡΗΓΙΚΟ, είτε οι χορηγίες αφορούν οικονομική ενίσχυση είτε κατασκευαστική-τεχνική ενίσχυση σε εμπειρία, τεχνογνωσία και εργατικά χέρια. Και έτσι πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμα για ένα Μουσείο εδώ στην Κηφισιά. Ένα Μουσείο ιστορικής μνήμης. 

Ένα Μουσείο υπό τη διευρυμένη έννοια του όρου, διότι δεν υπάρχουν εδώ στην Κηφισιά τα εκθέματα της ζωής και του αγώνα του Παύλου Μελά, καθώς αυτά βρίσκονται αλλού.

Ξεκινάμε σήμερα για την πατρίδα, για την πόλη μας, για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Θωμάκος κλείνοντας την ομιλία του.

Ο κ. Γ. Νικολάου, εκπρόσωπος του σωματείου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012», δήλωσε ότι – αγνοώντας πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς – αποφάσισε (μαζί με τον αντιπρόεδρο του σωματείου αλλά και με όσους συμπολίτες θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν) να επισκεφτούν το σπίτι του Παύλου Μελά με σκοπό να πραγματοποιήσουν εργασίες στο εσωτερικό του, προκειμένου να το καταστήσουν επισκέψιμο στο κοινό! 

Η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη, διότι δεν μπόρεσαν καν να εισέλθουν στο οίκημα. Έτσι, άλλαξαν σχέδια και αφού διαφωτίστηκαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν. Κάλεσαν λοιπόν κόσμο για μια παράσταση διαμαρτυρίας στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι, στις 25/10/2015. Η μικρή, τότε, προσέλευση του κόσμου έφερε τη δεύτερη απογοήτευση. 

Σύντομα όμως, ο κ. Νικολάου συνειδητοποίησε – όπως είπε – πως η εκδήλωση έφερε τελικά μόνο κέρδη. Κι αυτό γιατί εκείνο το πρωί γνώρισε ανθρώπους που είχαν καταθέσει τις δικές τους ανησυχίες και προσπάθειες για το ίδιο θέμα, πολύ πριν από τον ίδιο.

«Ήταν μια ζύμωση που σε μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε την ομάδα που σας υποδέχεται σήμερα σ΄ αυτή την αίθουσα», είπε ο κ. Νικολάου και συνέχισε λέγοντας ότι σαν στόχο (και χρέος έναντι των μελλοντικών γενεών) έθεσε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος: τη διάσωση δηλαδή και πλήρη αποκατάσταση της οικίας του πρωτεργάτη Μακεδονομάχου, που πριν από 112 χρόνια αποχαιρέτησε τον νεαρό τότε ανθυπολοχαγό. «Καιρός να τον φέρουμε σπίτι του!», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

O Νίκος Γαβριλάκης, ο Δικηγόρος δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος νομικός σύμβουλος του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» για την Αναστήλωση και Διάσωση της οικίας- μνημείο του Παύλου Μελά, ο Γιάννης Μελάς με την σπουδαία Τζίνα Σιδηροπούλου η οποία και άρχισε την προσπάθεια της Αναστήλωσης και Διάσωσης της οικίας Μελά και οι εκ των μελών του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» Δημήτριος Αγγελίδης Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και κάτοχος MBA και Πάνος Ραφτόπουλος Αρχιτέκτων, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς. 

Ο κ. Ν. Γαβριλάκης, Πρόεδρος του «Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ), μας θύμισε το όραμα του Παύλου Μελά για την Ελευθερία και τον εναγκαλισμό των περιοχών της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα. 

Περιοχές, οι οποίες ήταν απ’ άκρη σ΄ άκρη αναμφισβήτητα ελληνικές και υφίσταντο την αιματηρή και προπαγανδιστική δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων.

«Ο Παύλος Μελάς ακολούθησε συνειδητά τον δρόμο της αρετής. Άφησε το σπίτι του στην Κηφισιά και συνειδητά μετέβη στη Μακεδονία για να προσφέρει όσα μπορούσε στον Αγώνα. Αυτό σήμερα θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο και τρανό παράδειγμα.

Να εγκαταλείψεις έστω και πρόσκαιρα την όποια ασφάλεια σού παρέχει το σπίτι σου και την άνεση που έχει ο καθένας μας στον καναπέ του, για χάρη του ευρύτερου καλού», είπε ο κ. Γαβριλάκης και συνέχισε:

«Ο Παύλος Μελάς υπήρξε εύελπις και ως τέτοιος έκανε τον τίτλο του αυτόν ελπιδοφόρα πράξη. Διότι έδωσε ελπίδα στον κόσμο της Μακεδονίας. Οι ντόπιοι πληθυσμοί αναθάρρησαν που τον είδαν, που τον συνάντησαν και συζήτησαν μαζί του.

Εντελώς λανθασμένη είναι η εντύπωση ότι ο Παύλος Μελάς μπήκε στη Μακεδονία και ξεκίνησε μια επανάσταση με τα τυφέκια και τις αραβίδες της ομάδας του να πυροβολούν συνεχώς σκοτώνοντας αδιακρίτως Βούλγαρους και Τούρκους.

Ο Παύλος Μελάς προσπάθησε, όχι μόνο να ξεσηκώσει τον κόσμο της Μακεδονίας, αλλά ακόμη περισσότερο, να τους δώσει κουράγιο και ελπίδα. Να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι η μητέρα Ελλάδα είναι μαζί τους, αναγνωρίζει τα δεινά που περνούν και δεν τους έχει εγκαταλείψει.

Αν ο Παύλος Μελάς άφησε μια ζωή άνεσης στην Κηφισιά για να πέσει στα χώματα της Μακεδονίας, δεν είναι τουλάχιστον ειρωνικό, το σπίτι στο οποίο στεγαζόταν οι ανέσεις εκείνες να «πέσει» στα χώματα της Κηφισιάς;

Γιατί το σπίτι αυτό δεν περιορίζεται στα τούβλα και τους σοβάδες. Το σπίτι αυτό δεν έγινε μνημείο νεότερης ιστορίας λόγω των οικοδομικών του υλικών. Ονομάστηκε ΜΝΗΜΕΙΟ λόγω της ιστορίας και των αναμνήσεων που κουβαλάει. Λόγω της βαριάς πολιτιστικής και ηθικής κληρονομιάς που αποπνέει η φυσιογνωμία του Παύλου Μελά».

Ο Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος έδωσε τη δική του ερμηνεία στο θέμα «Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση». Αφού παρέθεσε κατ’ αρχάς κάποιες απόψεις διάσημων αντρών του πνεύματος (Χόλμπαχ, Ντυρκέμ) περί συλλογικής μνήμης, έδωσε στη συνέχεια τον δικό του ορισμό: «Είναι αυτό που μένει από το παρελθόν στο πλαίσιο του βιώματος των κοινωνικών ομάδων. Είναι αυτό που οι κοινωνικές ομάδες δημιουργούν με το παρελθόν τους διαμορφώνοντας έτσι τη συλλογική τους συνείδηση γι’ αυτό», είπε και συνέχισε:

«Στην εποχή μας, αναντίρρητα, η εικόνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο. Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας αύξησης του χρόνου της καθημερινότητάς μας πίσω από μία οθόνη, είτε αυτή είναι του κινητού τηλεφώνου είτε του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή και της τηλεόρασης, όπου η εικόνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η εικόνα, λοιπόν, είναι σημαντικό στοιχείο διαμόρφωσης της συλλογικής μας συνείδησης για το παρελθόν μας, για το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δομικό υλικό της γνώσης μας σε συλλογικό επίπεδο.

Η εικόνα του εγκαταλειμμένου κτιρίου της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, «του καπετάν Μίκη Ζέζα», διαμορφώνει σιωπηλά και καθημερινά την αντίληψή μας για την ιστορία μας. 

Διαμορφώνει την κοινωνική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη για το παρελθόν μας. Η εικόνα αυτή μπορεί να μας πει τόσο ποιοι είμαστε σήμερα, όσο και το ποιοι υπήρξαμε στο παρελθόν.

Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της επικείμενης κατάρρευσης έχει να δώσει ένα μείζον πολιτικό μήνυμα άμεσης επίδρασης. Σ’ αυτό το πολιτικό μήνυμα – προσβλητικό για την αντίληψη που έχουμε για το παρελθόν μας, όσο και ρεαλιστικό για το παρόν μας – εμείς συγκροτήσαμε μια ομάδα άμεσης αντίδρασης.

Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο της κατάρρευσης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά η οποία θα συμπαρασύρει στα ερείπιά της τη συλλογική μας συνείδηση και μνήμη. 

Συγκεκριμένα, είμαστε σε διαδικασία σύστασης συλλογικού φορέα με κύριο σκοπό να ενεργήσει αυτός για τη διάσωση και την αποκατάσταση της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και η οποία έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/73286/1827/27-08-2009) ως μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Με αφορμή λοιπόν την επίτευξη αυτού του στόχου αποσκοπούμε να ενεργήσουμε στο πλαίσιο των σκοπών τού υπό σύσταση νομικού προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην αποτροπή του κινδύνου της διαμόρφωσης μιας συλλογικής συνείδησης και μνήμης που δεν μας προσήκει.

Όσοι από εσάς αισθάνεστε άβολα με το ενδεχόμενο να ταυτιστείτε με την εικόνα της κατάρρευσης και να κληροδοτήσετε έτσι στα παιδιά σας την εικόνα της ερειπωμένης Ελλάδας, είτε είστε θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής ή ευρύτερης κοινωνίας είτε απλοί δημότες και πολίτες, σας καλούμε να συμπράξετε με το υπό σύσταση νομικό πρόσωπο «Καπετάν Μίκης Ζέζας».

Η επίτευξη της διάσωσης του μνημείου της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά είναι ενδεικτικό του αξιόμαχου των επιγόνων του και της συλλογικής συνείδησης που αυτοί, εν τέλει, έχουν», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος.

O Νίκος Γαβριλάκης, ο Δικηγόρος δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος νομικός σύμβουλος του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» για την Αναστήλωση και Διάσωση της οικίας- μνημείο του Παύλου Μελά, ο Γιάννης Μελάς και οι εκ των μελών του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» Δημήτριος Αγγελίδης Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και κάτοχος MBA και Πάνος Ραφτόπουλος Αρχιτέκτων, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς. 

Ο κ. Γιάννης Μελάς άφησε μέσα από την πένα της γραφής του ίδιου του ήρωα – από γράμματα προς τη σύζυγό του (Ναταλία) Νάτα και την κόρη του Ζωή (Ζέτα) – αλλά και μέσα από τραγούδια της λαϊκής μούσας (με αποκορύφωμα το ποίημα του Κωστή Παλαμά για τον θάνατό του), να εκφραστεί αυθόρμητα και πηγαία αφενός η προσωπικότητα του ήρωα, αφετέρου οι τρόποι μέσω των οποίων οι επίγονοι διάλεξαν να τον υμνήσουν. 

«Τα κείμενα αυτά προδίδουν τα “πιστεύω” του, την τρυφερότητα, το ευγενικό του χαρακτήρα του και το μεγαλείο που έκρυβε η ευγενική ψυχή του.

Οι άνετες οικονομικές συνθήκες και οι κοινωνικές διασυνδέσεις μέσα στις οποίες μεγάλωσε ο Παύλος Μελάς θα μπορούσαν πολύ εύκολα την εποχή εκείνη να είχαν παίξει καθοριστικά έναν ισχυρό ανασταλτικό ρόλο στον μεγάλο του αγώνα και τα πατριωτικά του οράματα.

Όμως τίποτα δεν τον σταμάτησε ποτέ, από του να τάξει και τη ζωή του ακόμα για την απελευθέρωση της Μακεδονικής μας γης. 

Στις 18 Αυγούστου, πριν ακόμη ξημερώσει, χωρίς να φιλήσει τα παιδιά του από φόβο μήπως ο Πατέρας “νικούσε” στην ψυχή του τον “Πατριώτη” και έμενε πίσω, αγκάλιασε την πολυαγαπημένη του Νάτα και χάθηκε στο σκοτάδι για τον ιερό αγώνα τον μεγάλο, χωρίς να γυρίσει ποτέ πίσω, μένοντας στην αθανασία. 

Από εδώ έφυγε ο Παύλος για την Μακεδονία το 1904 και μόνο το έτος 2009 – μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες – χαρακτηρίστηκε η οικία του επιτέλους ΜΝΗΜΕΙΟ από το Υπουργείο Πολιτισμού ξεπροβάλλοντας έτσι από τη λήθη και τη λησμονιά τόσο του κράτους, όσο και όλων των Παρελθουσών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων αυτής της πόλης!

Κύριος, ανώνυμος και ταπεινός συντελεστής όλων αυτών των μεγάλων προσπαθειών που γίνονται για τη σωτηρία του σπιτιού, υπήρξε και συνεχίζει να είναι η ακούραστη συμπατριώτισσά μου, Ηπειρώτισσα και κάτοικος Κηφισιάς, η κ. ΤΖΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Τέλος, εκ μέρους όλων των συντελεστών της αποψινής λαμπρής βραδιάς απευθύνω ένα μεγάλο θερμότατο πατριωτικό «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Δήμαρχο της Κηφισιάς μας κ. Γ. Θωμάκο, που με εμφανή χαρά και συγκίνηση έσπευσε να παραστεί και να τιμήσει τον αγώνα μας.

«Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μελάς. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την μπάντα του Δήμου Κηφισιάς και τον Μαέστρο κ. Φ. Χίο όχι μόνο να διευθύνει, αλλά και να δίνει στο κοινό τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως συνήθως κάνει) για τα λυρικά ακούσματα που εκείνο έχει την τύχη κάθε φορά να απολαμβάνει! 

Μάθαμε λοιπόν έτσι για τους δημιουργούς (ποιητές και συνθέτες) των εμβατηρίων «ΕΥΖΩΝΑΚΙ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ». Ο Εθνικός ‘Ύμνος ήταν το επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα δημιουργικής βραδιάς.

Όσοι παρακολουθήσαμε τα δρώμενα της εκπληκτικής αυτής βραδιάς, ευχόμαστε στους άξιους συντελεστές της, κάθε επιτυχία στην ευόδωση των ευγενικών τους σκοπών. 

Σκοποί, που δεν είναι βασικά άλλοι, από του να αναστηλωθεί η ετοιμόρροπη οικία-μνημείο του μεγάλου ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και τούτο, ως ύψιστο χρέος μας, έναντι της θυσίας του μεγάλου αυτού Έλληνα και της ένδοξης Ιστορίας της αγαπημένης μας Πατρίδας.

Μέλη του υπό σύσταση Σωματείου με την επωνυμία «Καπετάν Μίκης Ζέζας»:

Τζίνα Σιδηροπούλου: με μεγάλη κοινωνική προσφορά, ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια την προσπάθεια αναστήλωσης της οικίας του Παύλου Μελά. Πρόεδρος του συλλόγου «Παιδιά της Γης»
Δημήτρης Αγγελίδης: Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και κάτοχος ΜΒΑ
Μαριλένα Τζατζάμη: Προγραμματίστρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Πάνος Ραφτόπουλος: Αρχιτέκτων, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς
Γιάννης Μελάς: Συγγραφεύς, πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς
Νίκος Γαβριλάκης: Πρόεδρος του «Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ)
Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος: Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος του υπό σύσταση νομικού προσώπου
Ελένη Ζαφειροπούλου: Αρχιτέκτων
Σάββας Πιπήρος: Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας του «Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ)
Γιάννης Νικολάου: Εκπρόσωπος του σωματείου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012»
Ανδρέας Γενιάς: Γραμματέας του σωματείου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012»
Βασίλης Παραδείσης: Τομεάρχης Αθηνών του σωματείου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here