NYT: Η διάδοχος του Αϊνστάιν είναι Ελληνίδα!!

0
437

Κανάλια και εφημερίδες σε όλο τον κόσμο την προβάλλουν ως την καλύτερη νέα φυσικό.

Μεγάλες εφημερίδες και επιστημονικά έντυπα διεθνώς την έχουν χαρακτηρίσει «διάδοχο του Άλμπερτ Αϊνστάιν», ενώ αμερικανικά μέσα την προβάλλουν ως την πλέον υποσχόμενη φυσικό στον κόσμο.

«Πιστεύω ότι το παρακάνουν, πρόκειται για υπερβολή»…..λέει με μετριοπάθεια η Δρ Μαρία Σπυροπούλου. «Εξάλλου εδώ, στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής εργάζονται πάνω από 2.000 συνάδελφοι, πολλοί από τους οποίους είναι από τη χώρα μας. Είναι όλοι τους λαμπρά μυαλά».

Ωστόσο, οι «New York Times» την έχουν συμπεριλάβει στους «διαδόχους του Αϊνστάιν», ενώ στο κανάλι NBC την προέβαλαν ως μία από τους καλύτερους νέους φυσικούς στον κόσμο.

Από την Καστοριά

Η Μαρία Σπυροπούλου γεννήθηκε στην Καστοριά αρχές της δεκαετίας του 1970. Όταν ήταν μικρή είχε εμμονή με τις λίστες, κάτι που οι γονείς της θεωρούσαν παράξενο γι’ αυτό και την παρότρυναν να βγαίνει στη γειτονιά και να παίζει με τα άλλα παιδιά.«Ήμουν 12 χρόνων όταν ονειρευόμουν να γίνω πιλότος σε F-16. Λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζα γνώμη, πλέον ήθελα να γίνω αστροναύτης».

Τελικά έγινε «Αϊνστάιν», απέκτησε το πτυχίο Φυσικής το 1993 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έφυγε για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Μαρία Σπυροπούλου δεν εντυπωσιάζεται από τους βαρύγδουπους τίτλους που της έχουν «φορέσει» τα ΜΜΕ. Αντίθετα, προτιμά τα δεδομένα και τις αποδείξεις που θα αλλάξουν τη θεώρησή μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Κάποια από αυτά θα τα έχει στα χέρια της σε λίγους μήνες από τώρα, όταν αρχίσουν τα πειράματα στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, 100 μέτρα κάτω από το έδαφος των συνόρων της Ελβετίας και της Γαλλίας όπου και εργάζεται.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑ: Η δημιουργία του Σύμπαντος θα γίνει στο…εργαστήριο.«ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να δώσουμε απαντήσεις στο «αιώνιο» ερώτημα της αρχής του Κόσμου. Να περιγράψουμε τι ακριβώς συνέβη τη στιγμή που ξεκίνησε η δημιουργία του Σύμπαντος, αλλά με ένα πείραμα που θα γίνει σε εργαστήριο»……λέει η Δρ. Σπυροπούλου.

Το «εργαστήριο» στο οποίο αναφέρεται είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, ένας τεράστιος αγωγός μήκους 27 χιλιομέτρων ο οποίος βρίσκεται στο υπέδαφος.

«Εκεί θα πραγματοποιηθούν τα μεγαλύτερα πειράματα Φυσικής που έχουν γίνει ποτέ. Για να καταλάβετε, οι αισθητήρες που θα χρησιμοποιηθούν στα πειράματα ζυγίζουν 12.500 τόνους. Για να τους κατεβάσουμε στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της Γης, όπου βρίσκεται ο αγωγός, αναγκαστήκαμε να ενοικιάσουμε έναν από τους μεγαλύτερους γερανούς στον κόσμο ο συγκεκριμένος που φέραμε εδώ βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Με ταχύτητα φωτός

«Αυτό που θα επιχειρήσουμε σε πρώτη φάση είναι να αναπαράγουμε σε ελεγχόμενο περιβάλλον συγκρούσεις σωματιδίων με ταχύτητα που θα πλησιάζουν αυτή του φωτός, ώστε να εκλυθεί ενέργεια που θα προσεγγίζει τις συνθήκες της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Τότε θα αποκαλυφθεί πώς άρχισαν όλα, σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται το Σύμπαν σήμερα, καθώς και πώς θα είναι ο Κόσμος στο μέλλον»…..λέει η Ελληνίδα φυσικός.

Όνειρο ζωής

Κάποια από τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν στον μεγαλύτερο επιταχυντή στον κόσμο θα αφορούν την αντιύλη και τη συμπεριφορά της, τα μικρότερα σωματίδια όπως τα γλουόνια και τα κουάρκς, καθώς και μερικά ακόμα που αναμένεται να διαφωτίσουν τους ερευνητές για τις μαύρες τρύπες και πώς λειτουργούν.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα συμμετέχω σε αυτά τα πειράματα, είναι κάτι που ονειρευόμουν από την πρώτη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τη Σωματιδιακή Φυσική. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσουν».

Υ.Γ…..του κ. Μάρκου Μάστρακα: Να και κάτι ευχάριστο και που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι από τα επιτεύγματα των Ελλήνων που μεγαλουργούν στο εξωτερικό, προκαλώντας την παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό όπως της Δρ Μαρίας Σπυροπούλου και άλλων πολλών!…

Η Πολιτεία πρέπει να τους το αναγνωρίζει και να τους τιμά ως «ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»!… ώστε ν’ αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση!…Είθε!…

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here