Όπως είχε αποκαλυφθεί πέρυσι το καλοκαίρι σε Γερμανικό Περιοδικό Focus Online ο νυν Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κλεισίματος των Τραπεζών!
Το ίδιο κάνει και τώρα ο Μητσοτάκης με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και τις συνεντεύξεις του σε εφημερίδα των ΗΠΑ και στην «Real News» στις 17/04/2016.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι είναι ο εμπνευστής της συμβιβαστικής πρότασης για τη ρήτρα μέτρων άνω των 3 δις ευρώ στην οποία υπό όρους μπορεί να υπάρξει συμφωνία δανειστών-κυβέρνησης.
Άλλωστε θετική είναι η πρώτη αποτίμηση που κάνει η κυβέρνηση, από τον κύκλο των συναντήσεων που είχε το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον.
Η Αθήνα «βλέπει» σύγκλιση μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως σημείωσαν το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικοί παράγοντες.
Επιπλέον, το Μαξίμου παραδέχεται την πρόταση των δανειστών για πακέτο νέων μέτρων, ύψους περίπου 3,6 δις, στην περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5 % του ΑΕΠ το 2018.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν, ώστε να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους δανειστές, είναι και αυτή για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Δηλαδή, σύμφωνα με αυτή την πρόταση, προβλέπεται να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα τα οποία υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι και στα οποία συμφωνεί και η ελληνική πλευρά και αν δεν πιάσουμε το στόχο, τότε υποχρεωτικά να εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.
Αυτό που ξεκαθαρίζεται σαφώς σε αυτή την πρόταση είναι, τα περαιτέρω μέτρα να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Δηλαδή, αν η απόκλιση είναι 0,3% – πλεόνασμα 3,2% αντί για 3, 5% – να λάβουμε μέτρα ύψους 0,3 % του ΑΕΠ.
Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε να αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος, τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δήλωσε ότι «αποτελεί κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα».
Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις θέλουν πίσω από αυτό το συμβιβαστικό για το κουαρτέτο, αλλά εξαιρετικά σκληρό για την Ελλάδα και τους φορολογούμενους «πακέτο», να βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνοντας μάλιστα και ως αντάλλαγμα στην Αθήνα ότι υπό με δεδομένη την υιοθέτηση του, ίσως μπορέσει να ανοίξει μια συζήτηση για το χρέος, όχι όμως για άμεσες ενέργειες και αποφάσεις.
Ευρωπαίοι και Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να γεφυρώνουν τις διαφορές τους, ζητώντας από τη Αθήνα «μέτρα έκτακτης ανάγκης», όπως πρώτη ανέφερε η Wall Street Journal.
Τα μέτρα θα προσδιοριστούν τώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό κοντά στα 9 δις (σημ: όσα «ζητούσε» προ μηνός ο Π. Τόμσεν), όμως θα εφαρμοστούν μόνο αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της ως το 2018.
Η πρόταση του Σόιμπλε φαίνεται να βρήκε αντίδραση από τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1, εξέφρασε σε συνομιλητές του φόβους του ακόμη και για την συνοχή και την σταθερότητα της Κυβέρνησης στην Ελλάδα, αν οι δανειστές πιέσουν ιδιαίτερα για το πακέτο μέτρων «σε αναμονή» και ιδίως αν σε αυτό επιμείνουν να υπάρχουν μέτρα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ζητήσουμε έκτακτα μέτρα, θα πέσει η Κυβέρνηση».
Σημειώνεται άλλωστε, ότι αν και διαψεύστηκε με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, δημοσίευμα της «Real News» ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τελεσίγραφο στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Ή θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε τον Ιούλιο ή εγώ φεύγω» ήταν το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός.
Η απειλή παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα έγινε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
«Τα μέτρα που προτείνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ και ιδίως ως προς το είδος των μέτρων που θα ληφθούν, θα μετατρέψουν τη χώρα σε Μπανανία. Η κυβέρνησή μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Γαλλίας».
Ανάλογο μήνυμα φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός και στον Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο είχε γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Πέμπτης στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται το ευρωκοινοβούλιο.
{jcomments on}