Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα.

0
323

Σήμερα γίνεται στο Ηρώδειο η έναρξη του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας , που θα διαρκέσει από 4 έως 10 Αυγούστου 2013, η οποία θα πλαισιωθεί και από συναυλία με έργα ελληνικής κλασσικής μουσικής, αλλά και έργα των Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Για τη λήξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Το σπουδαίο και τόσο μεγάλο αυτό γεγονός πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από την Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιριών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρία, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο και το Δήμο Αθηναίων, και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και της UNESCO – ΟΗΕ και τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού. 

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περί τα 110 μεγάλα ονόματα σύγχρονων φιλοσόφων μεταξύ των οποίων οι Γιούρκεν Χάμπερμας, Μπιλ Μακμπράιτ, Ντέρμοτ Μόραν, Λούκα Σκαραντίνο, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Γιώργος Αναγνωστόπουλος κ. ά.

 Για το σπουδαίο αυτό Συνέδριο μιλά στην εφημερίδα Kifisia Press, ο πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, καθηγητής Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Βουδούρης.

-Κύριε καθηγητά είστε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που διοργανώνεται στην Αθήνα. Ένα από το σπουδαιότερα και μεγαλύτερα Συνέδρια που έχει ποτέ διοργανωθεί. Πότε πρωτοξεκίνησε το Συνέδριο αυτό;

Το συνέδριο αυτό καθιερώθηκε το 1900, με πρωτοβουλία του φιλόσοφου Μπέρτραντ Ράσελ. Η πρώτη διοργάνωση έγινε στο Παρίσι και από τότε διεκόπη μόνο κατά τη διάρκεια του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά, το συνέδριο άρχισε να προχωρεί και να αναπτύσσεται. Η διεξαγωγή και ανάθεση γίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή, οι χώρες που μετέχουν στον ΟΗΕ και οι αντιπρόσωποι των Εθνικών Φιλοσοφικών Εταιρειών εκλέγουν σε κάθε διοργάνωση τα 40 μέλη της επόμενης διοίκησης.

-Πόσο δύσκολο ήταν να διεκδικήσετε το Συνέδριο και να προσελκύσετε τόσους σπουδαίους σύγχρονους φιλοσόφους;

H προετοιμασία για την διοργάνωση και την ανάληψη του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας άρχισε σχεδόν από το 2006. Λόγω της συμμετοχής εμού και της κυρίας Δραγώνα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φιλοσοφίας, γνωρίζαμε το κλίμα που επικρατεί στο διεθνή ορίζοντα κι αποφασίσαμε να υποβάλλουμε αίτηση για να γίνει το Συνέδριο στην Αθήνα, στη γενική συνέλευση στη Σεούλ το 2008.

Γιούρκεν Χάμπερμας.

Εκεί είχε πάει μια εθνική επιτροπή της οποίας προΐσταμαι εγώ και άλλα μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα και διεκδικήσαμε το Παγκόσμιο Συνέδριο, με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ανταγωνιστές, όσοι ήσαν παραιτήθηκαν και επί πλέον δεν υπήρχε κανένας που να καταψηφίσει την πρόταση.

Έτσι μέσα σε γενικό κλίμα ενθουσιασμού το 2008 έγινε η ανάθεση διεξαγωγής του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αθήνα και όλοι οι σύνεδροι ανυπομονούσαν να έρθουν με χαρά. Μετά την ανάθεση όμως, άρχισε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κι εμείς τότε σκεφτήκαμε ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή , δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί δύο προηγούμενες προσπάθειες για ανάθεση το 1960 και 1970 που δεν τελεσφόρησαν.

Με γνώση των δυσκολιών η Ελληνική Φιλοσοφική Κοινότητα πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το συνέδριο και η οργανωτική επιτροπή και προ παντός η γραμματεία του συνεδρίου κατάφερε να έχει δίκτυο επικοινωνίας από εθελοντές – στον ελλαδικό χώρο – κι επί πλέον εγώ με στελέχη της Διεθνούς Εταιρίας της Ελληνικής Φιλοσοφίας οργάνωσα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας με όλα σχεδόν τα φιλοσοφικά τμήματα των πανεπιστημίων όλων των κρατών.

Αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ ώστε να μάθουν οι συνάδελφοι φιλοσοφούντες ανά τον κόσμο, ότι πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο. Έτσι είχαμε προσωπική επαφή μαζί τους κι αποφύγαμε τα τεράστια έξοδα για διαφήμιση, όπως γινόταν σε προηγούμενα συνέδρια Ήταν ένας κόπος μεγάλος που κάναμε ολίγα μέλη της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας και το κέντρο της γραμματείας μας.

Σ όλο αυτό το διάστημα η γραμματεία δουλεύει με αποτελεσματικό τρόπο κι ενώ νομίζαμε ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα συμμετείχαν πάνω από 500-800 σύνεδροι, φτάσαμε τους 3000. Είναι λοιπόν μια επιτυχία που επιμείναμε στο να διεξαχθεί το συνέδριο εδώ. Το συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα έχει και μια ιδιάζουσα θεματική. Το ιδιάζων της θεματικής δεν βρίσκεται στο ότι η φιλοσοφία νοείται ως έρευνα, αλλά ως τρόπος ζωής. Γιατί ο τίτλος είναι « Φιλοσοφία ως έρευνα κι ως τρόπος ζωής».

-Πως επιλέξατε αυτό το θέμα;

Το επιλέξαμε λαμβάνοντας υπ όψιν τη μεγάλη ελληνική φιλοσοφική παράδοση , διότι η ελληνική φιλοσοφία από το Σωκράτη και μεταγενέστερα, ίσως και από τους προ Σωκρατικούς, εννοείτο στενά συνυφασμένη με τη ζωή . Θα ήταν αδιανόητο ακόμη και για επικούρειο φιλόσοφο να του πεις ότι ζεις μόνο για να αποκτάς χρήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο είναι το σημαντικό και η πολιτική κοινωνία, η πολιτεία δηλαδή, να είναι με ρυθμισμένες αρχές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν «ευδαίμονα» βίο όπως λέει ο Αριστοτέλης. 

Προκύπτει ένα θέμα αξιολογήσεων των θεσμών, και των προτεραιοτήτων των κοινωνιών. Πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε πού σφάλλουν οι οικονομικές επιλογές. Το συνέδριο θέτει πάρα πολύ σημαντικά ερωτήματα που μας απασχολούν όλους. 

Το θέμα απεδείχθη εξαιρετικά γόνιμο, αφού προσείλκυσε πάρα πολλούς σημαντικούς ανθρώπους όχι μόνον από τη δύση, τη Ρωσία, τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική, αλλά και από τις χώρες της Ανατολής τους Ασιάτες φιλοσόφους , όπου εκεί το να τονίσεις τον τρόπο ζωής του ανθρώπου και να ενδιαφέρεσαι για το πως θα ζήσει , είναι θεμελιώδης αξία, θεμελιώδης ιδέα. 

– Θα αναφερθείτε και για πρώτη φορά στον κονφουκιανισμό;

Όχι ο κονφουκιανισμός είναι μια θεματική μορφή φιλοσοφικής ανάπτυξης, και υπάρχουν πολλές θεματικές από όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου και φυσικό τω λόγω η κονφουκιανική φιλοσοφία είναι ένα μέρος του συνεδρίου, είναι από τις θεματικές του συνεδρίου και λόγω του ότι αυτοί τονίζουν πολύ το πως πρέπει κάποιος να ζει, το θέμα τους ευνοεί γι αυτό θα έρθουν πάρα πολλοί Κινέζοι, νομίζω πάνω από 300. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πρώτη φορά θα συμμετάσχουν σε συνέδριο τόσοι άνθρωποι από την Κίνα .

-Το συνέδριο θα παρακολουθήσει ένας μεγάλος αριθμός νέων…..

Ναι, υπάρχουν ειδικές θεματικές συνεδρίες για πολλούς νέους, γιατί έτσι έρχονται σε επαφή με το παγκόσμιο φιλοσοφικό περιβάλλον, αποκτούν σχέσεις και διασυνδέσεις , διατυπώνουν τις απόψεις τους με σωστό επιστημονικό τρόπο κι αρχίζουν να μπαίνουν βαθιά στην επιστήμη που θέλουν να θεραπεύσουν.

Εμείς έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε αυτό για τους φοιτητές μας τους κανονικούς, τους ερευνητές, αλλά και τους νέους επιστήμονες που είναι διδάκτορες, λέκτορες, επίκουροι καθηγητές, οι οποίοι είναι το αύριο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Να πούμε ακόμη ότι θα γίνουν και υπαίθριες συνεδρίες στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Πνύκα, στην Αγία Φωτεινή Ιλισού που διεξάγεται ο περίφημος διάλογος του Πλάτωνα Φαίδρος, σε σπουδαίους δηλαδή αρχαιολογικούς και φιλοσοφικούς χώρους και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρεις ότι εδώ έζησε ο Πλάτων, εδώ δίδαξε ο Αριστοτέλης, εδώ περπάτησε ο Σωκράτης, στο βήμα αυτό ανέβηκε και μίλησε ο Περικλής , μεγάλοι άλλοι ρήτορες και φιλόσοφοι.

Γενικώς επιδιώξαμε να έχουμε αρκετές σημαντικές πρωτοτυπίες και το αποτέλεσμα θα δείξει ότι καλώς επιλέξαμε τα πράγματα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here