Το αστυνομικό δελτίο από την περιοχή του Βορείου Τομέα Αθηνών φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά και κάποια δυσάρεστη είδηση, μικρής ή μεγάλης παραβατικότητας-εγκληματικότητας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Έχουν αυξηθεί όντως τα συγκεκριμένα συμβάντα στους Δήμους και τι αντίκτυπο έχει αυτό στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;
Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ απευθύνθηκε στους πλέον αρμόδιους, τους δημάρχους, τους ανθρώπους που δέχονται από πρώτο χέρι τα παράπονα των πολιτών και γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις μικρές και μεγάλες «τρύπες» που παρουσιάζει η αστυνόμευση στις πόλεις τους.
Προσπαθώντας να αποτυπώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, τους θέσαμε τα εξής ερωτήματα:
-Η αίσθηση από το αστυνομικό δελτίο είναι ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Στον Δήμο σας, από την επαφή σας με τους δημότες, έχετε αντιληφθεί έξαρση της εγκληματικότητας και σε ποιους τομείς;
-Πώς σκοπεύετε στο άμεσο διάστημα να κινηθείτε ώστε να επιτύχετε αύξηση της αστυνόμευσης -εάν αυτό το κρίνετε απαραίτητο- στον Δήμο σας;
Οι απαντήσεις που λάβαμε ποικίλουν, αναλόγως με την ένταση του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει κάθε πόλη. Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι διάχυτος, αφού ακόμη και σε Δήμους όπου δεν έχει εμφανισθεί κάποια έξαρση της παραβατικότητας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών είναι έντονο, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι οι αιρετοί.
Από την άλλη, οι Δήμοι μόνο υποστηρικτικά μπορούν να λειτουργήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αφού η ασφάλεια και προστασία των πολιτών βαρύνει κυρίως την κεντρική διοίκηση, η οποία ωστόσο αδυνατεί – όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος – να αστυνομεύσει αποτελεσματικά – ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγάλο βαθμό – τις γειτονιές μας.
Γεγονός που έχει αναγκάσει κάποιους δημάρχους, εκτός από το να πιέζουν είτε για να επαναλειτουργία κατηργημένων αστυνομικών τμημάτων, είτε για περισσότερες αστυνομικές περιπολίες στους Δήμους τους, να καταφεύγουν και σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.
Από τις απαντήσεις των δημάρχων διαφάνηκε ακόμη ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επιδείνωσε το αίσθημα ανασφάλειας στους Δήμους και πλέον αρκετοί ΟΤΑ σκέφτονται σοβαρά την ανασύστασή της.
Ακολουθούν οι πολλοί ενδιαφέρουσες απαντήσεις των 10 εκ των 12 δημάρχων του Βορείου Τομέα Αθηνών, αφού – αν και προσκλήθηκαν – δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς και Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ, Δήμαρχος Κηφισιάς
Ζητάμε επίμονα να αλλάξει το «δόγμα» φύλαξης «στόχων» στον Δήμο μας.
- Υπάρχουν περίοδοι με αλλεπάλληλες κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και ληστείες στον Δήμο μας και περίοδοι με χαμηλότερη συχνότητα, όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια. Το ανησυχητικό είναι – όπως επισημαίνουν και οι εγκληματολόγοι – ότι η «νέα» γενιά ληστών είναι πιο βίαιη και αδίστακτη.
Η προσοχή μας βρίσκεται πάντοτε στο θέμα της ασφάλειας. Ζητούμε από την Πολιτεία την ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια τους σταθμούς και τα τμήματα του ευρύτερου Δήμου και την κάλυψη τουλάχιστον των οργανικών θέσεων αστυνομικών σε αυτό.
Στα μέτρα αστυνόμευσης που θα λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι στους κάθε λογής παράνομους και παραβατικούς είναι και η υπεσχημένη ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
- Ο Δήμος μας εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα περιπολιών τις νυχτερινές ώρες για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Πέντε ιδιωτικά περιπολικά και πεζοί φρουροί πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές του Δήμου.
Η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά στη διενέργεια παραβάσεων και παραβατικών ενεργειών στον Δήμο μας και αυστηρά σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.
Πέντε περιπολικά οχήματα με εκπαιδευμένους οδηγούς από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί φυλάσσουν όλες τις γειτονιές σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη. Πεζοί φρουροί εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας με περιπολίες που πραγματοποιούνται στο Άλσος Κηφισιάς, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στις Εργατικές Κατοικίες και σε κάθε άλλη ευαίσθητη περιοχή.
Gepostet von Δήμος Κηφισιάς am Montag, 29. Juli 2019
Με κάθε ευκαιρία επαναφέρουμε την πρότασή μας να αλλάξει το «δόγμα» φύλαξης «στόχων», που είναι δεκάδες στον μεγάλο μας Δήμο.
Έχουμε προτείνει να αντικατασταθεί από περιπολία επί των «στόχων», δηλαδή και ο στόχος να αστυνομεύεται, αλλά και η ευρύτερη περιοχή δίπλα από τον «στόχο», έτσι ώστε οι αστυνομικοί να μη δεσμεύονται και να μην είναι «ριζωμένοι» μπροστά σε ένα σπίτι 24 ώρες το 24ωρο.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..