Ναυτικό επεισόδιο νότια του Καστελόριζου μεταξύ τουρκικού πολεμικού πλοίου και ελληνικής φρεγάτας!

0
241

Την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου αμφισβήτησε η Τουρκία διά των όπλων, στέλνοντας φρεγάτα απαγορεύοντας την πραγματοποίηση ερευνών σε σκάφος που είχε λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2016.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Τα ερευνητικό σκάφος RV Med Surveyor είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές την άδεια για την διενέργεια επιστημονικών ερευνών σε περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου μέχρι και δυτικά της Ρόδου.

Οι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσαν την NAVWARN 502/16 στις 21 Οκτωβρίου οπού ανήγγειλαν την διεξαγωγή των επιστημονικών ερευνών από το συγκεκριμένο σκάφος χωρίς να καθορίζεται η ημερομηνία λήξης των ερευνών («μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η NAVWARN)

Όμως ήδη την επόμενη ημέρα και ενώ το σκάφος βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή νότια του Καστελόριζου ζητήθηκε από την τουρκική φρεγάτα “Gelibolu”, να αποχωρήσει καθώς "Δεν έχει έγκυρη άδεια για έρευνες στην περιοχή που αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς για την συνέχιση των εργασιών του θα έπρεπε να απευθυνθεί στις τουρκικές αρχές"…..

Ακολούθησε διπλωματικό παρασκήνιο και η Αθήνα έστειλε την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», μέχρις ότου το ερευνητικο σκάφος ολοκλήρωσε την αποστολή του και αποχώρησε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε πολύ υψηλή ένταση για κάποιες ώρες στην περιοχή με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Ο 28ος Μεσημβρινός με βάση και συντεταγμένες που έχει επιδώσει στην ελληνική πλευρά η Άγκυρα, αποτελεί το εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως την υπολογίζει η τουρκική πλευρά διαγράφοντας σχεδόν πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες με έγγραφο της στον ΟΗΕ η Τουρκία επανέφερε τον γνωστό ισχυρισμό ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα της ξενικά από τα δυτικά όρια των κυπριακών χωρικών υδάτων (των 12 ν.μ. καθώς διαγράφει το δικαίωμα της Κύπρου για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), συνεχίζει με όριο την μέση γραμμή μεταξύ των αιγυπτιακών και τουρκικών ακτών και καταλήγει στον 28ο μεσημβρινό, όπου όπως υποστηρίζει το όριο θα καθαρισθεί με συμφωνία μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου…

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here