Συνάντηση Καμμένου με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους.

0
268

Για θέματα ασφάλειας που αφορούν την Ελλάδα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «mignatiou.com».

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στο Αιγαίο με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις η απειλή από τη δράση των ακραίων ισλαμιστών αλλά και η γενικότερη κατάσταση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Η συνάντηση με τον Νο2 στην ιεραρχία του Λευκού Οίκου έγινε το βράδυ του Σαββάτου 21/01/17 στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε ο Ρέινς Πρίμπους και στο οποίο παραβρέθηκαν γνωστοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κ.α.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σχέσεις που καλλιεργούνται σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι ενδεχομένως, θα έχουν καθοριστική σημασία την εξέλιξη των Εθνικών θεμάτων καθώς επίσης και για την περεταίρω ενίσχυση των ΕΔ με υλικό από τις ΗΠΑ προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές και χρόνιες ανάγκες σε Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό.

Τι έχει ζητήσει το ΥΕΘΑ από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει ζητήσει κατά επανάληψη τη συνδρομή της Ουάσιγκτον στην ενίσχυση των Ε.Δ με την προσφορά μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk για το Στρατό Ξηράς, όπου ήδη έχει γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και απομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει πρόθεση για την παραχώρηση 60 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων τύπου OH-58D Kiowa Warrior (αναγνώρισης/ελαφρά εξοπλισμένα) ενώ εκκρεμεί και η παράδοση των 7 (+5) μεταφορικών CH-47D Chinook που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής παραλαβής από την Αεροπορία Στρατού καθώς και η αναβάθμιση-προμήθεια νέων πυρομαχικών για τα αυτοκινούμενα συστήματα MLRS του Πυροβολικού.

Στο Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκεται η αποδέσμευση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke του Αμερικανικού Ναυτικού από αυτά που απελευθερώνονται μετά το 2020 προκειμένου να ενισχυθεί ο Στόλος με ικανότητα αεράμυνας περιοχής ενώ παράλληλα να καταστεί εφικτή η αντικατάσταση των παλαιότερων πλοίων της κλάσης “S” θα αρχίσουν να αποσύρονται αναγκαστικά μέσα στα επόμενα 5-7χρόνια λόγω ηλικίας. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην ΕΑΒ των ΑΦΝΣ τύπου P-3B Orion.

Στην ΠΑ που (δίνεται και η μεγαλύτερη βαρύτητα) επιδιώκεται η υποστήριξη της Ουάσιγκτον τόσο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 125 μαχητικών F-16C/D σε επίπεδο Viper όσο και στην διερεύνηση προοπτικών ένταξης στην ομάδα χωρών που θα προμηθευτούν το μαχητικό Stealth 5ης γενιάς τύπου F-35Α Lightning II προς μελλοντική αντικατάσταση των υφιστάμενων F-4E AUP Phantom II.

Διευκρινίζεται ότι την τελευταία τριετία, η Αμερικανική Αεροπορία καθώς και άλλοι χρήστες παγκοσμίως έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας νέας διαμόρφωσης που στηρίζεται σε αυτήν των μαχητικών F-16 Block 52+ Advanced αλλά προσθέτει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης radar νέας τεχνολογίας AESA, καθώς και νέας αρχιτεκτονικής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των συστημάτων και των αισθητήρων του αεροσκάφους.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικές θα είναι οι προεκτάσεις και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας καθώς αναμένεται να είναι καθοριστική η εμπλοκή της ΕΑΒ η οποία θα εκτελέσει το σύνολο των εργασιών εκσυγχρονισμού με θέσεις εργασίας και απόκτηση τεχνογνωσίας.

Βασικό πρόβλημα παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών που εξαρτάται και από τη γενικότερη πορεία του δημοσιονομικού, τομέας όπου ελπίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν όταν έρθει η ώρα με την παροχή διευκολύνσεων προκειμένου να εισέλθουν σε φάση υλοποίησης.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here