Στις 31 Αυγούστου 2013 συμπληρώνονται 16 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνας, της λατρεμένης πριγκίπισσας «του λαού».
Προ ημερών κυκλοφόρησε και το δεύτερο τρέιλερ της ταινίας που εστιάζει μόνον, στα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, στην ιστορία αγάπης της Νταϊάνας και του Πακιστανού καρδιοχειρουργού δρα. Χασνάτ Καν και της σχέσης της με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η Τζέσσικα Τσάστεϊν.
Ο Γερμανός σκηνοθέτης Όλιβερ Χερσμπίγκελ βλέπει την Νταϊάνα σαν μια απλή γυναίκα που ερωτεύεται κάποιους, που όμως δεν είχε δικαίωμα να ερωτευτεί , δυο αλλόθρησκους και δη μουσουλμάνους.
Όσοι διάβασαν το σενάριο στο American Film Market, όπως αναφέρει το Indiewire που είχε την αποκλειστική είδηση, σχολιάζουν ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα απεικονίζεται με μάλλον αρνητική χροιά, τραυματισμένη και πονεμένη που τα έφτιαξε με τον Φαγέντ για να κινήσει τη ζήλια του Καν.
Ωστόσο, κρίνοντας από το πορτρέτο του Χίτλερ που σκιαγράφησε ο Χερσμπίγκελ στο «Downfall», ο σκηνοθέτης είναι ικανός να μεταφέρει μια πολυπρισματική εικόνα ενός πραγματικού ανθρώπου.
Στην αρχή ο Χερσμπίγκελ είχε στο νου του για πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Τζέσσικα Τσάστεϊν , έπειτα όμως άλλαξε γνώμη και προτίμησε την 44άχρονη Βρετανό – Αυστραλή Ναόμι Γουώτς, όχι τόσο για την ομοιότητά της με την Λαίδη Ντι, ( ειλικρινά είναι η μόνη …μεταμόρφωση που δεν είναι τόσο πετυχημένη, όσο η βασίλισσα Ελισάβετ της Έλεν Μίρρεν, ή η Θάτσερ της Μέρρυλ Στριπ) αλλά γιατί εκ των προτέρων γνώριζε πως αν υπάρχει μια ηθοποιός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη που μπορεί να είναι ταυτόχρονα εύθραυστη και δυναμική, τραγική και μεγαλειώδης, αυτή είναι η Ναόμι Γουώτς.
Όσο για τη Ναόμι; «Δυο φορές αρνήθηκα το ρόλο, λέει. Φοβόμουν. Αλλά δεν ένοιωθα και καλά με αυτή μου την άρνηση. Πιστεύω ότι ήθελα το ρόλο, για όλους τους λόγους που τον απέρριπτα. Πώς να υποδυθώ ένα….θρύλο τόσο αγαπητό και τόσο ευαίσθητο…..
Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Κέητ Σνελ «Diana: Η τελευταία της αγάπη». Η Ναόμι δεν ήθελε να ταυτισθεί με την Νταϊάνα, αλλά να αναδείξει μια μοναδική πλευρά της προσωπικότητάς της. «Γι αυτό μου άρεσε το σενάριο ήταν ένα μέρος της ιστορίας της που δεν γνώριζα καθόλου κι έκανα πολύ έρευνα για να μάθω. Και έχει τόσες πολλές εκδοχές η ιστορία αυτή, που σε μπερδεύουν. Έπρεπε να εμπιστευτώ το βιβλίο», εξομολογείται η Ναόμι.
Το σενάριο, αναφέρεται στη σχέση της πριγκίπισσας και του καρδιοχειρουργού Χασνάτ Καν ( Ναβίν Άντριους, συμμετείχε στον «Άγγλο Ασθενή»), που η Νταϊάνα γνώρισε το 1995 στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, όταν επισκέφθηκε κάποιο φίλο που νοσηλευόταν εκεί.
Το ρομάντζο τους διήρκεσε δυο χρόνια , έως και λίγους μήνες πριν το θάνατο της το 1997 , και ο γιατρός το κράτησε κρυφό για άλλα έντεκα, μέχρι να μιλήσει στην…..ελαφρώς κίτρινη βρετανική εφημερίδα, The Telegraph.
Εκεί αναφέρει ότι η πριγκίπισσα σκεφτόταν σοβαρά να γίνει μουσουλμάνα και ότι είχε επισκεφθεί την οικογένειά του στο Πακιστάν. Ο δρ. Καν δεν ήταν η απεικόνιση του ήρωα ενός ρομάντζου….Παχουλός, παθιασμένος με τη μπύρα και το Κεντάκι Φράιντ Τσίκεν , κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, κι άκουγε αργά το βράδυ τζαζ σε μπαρ.
Κι όμως μόλις τον αντίκρισε η Νταϊάνα η καρδιά της πήγε να σπάσει. «Είναι Θεός!» είπε στη φίλη της Ούνα Τόφολο, όταν επισκέφθηκε τον άνδρα της που είχε κάνει τριπλό μπάι-πας στο Royal Brompton Hospital στο Δυτικό Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο δρ. Καν. Έρωτας με την πρώτη ματιά.
Στο πρώτο τους ραντεβού πήγαν εκδρομή στο Stratford-upon-Avon να επισκεφθούν τους θείους τους και ν αγοράσουν βιβλία. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δεχόταν, αλλά της το ζήτησα έτσι κι αλλιώς», λέει χρόνια μετά ο γιατρός.
Περνούσαν τις μέρες τους είτε στο παλάτι του Kensington όπου η Νταϊάνα έμενε μόνη είτε στο μικρό διαμέρισμα μιας κρεβατοκάμαρας του Καν , στο Τσέλσι, όπου η Ντι εκτελούσε χρέη συζύγου καθαρίζοντας το σπίτι, ή πλένοντας τα ρούχα του αγαπημένου της που δούλευε στο νοσοκομείο 90 ώρες την εβδομάδα.
Πάντα όταν επρόκειτο να τον συναντήσει μεταμφιεζόταν φορώντας διαφορετικές περούκες και γυαλιά για να κρυφτεί από τους παπαράτσι. Μια φορά πήδηξε έξω από ένα παράθυρο στο ισόγειο του νοσοκομείου Harefield όπου είχε πάει να τον επισκεφθεί. Η Νταϊάνα τότε ήταν 35 χρονών. Τον Ιούλιο του 1996 μετά τα γενέθλιά της πήγε στο απαρτμάν του φορώντας τη γούνα της, τα διαμαντένια σκουλαρίκια της και ένα μεγάλο χαμόγελο. Τίποτα άλλο!
Διάβαζε καθημερινά το κοράνι, έβλεπε Grey’s Anatomy για να καταλαβαίνει τη δουλειά του, και συζητούσε κρυφά με τον Τόνι Μπλερ για να διοριστεί επίτιμη πρέσβειρα του Πακιστάν, μετά το διαζύγιό της που βγήκε στις 4 Ιουλίου το ‘96. Τώρα είχε καινούργιο σκοπό για να ζει. Συζητούσε για γάμο με τον αγαπημένο της , για να πάει μαζί του να ζήσει στο Πακιστάν, να αλλάξει πίστη και να του χαρίσει μια κόρη που θα ονόμαζε Αλέγκρα, ( πως ήταν δυνατόν ο μέλλων βασιλιάς της Αγγλίας να είχε αδελφή-ο μουσουλμάνο;), να φτιάξουν νοσοκομεία για άπορα παιδιά.
Της είχε γίνει εμμονή! Με το ψευδώνυμο Δρ. Αρμάνι, τον καλούσε στη δουλειά του , του έστελνε μηνύματα, πήγαινε και παρακολουθούσε στο αμφιθέατρο τις εγχειρήσεις του.
Ήταν αποφασισμένη να γίνει γυναίκα του . Τον σύστησε και στα παιδιά της. Ο βρετανικός τύπος άλλο που δεν ήθελε. Δημοσίευε κοροϊδευτικά σχόλια, έβρισκε παλιές αγαπημένες του γιατρού και τις ρωτούσε, πράγμα που εκνεύριζε τον Καν που δεν ήθελε καθόλου τη δημοσιότητα και σιγά- σιγά έκανε τη σχέση τους δυσχερή, μέχρι που πήρε την απόφαση να την εγκαταλείψει.
Εκτός από αυτά όμως φοβόταν και τη δέσμευση, αφού δυο φορές είχε διαλύσει τους αρραβώνες του και μια φορά έμεινε παντρεμένος μόνο για 18 μήνες, κι έβλεπε τις τεράστιες διαφορές & στη θρησκεία και γενικά τις δυσκολίες για να παντρευτούν! Εκείνη δεν φοβόταν τίποτα και κανένα, δεν κρυβόταν…..
Λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό της συναντήθηκαν στο πάρκο Battersea στο Νότιο Λονδίνο για ν΄ αποχαιρετιστούνε. «Δεν έδειχνε καθόλου ο εαυτός της», θα πει αργότερα ο Καν.
Στις 3 Ιουνίου του ’97, σε ένα γκαλά μπαλέτου στο Royal Albert Hall γνώρισε το μεγιστάνα του Harrods Mοχάμεντ Αλ Φαγέντ, που την προσκάλεσε μαζί με τα παιδιά της να περάσουν τις διακοπές τους με την οικογένειά του στη βίλα του στο Σαιν Τροπέ. (Ο Μοχάμεντ στην πραγματικότητα ήθελε να τη συστήσει στο γιο του για να τον απομακρύνει από την μνηστή του που δεν ενέκρινε). Η Νταϊάνα ήξερε ότι αυτό θα ενθουσίαζε τα παιδιά της και δέχθηκε.
Γνωρίζοντας τον Ντόντι και θέλοντας να κάνει τον Καν να ζηλέψει , ν αλλάξει γνώμη και να την παντρευτεί , σχετίστηκε μαζί του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Η Νταϊάνα συνάντησε την άσχημη μοίρα της!
«Ότι έκανε», λέει μια φίλη της «το έκανε για να τραβήξει την προσοχή του δρα Καν. Μόνον αυτός υπήρχε γι αυτήν». Αλλά κι εκείνος δεν την είχε βγάλει από το μυαλό του. Τη μοιραία ημέρα προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της, μη γνωρίζοντας ότι είχε αλλάξει ο αριθμός του κινητού της.
Η Νταϊάνα χάθηκε και πήρε την αλήθεια μαζί της. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβαινε πραγματικά. Αν τον είχε ξεπεράσει, αν ήταν έγκυος στο παιδί του Ντόντι…Όσο για τον δρα Καν ζει κι εργάζεται σαν καρδιοχειρουργός σε μια ιδιωτική κλινική στο Basildon του Essex, και δημιούργησε αθόρυβα ένα καρδιολογικό φιλανθρωπικό κέντρο για άπορα παιδιά στο Πακιστάν κοντά στην πόλη των γονιών του, αυτό που ήθελε και η Νταϊάνα .
Η ταινία που έχει προϋπολογισμό 15 εκ. δολάρια, γυρίστηκε στο Πακιστάν, την Ανγκόλα, το Παρίσι και τη Ν. Γαλλία, η πρεμιέρα θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου σε σινεμά της πλατείας Λέστερ και στους κινηματογράφους στην Αγγλία θα παίζεται από τις 20 Σεπτεμβρίου και στις ΗΠΑ από τις 10 Οκτωβρίου.
Θα παρουσιαστεί επίσης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο του Καναδά. Ο ενδυματολόγος του φιλμ Τζούλιαν Ντέη λέει πως η Ναόμι Γουώτς φορά 100 τουαλέτες – τρεις από τις οποίες είναι αυθεντικές- ενώ πολλοί οίκοι υψηλής ραπτικής συμπεριλαμβανομένου και του Versace και των αξεσουάρ (παπούτσια, τσάντες ) Todd’s ξανάφτιαξαν για τις ανάγκες του φιλμ πανομοιότυπα αντίγραφα μοντέλων της Νταϊάνας. Τα αμύθητης αξίας κοσμήματα είναι Chopard.
Τώρα, τι προβλέπεται για την απονομή των φετινών Όσκαρ; Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, πάντως το γεγονός ότι η ήδη δυο φορές προτεινόμενη για Όσκαρ Ναόμι Γουώτς υποδύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα, μάλλον θα της εξασφαλίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, που φυσικά εξαργυρώνεται με εκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικούς της ρόλους. Και να γιατί το λέω αυτό.
Όσοι υποδύθηκαν προσωπικότητες κέρδισαν και το Όσκαρ. Ας θυμηθούμε τον εκπληκτικό Μπεν Κίνγκσλεϋ στο ρόλο του Γκάντι, την Έλεν Μίρρεν στο ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Κόλιν Φερθ στο ρόλο του βασιλιά Γεωργίου της Αγγλίας, τη Μέρρυλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ.
Τα βρετανικά ταμπλόιντ ετοιμάζονται να ξεσαλώσουν, κι η…..Ακαδημία μπορεί από τώρα να κρατήσει μια θέση για τη Ναόμι Γουώτς στον Α' Γυναικείο Ρόλο.
Για να δείτε τις λεζάντες των παρακάτω φωτό, κάντε κλικ πάνω στην κάθε μία ξεχωριστά:
{joomplucat:19 limit=4}