Ο μικρός Αμίρ και το μοιράδιον αυτών που προσβάλλουν την Ελληνική σημαία.

0
368

Τα κρατικά και εθνικά σύμβολα, όπως η Ελληνική σημαία, ως σύμβολα της κυριαρχίας του Κράτους και της ιστορίας του έθνους δεν προστατεύονται για την αξία τους ως υλικών αντικειμένων, αλλά για τη δύναμη και την πίστη που ενεργοποιούν σε κάθε πολίτη αναφορικά με την ενότητα και το κύρος της συντεταγμένης πολιτείας στην οποία αυτά ως σύμβολα αναφέρονται.

Η περιύβριση των κρατικών και εθνικών συμβόλων μπορεί να τελεστεί δημόσια ή ιδιωτικά με πράξεις που εκδηλώνουν μίσος ή περιφρόνηση προς το σύμβολο, όπως η Ελληνική σημαία. 

Ο συμβολισμός της Ελληνικής σημαίας άπτεται θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος όπως αυτή περί ισότητας των πολιτών του άρ.4 Σ.

Συνεπώς, η έκφραση συμπεριφοράς ρατσιστικού μίσους από ένα μοιράδιον πολιτών, ένα μικρό τμήμα ως επί το πλείστον ακροδεξιών πολιτών που νομίζουν ότι είναι περισσότερο Ελληναράδες από όλους τους άλλους Έλληνες που συμπεριφέρονται με σεβασμό στην αρχή της ισότητας, που εκδηλώνεται με πράξεις και ισχυρισμούς περί δήθεν απαγόρευσης ή δήθεν μη ύπαρξης δικαιώματος να κρατήσει την Ελληνική σημαία σε μαθητική παρέλαση ο Αμίρ, πρόσφυγας εξ αλλοδαπής ορμώμενος που τελεί ως μαθητής σχολείου στην Ελλάδα, συνιστά πράξη περιφρόνησης του συμβολισμού της Ελληνικής σημαίας άρρηκτα συνδεόμενου με την αρχή της ισότητας και το σεβασμό της. 

Φορείς του δικαιώματος της ισότητας είναι κατ’ αρχήν οι Έλληνες πολίτες. Φορείς, όμως, του δικαιώματος της ισότητας να είναι και οι αλλοδαποί.

Η αναγνώριση σε αλλοδαπούς του δικαιώματος της ισότητας συνδέεται στενά με τη διάκρισή της σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική. 

Η στέρηση σε ένα προσφυγόπουλο όπως ο μικρός Αμίρ που είναι μαθητής Ελληνικού σχολείου του δικαιώματός του να κρατήσει την Ελληνική σημαία σε μαθητική παρέλαση είναι, καταρχήν, στέρηση δικαιώματος στην κοινωνική ισότητα. 

Και ως τέτοια, είναι πράξη αντικείμενη σε θεμελιώδεις Συνταγματικούς κανόνες περί την ισότητα, την οποία ανάγουν σε δικαίωμα «απαράγραπτο» και «αναπαλλοτρίωτο» και, ως εκ τούτου, δεν είναι επιδεκτικό ούτε παραίτησης, η οποία, άλλωστε, θα προσέκρουε και στην προστατευτική υποχρέωση του Κράτους. Γενική και για το μέλλον παραίτηση από το δικαίωμα της ισότητας αντιβαίνει, επίσης, στο Σύνταγμα.

Την αρχή της ισότητας υιοθετεί και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οδηγίες 2000/43/ΕΚ (απαγόρευση διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής) και 2000/78/ΕΚ (απαγόρευση διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, ειδικών αναγκών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της απασχολήσεως και της εργασίας) που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 3340/2005 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης κλπ.». 

Κατά το άρθρο 20 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι έναντι του νόμου» (αντί της παραδοσιακής εκφράσεως των ελληνικών συνταγμάτων «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»). 

Το άρθρο 21 του Χάρτη απαγορεύει «κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». 

Επιπλέον, η παρ. 2 απαγορεύει «κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας» «εντός του πεδίου εφαρμογής των Συνθηκών και με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεών τους». 

Προς όλους αυτούς τους Ελληναράδες, το μοιράδιον αυτών με τα tatoo της σβάστικας ή της άλλης ακραίας ιδεολογίας τους που μας ντροπιάζει ως Έλληνες όταν αυτήν την κάνουν πράξεις ρατσιστικού μίσους υψώνοντας την Ελληνική σημαία, σ’ αυτούς που προσβάλλουν κάθε τι που συνιστά την πεμπτουσία του πολιτισμού μας, κάνοντας σημαία τους το ρατσισμό και την ξενοφοβία, κατακρεουργώντας τον συμβολισμό της Ελληνικής σημαίας διαστρεβλώνοντας κι αντιποιούμενοι την ουσία του να είναι κανείς Έλληνας, πρέπει κάποτε να αντιδράσουμε συγκροτημένα συμμεριζόμενοι τον συμβολισμό της Ελληνικής σημαίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press: Τσίπρας σε μικρό Αμίρ: Κάποιοι σε αδίκησαν.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here