Το Ισραήλ «σβήνει» την Τουρκία από τον χάρτη των χωρών-ενεργειακών κόμβων.

0
189

Ολόκληρος ο ενεργειακός χάρτης της Α. Μεσογείου αλλάζει από την απύθμενα προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν , η χώρα του οποίου είναι εντελώς «αναξιόπιστη» για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας από Ισραήλ-ΗΠΑ και ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία μετά την τετραμερή (Ελλάδα-Ιταλία-Κύπρος-Αίγυπτο) και όχι τριμερή απομονώνεται πλήρως σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ το παρασκήνιο «δουλεύει» με οργασμό, τώρα έρχονται και οι Ισραηλινοί να ενταχθούν αλλάζοντας τις ισορροπίες.

Η σειρά των τριμερών συναντήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με Αίγυπτο και Ελλάδα θα συνεχιστούν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Τη συγκεκριμένη περίοδο θα πραγματοποιηθούν οι τριμερείς με την Ιορδανία και με το Ισραήλ.

Οι αποφάσεις αλλά και οι εξελίξεις στα ενεργειακά αυτής της περιόδου θα καθορίσουν αποφασιστικά τα όσα θα επέλθουν στο μέλλον. Κυρίως όμως θα παγιώσουν τις συμμαχίες όλων των χωρών της περιοχής με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται να καθορίζουν και την πορεία που θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Είναι εμφανές ότι η πορεία θα είναι μέσω των μεσογειακών υδάτων από την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προς Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία.

Όλα αυτά όμως δείχνουν και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι η διακλάδωση του αγωγού East Med από το Ισραήλ προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την ευρωπαϊκή αγορά έχει «σβήσει» οριστικά για τρεις λόγους.

Α. Η αποφασιστικότητα της Ιταλίας ώστε η πορεία να φυσικού αερίου να κινηθεί προς Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Και για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε έντονο λόμπι από μέρους των Ιταλών. Κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για να προχωρήσει ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου.

Β. Ενώ υπήρχαν αρχικά επιφυλάξεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για το κόστος του αγωγού και τη βιωσιμότητα του έργου τα δεδομένα διαφοροποιούνται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θεωρεί τον αγωγό ως ένα βιώσιμο έργο αλλά προχωρεί και σε κάλυψη σημαντικού μέρους των δαπανών. Όπως έπραξε για τη μελέτη του έργου.

Γ. Υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για την τουρκική οικονομία για το 2018, η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και μια σειρά άλλοι παράγοντες έχουν σε μεγάλο βαθμό αφήσει εκτός ατζέντας τον αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με τους αγωγούς σε τουρκικό έδαφος.

«Η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο έναν από τους βασικούς της εταίρους στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και ενδιαφέρεται για τον συντονισμό με την Κύπρο σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και αυτό σημαίνει πολλά για το επόμενο διάστημα.

Επίσης αρχές του 2018 υπάρχουν δύο σημαντικές συναντήσεις με αντικείμενο τα ενεργειακά.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθούν στην Κύπρο ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Επισκέψεις στα πλαίσια των τριμερών συναντήσεων με Κύπρο και Ελλάδα.

Επίσης την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Τα ενεργειακά αλλά και η συνεργασία προς την κατεύθυνση της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού Τσίπρα και του βασιλιά Αμπντάλα Β.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2018, θα ακολουθήσει και νέα τριμερής αυτή τη φορά ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Οι συνομιλίες που θα έχουν οι Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που πάνε ως γνωστό πέρα από τα ενεργειακά τα οποία βεβαίως για άλλη μια φορά θα κυριαρχήσουν.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή μας και οι στρατιωτικές συμμαχίες που θα επακολουθήσουν σίγουρα την υλοποίηση του αγωγού East Med, καθώς και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών, εκτοπίζουν τους Τούρκους, στο περιθώριο των εξελίξεων.

Η μόνη κίνηση που απομένει στην Άγκυρα είναι η ακύρωση των σχεδίων αυτών……μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και προκλήσεων εναντίον μίας εκ των τεσσάρων χωρών όπως την Ελλάδα ή την Κύπρο για παράδειγμα……και αυτό τελικά θα πράξουν, σχεδόν αναγκαστικά.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here