Άρθρο με τίτλο, «Ο Τσίπρας Παίζει Πόκερ για τη “Μακεδονία”», φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times, στο οποίο αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάχεται την πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε λύση στη διαφορά για την ονομασία με το γειτονικό κρατίδιο.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό, ως τον Ότο Βον Μπίσμαρκ, των Βαλκανίων.
Ο Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen, (01 Απριλίου 1815 – 30 Ιουλίου 1898), ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα.
Στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι πρόκειται για μάχη η οποία ξεπερνά το τοπικό ενδιαφέρον, και η ελληνική αδιαλλαξία, έχει μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και έχει φρενάρει την πρόοδο στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις Νίμιτς και σε πιθανές ονομασίες, όπως το «Νέα Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία».
Η εφημερίδα στο άρθρο της σημειώνει την ισχυρή λαϊκή και πολιτική αντίσταση που συναντά ο πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε λύση με ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», και επισημαίνει ότι το να καταφέρει να βρεθεί λύση δεν θα είναι εύκολο κατόρθωμα.
Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι περίπου το 60% της κοινής γνώμης αντιτίθεται σε λύση με τον όρο Μακεδονία και στα συλλαλητήρια που έγιναν και θα γίνουν.
Για την αντιπολίτευση το άρθρο αναφέρει ότι κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι την κράτησε στο σκοτάδι, όσο αφορά τις συνομιλίες με τα Σκόπια.
Επισημαίνεται και η στάση της εκκλησίας, για την οποία λέγεται ότι στην αρχή στήριξε τον κύριο Τσίπρα και τώρα άλλαξε γνώμη και είναι εναντίον συμβιβασμού.
Το άλλο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου είναι η αναφορά που κάνει στους, Ανεξάρτητους Έλληνες, τους οποίους αποκαλεί υπέρ-εθνικιστές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και έχουν τοποθετήσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στην καρδιά της πολιτικής τους ταυτότητας, γεγονός που δείχνει ένα μη αντιμετωπίσιμο μπάχαλο.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ακόμη και να ακουμπήσει το θέμα είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να γιορτάζει την έξοδο από προγράμματα διάσωσης, μετά από οκτώ χρόνια. Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι τα διπλωματικά οφέλη είναι δελεαστικά.
Με τη πίεση από την Ουάσιγκτον που επιθυμεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και την ΕΕ που εξετάζει την απομείωση του χρέους, ένα συμβιβασμός υπό την ηγεσία Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει στον Ότο Βον Μπίσμαρκ των Βαλκανίων, ενώ για τους Έλληνες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία των δανειστών για περίπου μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχτεί ένας υπέρμετρος εξευτελισμός, σημειώνει η εφημερίδα.
{jcomments on}